Μόνο αν αντικατασταθούν με τη βοήθεια των συμμάχων οι S-300 και τα άλλα ρωσικά συστήματα αεράμυνας θα φύγουν από την Ελλάδα: Η Αθήνα αντιστέκεται και ζητά ανταλλάγματα…

Το ρωσικό σύστημα S-300 που βρίσκεται στο Ηράκλειο της Κρήτης και ελέγχει τον εναέριο χώρο του νοτιοανατολικού Αιγαίου σε μεγάλη εμβέλεια. Πηγή: Πολεμική Αεροπορια




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL

Τα συστήματα που συμπεριλαμβάνονται στην αεράμυνα της Ελλάδας βρίσκονται διαρκώς στο «στόχαστρο» της Ουκρανίας, αλλά και της Συμμαχίας, η οποία θέλει να ενισχύσει το Κίεβο.

Η Αθήνα έχει διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση ότι τα ρωσικής προέλευσης και κατασκευής S-300, TOR-M1 & OSA-k δεν είναι εφικτό να φύγουν από την ελληνική επικράτεια καθώς η χώρα θα απογυμνωθεί σε μεγάλο βαθμό στην άμυνα «σημείου» και «περιοχής».

Τόσο οι Αμερικανοί, όσο και Ευρωπαίοι πιέζουν όλο και περισσότερο την Αθήνα, η οποία πάντως ζητά ανταλλάγματα για να κάνει το επόμενο βήμα, καθώς η Ελληνική αεράμυνα έχει απέναντι της έναν ανοικτό “casus belli” φάκελο από την Τουρκία.

Κατά συνέπεια η Ελλάδα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αφήσει χωρίς αεράμυνα τον Έβρο, τα νησιά και όλη την επικράτεια.

Βεβαίως, ο επιχειρησιακός χρόνος των Ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικών συστημάτων ολοένα και φθίνει, διότι η υποστήριξή τους (follow on support) θεωρείται κάτι απίθανο, μια και οι σχέσεις Ελλάδας Ρωσίας δεν είναι ιδανικές.

Επιπλέον, η εξεύρεση από υφιστάμενους χρήστες ανταλλακτικών, είναι και αυτό κάτι ιδιαίτερα δύσκολο αφού δεν υπάρχει πληθώρα στην αγορά.

Τα δύο παραπάνω στοιχεία είναι αυτά που δημιουργούν αεράμυνα με “ημερομηνία λήξης” αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.

Τόσο στις επικοινωνίες που έχει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας με τους ομολόγους του από την Συμμαχία, όσο και ο υφυπουργός κατά την πρόσφατη Σύνοδο που σχεδόν μονοπώλησε το θέμα της Ουκρανίας, δέχονται πιέσεις ώστε η Αθήνα να ενισχυσει την αεράμυνα του Κιέβου.

Οι πολιτικοί εξηγούν με επιχειρήματα τον κίνδυνο που υπάρχει αν αυτά τα συστήματα αεράμυνας δεν αντικατασταθούν την ίδια στιγμή από άλλα δυτικού τύπου.

Το γεγονός βέβαια ότι έχει ξεκινήσει ευρεία συζήτηση και για την αεράμυνα της Γηραιάς Ηπείρου, είναι κάτι το οποίο η Ελλάδα “το ζυγίζει” ως ένα μέρος του νέου εγχειρήματος που ονομάζεται “θόλος”.

Και μπορεί να υπάρχουν ως αφετηρία οι «δυτικοί» Patriot ώστε να οικοδομηθεί ο περίφημος θόλος που έχει εξαγγείλει ο κος Δένδιας, οι επιτελείς ωστόσο εξηγούν ότι απαιτείται χρόνος, χρήμα και η επιλογή των νέων συστημάτων που θ´αντικαταστήσουν τα παλαιά ρωσικά.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι ναι μεν οι Αμερικανοί ζητούν μετ’ επιτάσεως την ενίσχυση της Ουκρανίας με τους ελληνικούς S-300, αλλά την ίδια ώρα φέρεται να υπόσχονται παραχώρηση συστοιχίας Patriot, όμως… από το 2029.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι, αυτή την κρίσιμη 5ετία ποια θα είναι τα συστήματα αεράμυνας που θα καλύπτουν τον ελληνικό ουρανό.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ  ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

 

Μπήκε η τρόπιδα στην πλήρως ψηφιακή Belh@rra «Φορμίων» στη Γαλλία: Η πιό βαριά οπλισμένη με UAV, πυραύλους Aster, Exocet, Ram, τορπίλες και ειδικά αντίμετρα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: