Γιατί ο Πρωθυπουργός δεν πάει στην Ουάσιγκτον; Ο Λευκός Οίκος δεν επιβεβαιώνει την επίσκεψη του Ερντογάν αλλά οι Τούρκοι επιμένουν: Στο Όβαλ Όφις στις 9 Μαΐου (video)

epa11245624 US President Joe Biden speaks during a campaign event at the Chavis Community Center in Raleigh, North Carolina, USA, 26 March 2024. EPA, ALLISON JOYCE




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Λευκό Οίκο δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά, όπως είχε ανακοινώσει στην Αλεξανδρούπολη ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζόρτζ Τσούνης.

Έτσι δεν θα παραστεί στην εκδήλωση του Λευκού Οίκου για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, την οποία θα προσφωνήσει ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και στην οποία αναμένεται να παραστεί και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 3 Απριλίου, επειδή η 25η Μαρτίου συνέπεσε με την Αγία Εβδομάδα των Καθολικών και διότι ο Αμερικανός Πρόεδρος ακολουθεί ένα βαρυφορτωμένο πρόγραμμα λόγω των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Η επίσημη δικαιολογία για τη μη πραγματοποίηση της επίσκεψης, είναι ότι οι ημερομηνίες των προγραμμάτων του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τζο Μπάιντεν, δεν συνδυάζονται. Η εξέλιξη, χωρίς αμφιβολία, δεν είναι θετική.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες της Hellas Journal και του καναλιού Omega η πρόταση της αμερικανικής Προεδρίας ήταν να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο σε αίθουσα κοντά στο χώρο της εκδήλωσης και όχι στο Όβαλ Όφις.

Η απάντηση της Αθήνας ήταν φυσικά αρνητική. Δεν θα μπορούσε να έρθει ο κ. Μητσοτάκης στο Λευκό Οίκο και να μην περάσει από το Όβαλ Όφις. Αυτό το κατανοεί ο καθένας. Καλώς λοιπόν απάντησε αρνητικά.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα. Οι Αμερικανοί ζητούν από την Αθήνα να στείλει το ρωσικό σύστημα S-300 στην Ουκρανία. Όμως η Ελλάδα, για να το πράξει αυτό, ζητά το σύστημα Πάτριοτ. Για το θέμα αυτό θα έλεγα ότι υπάρχει εμπλοκή.

Στο μεταξύ, οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί το Λευκό Οίκο στις 9 Μαϊου μετά από πρόσκληση του Προέδρου Μπάιντεν. Η αμερικανική Προεδρία δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία αυτή, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν ισχύει. Αν δεν ίσχυε δεν θα το διέρρεαν οι Τούρκοι, εκτός αν το κάνουν για να εκβιάσουν τους Αμερικανούς ώστε να σταλεί η πολυπόθητη πρόσκληση.

Ο κ. Μπάιντεν, για τρία χρόνια αρνείται να καλέσει τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον. Για τους γνωστούς λόγους. Δεν μπορεί να τον …”μυρίσει” και είναι κάτι που γνωστό. Όμως, οι “λοχαγοί” του, ο Άντονι Μπλίνκεν και ο Τζέικ Σάλιβαν, θεωρούν ότι πρέπει να σταλεί η πρόσκληση. Κακώς. Γιατί; Είναι απλά τα πράγματα…

Αν, λοιπόν, πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Ερντογάν, όπως καταλαβαίνει ο καθένας, δεν θα είναι μία καλή εξέλιξη. Διότι εκφράζονται βάσιμοι φόβοι ότι θα εκμεταλλευθεί την παρουσία του στο προεδρικό γραφείο για να θέσει την ατζέντα του.

Για να κτυπήσει το Ισραήλ, για να υποστηρίξει τη Χαμάς και το Ιράν. Ίσως αναφερθεί και στο Κυπριακό, στην απαράδεκτη θέση για τα δύο κράτη. Θα δημιουργήσει προβλήματα και είναι κάτι που τονίζουν οι Αμερικανοί αναλυτές, οι οποίοι είναι αρνητικοί για την επίσκεψη του Ερντογάν.

Πάντως, σε αυτό που θα σταθούν όλοι, εάν ο Ερντογάν βρεθεί στο Λευκό Οίκο είναι ότι ο Τούρκος πρόεδρος έλαβε πρόσκληση και ο Έλληνας πρωθυπουργός την αρνήθηκε για τους ορθούς λόγους που ανέφερα στην αρχή αυτού του κειμένου.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ο στρατηγικός ρόλος της Κύπρου στην ταραγμένη ανατολική Μεσόγειο επιτέλους αναγνωρίστηκε: Και μία αναφορά για τη διαφθορά στην Ελλάδα… (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: