Αποκλεισμός του Ισραήλ από τη μεγαλύτερη έκθεση άμυνας και αεροδιαστημικής της Λατινικής Αμερικής μετά από απόφαση της κυβέρνησης της Χιλής

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος της Χιλής Γκάμπριελ Μπόριτς. EPA, Juan Ignacio Roncoroni




Η κυβέρνηση της Χιλής ανακοίνωσε χθες Τρίτη πως θα αποκλείσει ισραηλινές εταιρίες από την κυριότερη έκθεση του τομέα της αεροδιαστημικής και της άμυνας στη Λατινική Αμερική, η οποία θα διεξαχθεί τον επόμενο μήνα στο Σαντιάγο.

«Με απόφαση της κυβέρνησης της Χιλής, στη Διεθνή Έκθεση Αεροπορίας και Διαστήματος (FIDAE) του 2024, η οποία θα διεξαχθεί από την 9η ως τη 14η Απριλίου, δεν θα υπάρξει συμμετοχή ισραηλινών επιχειρήσεων», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας στο Σαντιάγο.

Δεν εξήγησε στη λακωνική ανακοίνωσή του τον λόγο.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στη Χιλή, ο Χιλ Αρτσιέλι, είπε πως δεν υπήρξε καμιά επαφή μαζί του από πλευράς της κυβέρνησης του προέδρου Γκαμπριέλ Μπόριτς για να ενημερωθεί εκ των προτέρων για την απόφαση, προσθέτοντας πως την έμαθε από την ανακοίνωση του υπουργείου.

Πάντως «είναι δύσκολο να πούμε πως εκπλαγήκαμε, με δεδομένο το δόγμα της κυβέρνησης έναντι του Ισραήλ», πρόσθεσε ο κ. Αρτσιέλι.

Η Χιλή συμμετέχει στην ομάδα χωρών που ζήτησαν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) να διενεργήσει έρευνα για πιθανή γενοκτονία από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Στα τέλη Οκτωβρίου, το Σαντιάγο ανακάλεσε τον πρεσβευτή της Χιλής στο Ισραήλ για διαβουλεύσεις, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στον θύλακο σε αντίποινα για την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος την 7η Οκτωβρίου.

Ο χιλιανός πρεσβευτής εξακολουθεί να μην έχει επιστρέψει στα καθήκοντά του.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σαντιάγο, Χιλή 

Πιέσεις Μπάιντεν στη Χαμάς για αποδοχή της εκεχειρίας την ώρα που η λιμοκτονία απειλεί περισσότερους από δύο εκατομμύρια Παλαιστινίους στη Γάζα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: