«Διαπραγματευτείτε γιατί θα έχετε την τύχη του Εσκομπάρ»: Τελική προειδοποίηση του προέδρου της Κολομβίας στους αντάρτες της πρώην FARC [videos]

FILE PHOTO: O ηγέτης των διαφωνούντων ανταρτών της FARC «Ιβάν Μορντίσκο» (δεξιά) συζητά με άλλους αρχηγούς ανταρτών στη «λαϊκή συγκέντρωση» που πραγματοποιήθηκε στη σαβάνα για τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση. EPA/Ernesto Guzman




Ο πρόεδρος της Κολομβίας Γουστάβο Πέτρο απηύθυνε χθες Τετάρτη αυστηρή προειδοποίηση στην κυριότερη παράταξη διαφωνούντων των πρώην FARC: διαπραγματευτείτε για να υπάρξει ειρήνη στη χώρα, αλλιώς θα έχετε την τύχη του βαρόνου των ναρκωτικών Πάμπλο Εσκομπάρ.

Παράλληλα ξέσπασαν μάχες ανάμεσα σε δυνάμεις του κολομβιανού στρατού και στοιχεία του EMC στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις μέσω X (του πρώην Twitter) το βράδυ.

Η κυβέρνηση Πέτρο και η συγκεκριμένη παράταξη διαφωνούντων —το Κεντρικό Γενικό Επιτελείο (Estado Mayor Central, EMC), τα μέλη του οποίου αφού απέρριψαν την ιστορική συμφωνία ειρήνης του 2016 ανάμεσα στην τότε κυβέρνηση και την πρώην οργάνωση ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) ξαναπήραν τα όπλα— διεξάγουν διαπραγματεύσεις από τα τέλη του 2023.

Όμως, μετά τη δολοφονία ηγετικής μορφής φυλής αυτοχθόνων, ο πρόεδρος ανέστειλε σε τρεις νομούς της χώρας της Λατινικής Αμερικής την αμοιβαία κατάπαυση του πυρός που εφαρμοζόταν και σκλήρυνε πολύ τον τόνο έναντι των διαφωνούντων του EMC, με το οποίο πάντως οι συνομιλίες δεν έχουν σταματήσει.

«Αυτοί που ανήκουν στις τάξεις του EMC πρέπει (…) να αποφασίσουν: ή θα πάρουν τον δρόμο του Πάμπλο Εσκομπάρ», που σκοτώθηκε το 1993 από την αστυνομία, «και το κράτος θα συγκρουστεί μαζί τους, ή θα πάρουν τον δρόμο που υπηρετεί τον λαό (…) και το κράτος θα τους συνοδεύσει», είπε ο αρχηγός του κράτους κατά τη διάρκεια δημόσιας εκδήλωσης.

Κατά τον σοσιαλδημοκράτη πρόεδρο —τον πρώτο που ανήκει στην αριστερά στην ιστορία της Κολομβίας, εξελέγη το καλοκαίρι του 2022 και προσπαθεί έκτοτε να διαπραγματευθεί τον τερματισμό της ένοπλης σύρραξης με διάφορες ένοπλες παρατάξεις— το EMC επιτίθεται απευθείας στους αυτόχθονες και σε αγρότες που ζουν στους νομούς Κάουκα, Ναρίνιο και Βάγιε δελ Κάουκα (νοτιοδυτικά).

Συνέκρινε τον ηγέτη του EMC, που χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο «Ιβάν Μορντίσκο», με τον Πάμπλο Εσκομπάρ.

Ο ηγέτης του EMC, εξήγησε ο πρόεδρος, «σκοτώνει τώρα ηγέτες κοινοτήτων, δολοφονεί κόσμο και μας κάνει διαλέξεις για την επανάσταση. Για ποια επανάσταση και κολοκύθια μας μιλάει ο άνθρωπος», είναι «διακινητής ναρκωτικών μεταμφιεσμένος σε επαναστάτη», επέμεινε.

Ο στρατός έκανε λόγο για μάχες σε εξέλιξη με μονάδα του EMC «στην αγροτική περιοχή Κορίντο», στον νομό Κάουκα.

Από τη 16η Μαρτίου, η κατάσταση είναι εξαιρετικά τεταμένη ανάμεσα στο EMC και κοινότητες αυτοχθόνων στην Κάουκα.

Όταν ιθαγενείς προσπάθησαν να εμποδίσουν την εξαναγκαστική στρατολόγηση εφήβου, αντάρτες άνοιξαν πυρ και σκότωσαν τρεις ανθρώπους, ανάμεσά τους την επικεφαλής κοινότητας.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό διαπραγματευτή Καμίλο Γκονσάλες, το EMC έχει διαπράξει 111 παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, αύξησε τα μέλη του κατά 9% και προσπαθεί να επεκτείνει τα εδάφη που έχει υπό τον έλεγχό του.

Απ’ ό,τι φαίνεται, η διαπραγμάτευση για το EMC αποτελεί απλά προκάλυψη «για να ενισχυθεί στρατιωτικά» κι εννοεί να το κάνει αυτό «υποτάσσοντας τον πληθυσμό στις δομές του και χρηματοδοτούμενος χάρη σε παράνομες οικονομικές δραστηριότητες», κατήγγειλε ο πρόεδρος Πέτρο.

Από τον Νοέμβριο του 2022, η κυβέρνηση Πέτρο διεξάγει παράλληλα ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τον ELN (Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης, γκεβαριστές) και οδεύει να αρχίσει συνομιλίες με τη Δεύτερη Μαρκετάλια (Segunda Marquetalia, η ονομασία παραπέμπει σε ιστορική μάχη που οδήγησε στην ίδρυση των FARC), άλλη παράταξη διαφωνούντων, ηγέτης της οποίας είναι ο Ιβάν Μάρκες, ο άλλοτε δεύτερος τη τάξει της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπογοτά, Κολομβία 

Τρεις νεκροί και δώδεκα τραυματίες στην Κανταχάρ του Αφγανιστάν από επίθεση αυτοκτονίας μπροστά σε τράπεζα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: