Αποχώρησαν από το Σύνταγμα οι αγρότες: Και τώρα τί; Νέο ραντεβού στα μπλόκα για αποφάσεις [videos]

Αγρότες με τα τρακτέρ τους ετοιμάζονται να αναχωρήσουν μετά το τέλος του συλλαλητηρίου και τη διανυκτέρευση στο Σύνταγμα, Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024. Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο των αγροτών και συμμετείχαν σύμφωνα με εκτιμήσεις 6.500 διαδηλωτές, αλλά και περισσότερα από 160 τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα. Επιπλέον, αγρότες από όλη τη χώρα μεταφέρθηκαν στην Αθήνα με 112 λεωφορεία. ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ




Λίγο μετά τις 11 π.μ αποχώρησαν τμηματικά οι αγρότες που διανυκτέρευσαν στην πλατεία Συντάγματος μετά το χθεσινό μεγάλο συλλαλητήριο, με επόμενο ραντεβού στα μπλόκα όπου αναμένεται και να αποφασίσουν με ποιόν τρόπο θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Παρότι το επιτυχημένο αγροτικό συλλαλητήριο και η έκδηλη συμπαράσταση των Αθηναίων στους αγρότες ώθησαν κάποιους συνδικαλιστές να προτείνουν παράταση της παραμονής των τρακτέρ έξω από την Βουλή μέχρι να υπάρξει ικανοποίηση των αιτημάτων τους, η ιδέα απορρίφθηκε.




Έτσι, τα τρακτέρ θα αρχίσουν να αποχωρούν από το κέντρο της Αθήνας με τον ίδιο τρόπο που εισήλθαν: τμηματικά και συντεταγμένα.

Στα μπλόκα, οι αγρότες θα αποφασίσουν με γενικές συνελεύσεις εάν θα συνεχίσουν τους αποκλεισμούς δρόμων, ή θα υπάρξουν άλλες μορφές κινητοποίησης, καθώς το μήνυμα προς την κυβέρνηση έγινε σαφές αλλά η απάντηση παραμένει αυτή που εξέφρασε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν επιτρέπουν επιπλέον παροχές.

  • Το συλλαλητήριο είχε κύρια συνθήματα  «χωρίς εμάς, τί θα φας;», «μείωση του κόστους παραγωγής σημαίνει μείωση των τιμών στα ράφια» και «no farmers, no food, no future» – συνθήματα που ακούστηκαν και γράφτηκαν σε αγροτικές κινητοποιήσεις ανά την Ευρώπη.

Ξεχωριστή στο συλλαλητήριο ήταν η παρουσία των Θεσσαλών αγροτών, οι οποίοι ζητούν ολοκληρωμένο σχέδιο υποδομών και αντιπλημμυρικής εργασίας, μετά τον Daniel.

Στο Σύνταγμα προς συμπαράσταση στους αγρότες εμφανίστηκαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, κλιμάκιο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, όπως και πολλοί ακόμη βουλευτές.




Η επιστροφή στα μπλόκα

 

Το σχέδιο της επιστροφής  θα είναι ίδιο με εκείνο που εφαρμόστηκε, σε πλήρη συνεννόηση με την αστυνομία ώστε να υπάρξει η μικρότερη δυνατή όχληση για τους Αθηναίους.

Επί ποδός είναι η Τροχαία Αττικής, ενώ σε ισχύ βρίσκονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την αποχώρηση των τρακτέρ από το κέντρο της Αθήνας.

  • Το κομβόι των περισσότερων από 120 τρακτέρ από περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας να αποχωρήσει σε τρία γκρούπ, ένα από την Εύβοια με 9 αγροτικά μηχανήματα και στη συνέχεια τα άλλα δύο γκρούπ με 78 και 90 τρακτέρ αντίστοιχα.

Οι αγρότες έχουν στον πυρήνα των αιτημάτων τους μετά από τη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό, το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο. Η κυβέρνηση απάντησε σε αυτό το αίτημα με επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, ύψους 83 εκατομμυρίων ευρώ και δέσμευση ότι η προκαταβολή ύψους 40 εκατ. ευρώ από την επιστροφή του ΕΦΚ θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαρτίου. Οι αγρότες, όμως, δεν ικανοποιήθηκαν με τον ΕΦΚ και διεκδικούν αφορολόγητο, ζήτημα που χαρακτηρίζουν «άμεσο και επιτακτικό».




Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα για την αποχώρηση των τρακτέρ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν στην Αθήνα, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία, λόγω της επικείμενης αποχώρησης των τρακτέρ.

Ειδικότερα οι ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν κατά μήκος του δρομολογίου που θα ακολουθήσουν τα τρακτέρ: Πανεπιστημίου-Πλ. Ομονοίας-Αγ. Κωνσταντίνου-Πλ. Καραϊσκάκη-Αχιλλέως-Λ . Αθηνών-Λ. Κηφισού.

 

Ολονυκτία αγροτών στο Σύνταγμα ύστερα από το μαζικό και ειρηνικό συλλαλητήριο 6.500 διαδηλωτών: Φεύγουν από την Αθήνα σήμερα το πρωί, αποφασίζουν αύριο τις επόμενες κινήσεις τους [videos]

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: