To Starship της Space X διαλύθηκε καθώς έμπαινε ξανά στην γήινη ατμόσφαιρα: Επιτυχής ωστόσο κρίνεται η δοκιμή [video]

The mega rocket Starship launches in Boca Chica, Texas, USA, 14 March 2024. SpaceX has launched its mammoth Starship rocket from its base in Texas, with the third attempt appearing to be successful. EPA/ADAM DAVIS




Επιτυχής θεωρείται εν γένει η σημερινή δοκιμή του Starship παρότι η επαφή με τον διαστημικό πύραυλο χάθηκε καθώς αυτός ετοιμαζόταν να επανεισέλθει στη γήινη ατόσφαιρα.

Η επιτυχία της δοκιμής θα εξαρτιόταν με βάση την πρόοδο που θα σημείωνε σε συγκεκριμένα θέματα, εάν δηλαδή ο πύραυλος-μαμούθ θα κατάφερνε να ξεπεράσει το κατώφλι που είχε τεθεί στις δύο προηγούμενες δοκιμαστικές πτήσεις πέρυσι. Το SpaceX το έπραξε και με το παραπάνω.

Δεν υπάρχει αμφιβολία τώρα, αναφέρει το ΒΒC ότι το Starship πρόκειται να εξελιχθεί σε ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό σύστημα εκτόξευσης στο διάστημα.

Η απογείωση ήταν τέλεια: Και οι 33 κινητήρες στη βάση του άναψαν και οδήγησαν το όχημα στο αναμενόμενο σημείο όπου το σκάφος αποχωρίστηκε τους εκτοξευτήρες και άρχισε να ταξιδεύει προς το διάστημα.

Το πλοίο ολοκλήρωσε την «ανάβασή» του κλείνοντας τις μηχανές του την κατάλληλη στιγμή. Μέχρι εδώ, τέλεια. Στη συνέχεια, το πλοίο μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Υποτίθεται ότι θα ενεργοποιείτο εκ νέου το σύστημα του κινητήρα του για να τεθεί εκτός τροχιάς, αλλά οι ελεγκτές παρέλειψαν αυτό το στάδιο επειδή το όχημα είχε ήδη μπει σε καλή τροχιά ούτως ή άλλως.

Οι εικόνες κατά την επανείσοδο ήταν θεαματικές. Μπορούσε κανείς να δει το σκάφος να κινεί τα πτερύγιά του προσπαθώντας να ελέγξει την κάθοδο.

Και τότε το σήμα χάθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο σε αυτό το «σκληρό» και ρευστό περιβάλλον.

 

 

Η SpaceX επιβεβαίωσε ότι το όχημα χάθηκε. Κάτι που πιθανότατα σημαίνει ότι το πλοίο διαλύθηκε καθώς κατέβαινε και δεν κατάφερε να εκτελέσει τη «βουτιά» όπως είχε προγραμματιστεί.

Αλλά αυτό είναι μια λεπτομέρεια για την επόμενη δοκιμή, σχολιάζει το ΒΒC. H SpaceX άλλωστε θα επιστρέψει πολύ σύντομα με μία ακόμη δοκιμαστική πτήση, ίσως έξι συνολικά φέτος.

  • H σημερινή δοκιμή της SpaceX είναι από τις πιο φιλόδοξες που έχει επιχειρήσει η εταιρία του Elon Musk.

 

Το σκάφος Starship είναι κρίσιμο για το πρόγραμμα Artemis της NΑSA και τον στόχο επαναφοράς αστροναυτών στη Σελήνη μέσα στη δεκαετία. Μια έκδοση του Starship ενδεχομένως να λειτουργήσει ως σκάφος προσελήνωσης, οδηγώντας το πλήρωμα στην επιφάνεια της Σελήνης και στη συνέχεια απομακρύνοντάς τους ξανά. Η SpaceX, ωστόσο, θα πρέπει πρώτα να αποδείξει ότι μπορεί να παράγει ένα ασφαλές και αξιόπιστο όχημα προτού επιτραπεί στους αστροναύτες να επιβιβαστούν.

Mάλιστα η SpaceX στη συγκεκριμένη αποστολή σχεδίαζε να προχωρήσει σε κάποιες τεχνικές επιδείξεις.

Μία από αυτές θα είναι να ανοίξει μια πόρτα στο σκάφος, το οποίο θα δοκιμάσει τη δυνατότητα εκτίναξης μίνι δορυφόρων -κάποτε- μεσα από αυτό.

Σήμερα βεβαίως δεν πρόκειται να βγει τίποτα μέσα από το Starship. Aπλώς η SpaceX θα δοκιμάσει τον μηχανισμό.

Mε πληροφορίες από ΒBC

Επιτυχής η εκτόξευση του διαστημικού πυραύλου – μαμούθ της Space X: Συγκλονιστικό βίντεο από την απογείωση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: