Επίσκεψη Δένδια στο Ηνωμένο Βασίλειο: Συζήτηση για Ουκρανία, Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Τιμ Μπάροου

O Nίκος Δένδιας με τον Τιμ Μπάροου. Φωτογραφία από το Twitter του Νίκου Δένδια




Με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Όλιβερ Ντάουντεν είχε σύντομη συνάντηση σήμερα ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας ολοκληρώνοντας την διήμερη επίσκεψη του στο Λονδίνο.

Σήμερα, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε και με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας (NSA) του Ηνωμένου Βασιλείου, Σερ Τιμ Μπάροου με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις για την κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την Ερυθρά Θάλασσα.

Χθες, ο Έλληνας υπουργός συνάντησε στην Βουλή των Κοινοτήτων τον «σκιώδη» υπουργό ‘Αμυνας των Εργατικών Τζόν Χιλι με το οποίο συζήτησε θέματα που αφορούν τις αμυντικές σχέσεις τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και εντός του ΝΑΤΟ. Αντάλλαξαν απόψεις για τρόπους αντιμετώπισης αναδυομένων κοινών προκλήσεων, καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και την Ερυθρά Θάλασσα.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως το Ελληνικό Υπουργείο ‘Αμυνας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο όχι μόνο γιατί αποτελεί σύμμαχο και στρατηγικό εταίρο στο ΝΑΤΟ αλλά και εξαιτίας του ειδικού βάρους που έχει ως χώρα σε ζητήματα διεθνούς ασφάλειας. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Δένδιας κατά τις συναντήσεις του ενημέρωσε και για τον ρόλο της Ελλάδας στην αμυντική Επιχείρηση ASPIDES της Ε.Ε.

Παράλληλα τόνισε στους συνομιλητές του ότι η χώρα μας προσβλέπει στη συνεργασία του ελληνικού αμυντικού οικοσυστήματος καινοτομίας στις Ένοπλες Δυνάμεις, στο Πλαίσιο της «Ατζέντας 2030, με το βρετανικό αμυντικό οικοσύστημα.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως ως Υπουργός Εξωτερικών το 2021 είχε υπογράψει το μνημόνιο Στρατηγικού πλαισίου Ελλάδος – Ηνωμένου Βασιλείου με την τότε βρετανίδα ομόλογο του και μελλοντική πρωθυπουργό της χώρας Λιζ Τραζ. Πρόκειται για μια συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών που καλύπτει ένα φάσμα τομέων από την εξωτερική πολιτική και άμυνα μέχρι τον πολιτισμό και τον τουρισμό. Ενώ τον Φεβρουάριο του 2023 ο τότε Υπουργός ‘Αμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος υπέγραψε με τον βρετανό ομόλογο του Μπεν Γουάλας τη Διακήρυξη Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδος – Ηνωμένου Βασιλείου. Η εν λόγω Διακήρυξη στόχο έχει την ενίσχυση των ήδη στενών σχέσεων των δύο χωρών ώστε να αντιμετωπίσουν μαζί τις κοινές απειλές και προκλήσεις, αλλά και τη στενότερη συνεργασία.

Ο κ. Δένδιας συμμετείχε και σε εκδήλωση για την επέτειο της 25η Μαρτίου που οργανώθηκε στην πρεσβευτική κατοικία στο Λονδίνο. Εκεί είχε την ευκαιρία να μιλήσει με ομογενείς του Λονδίνου αλλά και Βρετανούς πολίτες που διατηρούν στενούς δεσμούς με την Ελλάδα. Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε επίσης τόσο με τον Επικεφαλής Πλοίαρχο Νικόλαο Φίλια ΠΝ όσο και με στελέχη του Γραφείου Ακολούθου ‘Αμυνας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: