H Γαλλία έγραψε ιστορία: Η πρώτη χώρα στον κόσμο που κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

French members of the Parliament stand and applaud after approving a bill to enshrine women’s right to abortion in the constitution, during a special congress gathering of both houses of parliament (National Assembly and Senate) in the palace of Versailles, outside Paris, France, 04 March 2024. French lawmakers adopted the bill by 780 votes for and 72 against. EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON




Η πρώτη χώρα στον κόσμο που περιέλαβε το δικαίωμα στην άμβλωση στο Σύνταγμά της είναι πλέον η Γαλλία. Οι βουλευτές ψήφισαν υπέρ της αναθεώρησης του συντάγματος της χώρας του 1958 για να κατοχυρωθεί η «εγγυημένη ελευθερία» των γυναικών στην άμβλωση.

Η τροποποίηση του Συντάγματος εγκρίθηκε με 780 ψήφους, σε μια απόφαση που έγινε δεκτή με χειροκροτήματα.  Ήταν η 25η τροποποίηση στο ιδρυτικό έγγραφο της σύγχρονης Γαλλίας και η πρώτη από το 2008.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι περίπου το 85% του κοινού υποστήριξε τη μεταρρύθμιση.

Ο πρωθυπουργός Γκάμπριελ Ατάλ πριν από την ψηφοφορία δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι το δικαίωμα στην άμβλωση παραμένει «σε κίνδυνο» και «στο έλεος των υπευθύνων λήψης αποφάσεων» .

«Λέω στις γυναίκες, εντός των συνόρων μας και πέρα από αυτό: Η εποχή ενός κόσμου ελπίδας ξεκινά», είπε σε ένα σπάνιο κοινοβουλευτικό συνέδριο στις Βερσαλλίες.

Σε ανάρτησή του, ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε:

«Γαλλική υπερηφάνεια, παγκόσμιο μήνυμα. Ας γιορτάσουμε μαζί την ένταξη μιας νέας ελευθερίας που εγγυάται στο Σύνταγμα η πρώτη τελετή επικύρωσης στην ιστορία μας ανοιχτή στο κοινό. Ραντεβού στις 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας».

Στη Γαλλία, το δικαίωμα στην άμβλωση έχει κατοχυρωθεί στο νόμο από το 1975. Από τότε ο νόμος έχει επικαιροποιηθεί εννέα φορές. Το συνταγματικό συμβούλιο της Γαλλίας -το όργανο που αποφασίζει για τη συνταγματικότητα των νόμων- δεν έχει θέσει ποτέ ζήτημα επί αυτού.

Σε μια απόφαση του 2001, το συμβούλιο στήριξε την έγκρισή του για τις αμβλώσεις στην έννοια της ελευθερίας που κατοχυρώνεται στη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του 1789, η οποία αποτελεί τεχνικά μέρος του Συντάγματος. Έτσι, πολλοί νομικοί σχολίαζαν ότι η άμβλωση ήταν ήδη συνταγματικό δικαίωμα.

Με πληροφορίες από BBC

 

Πέθανε στη Ρώμη η αμετανόητη Μπάρμπαρα Μπαλτζεράνι: Μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης «Ερυθρές Ταξιαρχίες» * Συμμετείχε στην απαγωγή Άλντο Μόρο [videos]

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: