Οι αντιδράσεις για τα μέτρα στήριξης ευάλωτων ομάδων και οι πολλαπλές συντάξεις στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου

FILE PHOTO: Kυπριακές εφημερίδες. ΚΥΠΕ




Οι αντιδράσεις για τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η Κυβέρνηση, το θέμα των πολλαπλών συντάξεων, το ενδεχόμενο υγροποίησης του ισραηλινού αερίου στην Κύπρο, η υπόθεση της Μονής Αββακούμ και οι επερχόμενες εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και για ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι ανάμεσα στα θέματα τα οποία προβάλλουν την Παρασκευή οι κυπριακές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο, «300 ευρώ σε 3 δόσεις για τρεις μήνες, τα μέτρα», αναφέρεται στα χθεσινά μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση και σημειώνει ότι οι ευάλωτες ομάδες ζητούν στήριξη ουσίας.

Αλλού κάνει λόγο για “προεδρικές ραδιουργίες” για το θέμα των πολλαπλών συντάξεων, σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γνωρίζει ότι η Βουλή θα απορρίψει την κυβερνητική πρόταση. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ξεκρέμαστοι είναι και πάλι οι ασθενείς ήπατος και σημειώνει ότι ο νυν Υπουργός Υγείας δεν είπε τίποτε μέχρι σήμερα για το θέμα.

«Νέο πακέτο χωρίς ανάσες για κοινωνία και μεσαία τάξη» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Πολίτης» που γράφει ότι τα επιδόματα για τρεις μήνες είναι το «φάρμακο» στην αύξηση των φόρων στα καύσιμα από την 1η Απριλίου.

Σε άλλο θέμα γράφει ότι πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι Κύπρος και Ισραήλ εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο υγροποίησης του ισραηλινού φυσικού αερίου στην Κύπρο και εξαγωγής του μέσω Κύπρου.

Αλλού αναφέρεται σε καταγγελία σε διεθνείς οργανισμούς από τον αστυνομικό κλάδο Ισότητα για παράνομη ανάληψη του ρόλου του επιμελητή από αστυνομικούς που δεν διαθέτουν το απαιτούμενο επιστημονικό υπόβαθρο.

«Ο Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Εφάπαξ πρώτες βοήθειες», γράφει στο κύριο θέμα του για τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η Κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι 35.000 νοικοκυριά θα παίρνουν μηνιαία βοήθεια μέχρι τον Ιούνιο, ενώ αναφέρει ότι παρατείνεται για ένα δίμηνο η επιδότηση στο ρεύμα.

Σε άλλο θέμα γράφει ότι απορρίφθηκε τον Φεβρουάριο αίτηση πολεοδομικής άδειας κατά παρέκκλιση για ανέγερση Μονής και αμέσως μετά άρχισαν αυθαίρετα οι κατασκευαστικές εργασίες στο Κάβο Γκρέκο. Αλλού αναφέρει ότι από 500 έως 1000 ευρώ ήταν η ταρίφα για «θαύμα» στη Μονή Αββακούμ, με πολίτες να μεταβαίνουν στην Αστυνομία δηλώνοντας ότι εξαπατήθηκαν.

Η «Χαραυγή» με τίτλο στο κύριό της θέμα «Ημίμετρα φιλανθρωπίας, αποκλείοντας μεγάλες ομάδες πληθυσμού» γράφει ότι η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη “φορτώνει φόρους 200 εκατομμυρίων ευρώ και επιστρέφει ψίχουλα για λίγους”. Αλλού αναφέρει ότι η ΠΕΟ καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιεί το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης σήμερα, ενάντια στην πρωτοφανή βαρβαρότητα του κράτους του Ισραήλ.

Η «Χ» γράφει σε άλλο θέμα, δημοσιεύοντας σχετική φωτογραφία, για τις επερχόμενες Ευρωεκλογές σημειώνοντας ότι ο συνδυασμός του ΑΚΕΛ Αριστερά-Κοινωνική Συμμαχία δίνει τη μάχη των Ευρωεκλογών με πρόγραμμα, θέσεις και διεκδικήσεις για την Κύπρο.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Παράταση των επιδοτήσεων έως το τέλος Ιουνίου», αναφέρει ότι η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος θα καλύψει 400 χιλιάδες νοικοκυριά, σύμφωνα με την Κυβέρνηση.

Σε άλλο θέμα γράφει, δημοσιεύοντας σχετική φωτογραφία, για τη χθεσινή συγκέντρωση της Παγκύπριας Επιτροπής Μητέρων και Συγγενών Εθνοφρουρών έξω από το δικαστήριο κατά τη διάρκεια της εξέτασης για τα αίτια του θανάτου του Θανάση Νικολάου, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται τον Μάιο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο εκπρόσωπος του Αστυνομικού Κλάδου Ισότητα, ανέφερε ότι «Εάν πέσει το Viber, η Αστυνομία θα καταρρεύσει».

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» έχει τίτλο «’Τι ΔΗΣΥ, τι ΕΛΑΜ’…» και αναφέρεται στο κύριό της θέμα στην κάθοδο στις Ευρωεκλογές του πρώην Κυβερνητικού Εκπροσώπου και τέως Αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ, Μάριου Πελεκάνου, με το ψηφοδέλτιο του ΕΛΑΜ.

Αλλού γράφει ότι η Αριστερά ρίχνει το γάντι στην Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών και των εταιρειών ενέργειας. Η «Γ» αναφέρει επίσης ότι ξεπέρασαν τα 10 δις ευρώ οι οφειλές του κράτους προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Ποντίκι» με τίτλο «70 ημέρες πριν τις -απρόβλεπτες- εκλογές» αναφέρεται στο κύριό της θέμα στις επερχόμενες του εκλογές Ιουνίου για ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σημειώνοντας ότι η κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό είναι σχετικά ρευστή.

Αλλού αναφέρεται στα σατιρικά ποιήματα του ήρωα της ΕΟΚΑ, Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο ημερολόγιο του Δήμου Λευκονοίκου που είναι αφιερωμένο στα 50 χρόνια της προσφυγιάς.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ-Ζήνωνας Σωκράτους
Λευκωσία, Κύπρος

Ο Χριστοδουλίδης αρνείται τις πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα Μνημόνια του ΔΝΤ, απαντά στην αντιπολίτευση: Ανέξοδες, ωραίες δηλώσεις και πολιτικές…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: