Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου: Η Λευκωσία ζήτησε τη συνδρομή του FBI για να πατάξει τη διαφθορά… Μήπως πρέπει να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο και η Ελλάδα; Μα ναι… (video)

Ο ανταποκριτής της Hellas Journal και του Omega Κύπρου στο Λευκό Οίκο και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Μιχάλης Ιγνατίου με τον παρουσιαστή ειδήσεων Μιχάλη Παυλίδη. Φωτογραφία από το κανάλι Omega




Η συμφωνία συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, που ανακοινώθηκε επίσημα στη Λευκωσία και την Ουάσιγκτον, είναι μία εξαιρετική εξέλιξη, ανέφερε ο Μιχάλης Ιγνατίου στην ανάλυση του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού Omega.

Ο ανταποκριτής της Hellas Journal στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι πρέπει να ανησυχούν όσοι έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις διαφθοράς, διότι η συμφωνία της Λευκωσίας και της Ουάσιγκτον έχει ειδικά στόχο και σκοπό αυτόν: Την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Όσοι καλύπτουμε τα κυπριακά και ελληνικά θέματα στην Ουάσιγκτον βλέπουμε ότι σε όλες τις ανακοινώσεις για τις κυρώσεις που επιβάλλουν οι Αμερικανοί υπάρχει πάντα η Κύπρος. Οι κυρώσεις αφορούν εταιρείες με έδρα το νησί που έχουν παραβατική συμπεριφορά.

Βασικά αυτό για το οποίο κατηγορούνται οι εταιρείες αυτές είναι ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Στο στόχαστρο των Αμερικανών βρίσκονται πάντα και κάποια λογιστικά και δικηγορικά γραφεία και λόγω των σχέσεων με Ρώσους και Ουκρανούς ολιγάρχες η παρακολούθηση των λογιστών και των δικηγόρων είναι συνεχής.

  • Στην πραγματικότητα, λόγω αυτών των δραστηριοτήτων των ξένων, η Κύπρος βρίσκεται στον κατάλογο των διεφθαρμένων χωρών και αυτό είναι άδικο για τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για μερικούς διεφθαρμένους, που βοηθούν αυτούς τους ξένους να παρανομήσουν, παίρνει η μπάλα όλους όσους έχουμε κυπριακή υπηκοότητα. Και αυτό είναι άδικο και απαράδεκτο.

Το γεγονός ότι η Λευκωσία αναγκάζεται να ζητήσει βοήθεια από το FBI δείχνει και κάτι άλλο, που είναι πολύ πιο σοβαρό: την αδυναμία των κυπριακών αρχών να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Ότι και να σημαίνει αυτό.

Η ανακοίνωση ομιλεί από μόνη της:

Η Κυπριακή Δημοκρατία αποσκοπεί στην περαιτέρω ενίσχυση των προσπαθειών που καταβάλλει για καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και στη θωράκιση του κυπριακού νομικού συστήματος και της οικονομίας.

Η Λευκωσία και η Ουάσιγκτον, αναφέρεται χαρακτηριστικά, συμφώνησαν ότι το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης θα κοινοποιήσει τις προτάσεις του στις αντίστοιχες Κυπριακές Αρχές, ώστε να μπορούν προληπτικά να εντοπίσουν, να διερευνήσουν και να διώξουν υποθέσεις που ενέχουν χρηματοοικονομικά αδικήματα που σχετίζονται με την Κύπρο. Οι Αμερικανοί θα παρέχουν και την τεχνογνωσία τους στην Κύπρο.

Συμφωνώ ακόμα ότι είναι μια σημαντική επένδυση των Ηνωμένων Πολιτειών στις δυνατότητες της Κύπρου. Ο λόγος που οι Αμερικανοί αποφάσισαν να βοηθήσουν είναι επειδή είδαν ότι η παρούσα κυβέρνηση της Μεγαλονήσου εννοεί όταν λέει ότι θα πατάξει τη διαφθορά. Οι πολίτες έχασαν την εμπιστοσύνη τους στις αρχές. Και ο μόνος τρόπος να την αποκτήσουν ξανά είναι να δουν έργα και τους διεφθαρμένους στη φυλακή.

  • Πάμε τώρα στην Ελλάδα: Ευρισκόμενοι στην Πατρίδα, όπου σταθούμε και όπου βρεθούμε, ακούμε τα ίδια και μάλιστα οι πολίτες ομιλούν μεγαλοφώνως και λένε ονόματα και …διευθύνσεις. Όλοι καταγγέλλουν τη διαφθορά. Αναφέρουν συγκεκριμένα ονόματα πολιτικών. Δέχομαι ότι μερικές κουβέντες έχουν μία μικρή δόση υπερβολής. Αλλά δεν γίνεται όλοι να κάνουν λάθος.

Έφτασε η στιγμή κατά την οποία ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας πρέπει να μιμηθεί τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το θέμα της διαφθοράς δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται πια με αδιαφορία ή στο στιλ “άστους να λένε”.

Η διαφθορά σαρώνει και τη δημοσιογραφία. Και αυτό καθιστά το πρόβλημα μεγαλύτερο και πιο επικίνδυνο. Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα; Το κτύπημα σε αυτή καθ’ αυτή τη Δημοκρατά;

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχουν πάρει θέση: Άλλα με την κυβέρνηση, άλλα με την αντιπολίτευση. Και εκεί χάνεται η μπάλα. Η χώρα έχει ανάγκη ανεξάρτητα ΜΜΕ. Όταν οι δημοσιογράφοι γίνονται “παρτιζάνοι” υποφέρει η αλήθεια.

  • Ο Νίκος Χριστοδουλίδης αντιμετώπισε το πρόβλημα κατάματα, όταν προφανώς συνειδητοποίησε ότι η διαφθορά του πολιτικού και του οικονομικού συστήματος σαρώνει τον τόπο.

Στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα, δεν χωράνε δύο καρπούζια σε μία μασχάλη: Είτε το κάνεις και είσαι αμείλικτος και σαρώνεις το διεφθαρμένο σύστημα, είτε παραδέχεσαι ότι δεν μπορείς και ζητάς βοήθεια.

Προσωπικά εκτίμησα αφάνταστα την απόφαση του κ. Χριστοδουλίδη, ο οποίος βεβαίως θα κτυπηθεί ανελέητα από τους διεφθαρμένους. Μπορεί να μην εκλεγεί ξανά, αν και πιστεύω ότι οι πολίτες θα εκτιμήσουν το κτύπημα στη διαφθορά. Αλλά και να μην εκλεγεί θα μείνει στην Ιστορία αν καταφέρει να σαρώσει τη μαφία που κατατρώει τη σάρκα του κυπριακού κράτους.

Η διαφθορά είναι γάγγραινα και η μόνη γιατρειά είναι να κτυπηθούν όλοι οι μαφιόζοι, ανεξάρτητα αν είναι πολιτικοί “φίλοι” ή πολιτικοί “εχθροί”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Μνημόνιο συνεργασίας Κύπρου και ΗΠΑ για την ενίσχυση αντιμετώπισης παράνομων χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Πως το είχε πει ο Γλαύκος Κληρίδης στον Κώστα Σημίτη, όταν ο δεύτερος τον πούλησε κυριολεκτικά για τους S-300; “Μην μας προδώσετε”… Η Κύπρος δεν γίνεται να χαθεί! (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: