Αμερικανικό ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητά για πρώτη φορά «άμεση» κατάπαυση πυρός και απελευθέρωση ομήρων: Σαφές μήνυμα δυσαρέσκειας προς Ισραήλ

FILE PHOTO: US Secretary of State Antony Blinken attends a joint press conference with the Egyptian Foreign minister in Cairo, Egypt, 21 March 2024. Blinken has met with top Arab diplomats in Cairo to discuss ways of ending the Israeli-Palestinian conflict, achieve full ceasefire and access of aid to Palestinians in the Gaza Strip. EPA/KHALED ELFIQI




Οι ΗΠΑ συνέταξαν ένα νέο ψήφισμα προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητά «άμεση κατάπαυση του πυρός» και συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα, εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων στο Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική του εκστρατεία και να επιτρέψει την παράδοση σημαντικών ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας στο παλαιστινιακό έδαφος.

Οι αρχηγοί κατασκοπείας της CIA και της Μοσάντ, Γουίλιαμ Μπερνς και Ντέιβιντ Μπαρνέα, αναμένεται να φτάσουν στο Κατάρ την Παρασκευή με την ελπίδα να κλείσουν μια αδύνατη μέχρι σήμερα συμφωνία εκεχειρίας και απελευθέρωσης των ομήρων,  μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Μιλώντας στην Αίγυπτο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, είπε ότι μένει να γίνει δύσκολη δουλειά, αλλά πρόσθεσε: «Συνεχίζω να πιστεύω ότι είναι δυνατό».

  • Ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, χαρακτήρισε το ψήφισμα ως έκκληση για «μια άμεση κατάπαυση του πυρός που συνδέεται με την απελευθέρωση των ομήρων».

 Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σταθερά ότι ο δρόμος προς την κατάπαυση του πυρός πρέπει να περνά μέσα από μια συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων, αλλά το νέο σχέδιο ψηφίσματος που παρουσιάστηκε σήμερα, το οποίο περιήλθε σε γνώση του Guardian, είναι πιο «ασαφές» ως προς την σύνδεση αυτή. Δηλαδή, οι ΗΠΑ με την “φραστική μεταστροφή” δείχνουν να μην θεωρούν προϋπόθεση και πρωταρχικό βήμα την συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων ώστε να υπάρξει εκεχειρία.

  • Σημειώνεται ότι το Ισραήλ επιμένει πως συμφωνία για εκεχειρία δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατούνται στη Γάζα. 

Το προσχέδιο αναφέρει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επιμένει «στην επιτακτική ανάγκη μιας άμεσης και διαρκούς εκεχειρίας για την προστασία των αμάχων από όλες τις πλευρές, για την παροχή ουσιαστικής ανθρωπιστικής βοήθειας και για την ανακούφιση των ανθρωπιστικών δεινών, ανθρωπιστικού πόνου και προς το σκοπό αυτό υποστηρίζει απερίφραστα τις συνεχιζόμενες διεθνείς διπλωματικές προσπάθειες για την ασφάλεια μια τέτοια κατάπαυση του πυρός σε σχέση με την απελευθέρωση όλων των υπόλοιπων ομήρων».

Ευρωπαίος διπλωμάτης στον ΟΗΕ είπε ότι η έμφαση στην «άμεση» κατάπαυση του πυρός και η φράση «γι’ αυτό το σκοπό » δείχνουν σημαντική διαφοροποίηση στη θέση των ΗΠΑ. «Νομίζω ότι είναι μια αλλαγή στο να λέμε ότι η κατάπαυση του πυρός δεν εξαρτάται από μια συγκεκριμένη συμφωνία», είπε ο διπλωμάτης.

Η αλλαγή στη διατύπωση φέρνει τις ΗΠΑ πιο κοντά στους Ευρωπαίους και τους συμμάχους τους της Μέσης Ανατολής, οι οποίοι πιέζουν για κατάπαυση του πυρός πριν από μια συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων, εάν είναι απαραίτητο, και φαίνεται ότι έχει σχεδιαστεί για να προσελκύσει την ευρύτερη δυνατή υποστήριξη στον ΟΗΕ. Αυξάνει επίσης την πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία επιμένει ότι θα πραγματοποιήσει νέα επίθεση στην πόλη Ράφα στη νότια Γάζα , παρά τις έντονες αντιρρήσεις των ΗΠΑ.

  • Ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν ότι η αλλαγή στη θέση των ΗΠΑ σχετικά με την κατάπαυση του πυρός μπορεί να έχει «επιτρέψει στην Αυστρία και την Τσεχία να επανεξετάσουν τη θέση τους» και να συνταχθούν με άλλα κράτη μέλη, όπως η Γερμανία, υποστηρίζοντας τη διατύπωση στο προσχέδιο ψηφίσματος που ζητά «μια άμεση ανθρωπιστική παύση που οδηγεί σε μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός».

Οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός και συμφωνία ομήρων ξεκίνησαν εκ νέου στο Κατάρ αυτή την εβδομάδα, με στόχο να κλείσουν τα εναπομείναντα χάσματα μεταξύ των θέσεων του Ισραήλ και της Χαμάς.

  • Το Ισραήλ απέρριψε την πρόταση της Χαμάς για απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα μια συμφωνία που θα τερμάτιζε τον πόλεμο.

 Το Ισραήλ επικεντρώνεται σε μια προσωρινή παύση, κατά την οποία 40 ιδιαίτερα ευάλωτοι όμηροι, ηλικιωμένοι και άρρωστοι και ορισμένες γυναίκες, θα ελευθερωθούν έναντι μιας διακοπής των εχθροπραξιών για έξι εβδομάδες.

  • «Νομίζω ότι τα κενά μειώνονται και νομίζω ότι μια συμφωνία είναι πολύ πιθανή», δήλωσε ο Μπλίνκεν στο σαουδαραβικό ειδησεογραφικό κανάλι Al Hadath. «Η ισραηλινή ομάδα είναι παρούσα, έχει την εξουσία να καταλήξει σε συμφωνία».

Η πίεση στις ΗΠΑ να αλλάξουν τη θέση τους για κατάπαυση του πυρός αυξήθηκε αυτή την εβδομάδα με την κήρυξη επικείμενου λιμού σε περιοχές της Γάζας από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ.

Το σχέδιο ψηφίσματος των ΗΠΑ είναι ασυνήθιστα λεπτομερές, περιέχει 26 λειτουργικές παραγράφους, τονίζοντας το αίτημα για «άμεση, ασφαλή, διαρκή και ανεμπόδιστη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας απευθείας στον παλαιστίνιο άμαχο πληθυσμό σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας».

Οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο σε προηγούμενες ψηφοφορίες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον σχεδόν εξάμηνο πόλεμο, διαφωνώντας μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο στη χρήση του όρου «άμεση» σε προσχέδιο που υπέβαλε η Αλγερία.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο, η Ουάσιγκτον αύξησε την πίεση στον σύμμαχό της, Ισραήλ, ενώ επιμένει ότι οι ένοπλοι της Χαμάς πρέπει να απελευθερώσουν αμέσως τους ομήρους που συνελήφθησαν κατά τις επιθέσεις της στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Αμερικανοί αξιωματούχοι διαπραγματεύονταν ένα εναλλακτικό κείμενο από τότε που εμπόδισαν το σχέδιο ψηφίσματος της Αλγερίας που ζητούσε «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα στα τέλη Φεβρουαρίου. Αυτή η εναλλακτική, που εστιαζόταν στην υποστήριξη για μια εκεχειρία έξι εβδομάδων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ομήρων, είχε λίγες πιθανότητες να κερδίσει την έγκριση, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Αν και δεν έχει προγραμματιστεί ακόμη ψηφοφορία για το νέο κείμενο, στέλνει το σαφέστερο μέχρι τώρα μήνυμα στο Ισραήλ για την αυξανόμενη απογοήτευση της κυβέρνησης Μπάιντεν με την κλιμάκωση του πολέμου και έρχεται μετά από μια προειδοποίηση από τον επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ότι το Ισραήλ πιθανόν να διαπράττει έγκλημα πολέμου χρησιμοποιώντας «την πείνα ως μέθοδο πολέμου».

Με πληροφορίες από The Guardian

Δικό της σχέδιο ψηφίσματος προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ετοιμάζει η Γαλλία: Για «άμεση εκεχειρία» στη Γάζα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: