Το ποδόσφαιρο και η πολιτική στην Κύπρο έγιναν ένα, όπως την Ελλάδα: Ο υπόκοσμος διείσδυσε παντού… Πρόεδρε, ώρα να καθαρίσουν οι στάβλοι του Αυγεία

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης απευθύνει χαιρετισμό στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Cyprus Investment Funds Association (CIFA). Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Του ΞΕΝΗ Χ. ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ*

Με αφορμή τα φρικτά συμβαίνοντα στον κυπριακό ποδόσφαιρικό κόσμο, υποχρεούμαι ως ευυπόληπτος και ενεργός πολίτης να επαναφέρω στη δημοσιότητα «σφυρίγματα» απόγνωσης και ανησυχίας για τις ζημιές που προκαλούν στην κοινωνία οι εμπλεκόμενοι στο δημοφιλέστερο άθλημα.

Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ δεν συγκινούνται από τα όσα τρομακτικά εκτυλίσσονται στον χώρο του ποδοσφαίρου γιατί γνωρίζουν καλώς ότι στην Κυπριακή Μπανανία, πολιτική και ποδόφαιρο είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Σε άρθρο μου που δημοσιεύτηκε ευρέως στον τύπο το 2021, περιέγραψα με τα μελανότερα χρώματα τη θλιβερή κατάντια που επικρατεί στον τοξικό χώρο του κυπριακού ποδοσφαίρου τονίζοντας ότι η πολιτική κάνει πλάτες στα υπόγεια ποδοσφαιρικά κυκλώματα διευκολύνοντας σε μεγάλο βαθμό το βρώμικο έργο τους.

Όμως ας πάρουμε τα πράγμτα από την αρχή. Τον Ιούνιο του 2009 μείναμε άναυδοι από τις δημόσιες τοποθετήσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Σοφοκλή Σοφοκλέους πως, ο «υπόκοσμος διείσδυσε παντού»  διαμηνύοντας ότι άνθρωποι της νύχτας χρηματοδοτούν πολιτικά κόμματα ενώ άτομα με κολάσιμο ποινικό μητρώο ηγούνται  ποδοσφαιρικών ομάδων την ώρα που πολιτικοί ταγοί και δημόσιοι άρχοντες τσακώνονται ποιος θα πρωτοπάει σε παρεμφερή εγκαίνια.

  • Προχωρώντας ένα βήμα πάρα πέρα, ο υπουργός  κατήγγειλε δημοσίως πως οι φατρίες μοίρασαν την Κύπρο, ενώ Πολιτεία και Αστυνομία κλείνουν τα μάτια στο έγκλημα.

Το 2011, επί διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια, σε ένα άλλο επεισόδιο ποδοσφαιρικής πλοκής, ακούσαμε από τον πρόεδρο του ΚΟΑ, καταξιωμένο επιστήμονα Νίκο Καρτακούλη, ότι είναι έτοιμος να συγκρουσθεί με τα κυκλώματα για να μπει τάξη στο Κυπριακό ποδόσφαιρο.

Δυστυχώς, δεν είδαμε καμμιά ουσιαστική κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό που προσέξαμε ήταν η παραίτηση του Νίκου Καρτακούλη ο οποίος αποχώρησε από την προεδρία του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού απηυδυσμένος.

Στις 16 Ιανουαρίου του 2020, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας στην Γιορτή των Αρίστων της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου διαμήνυσε με  ιδιαίτερα αυστηρό ύφος πως «ήλθε η ώρα να καθαρίσει ο στάβλος του Αυγεία  του Κυπριακού ποδοσφαίρου» στέλλοντας προς πολλαπλές κατευθύνσεις  μήνυμα  μηδενικής ανοχής.

Προβαίνοντας σε πολύ ωμές παραδοχές, ο πρόεδρος μίλησε για εγκληματικά στοιχεία στο κυπριακό ποδόσφαιρο, κόκκινες κάρτες ορισμένων διαιτητών και διεφθαρμένους παράγοντες.

Μιλάμε για πολύ σοβαρά και συνταρακτικά πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας, που  άλλο είναι τα ακούς στα καφενεία, στις κερκίδες των γηπέδων και στα πηγαδάκια και άλλο είναι να τα ακούς από τον ίδιο τον ανώτατο άρχοντα της χώρας.

Το 2021 μείναμε άναυδοι από την εκτυφλωτική ριπή του Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας Προστασίας του Αθλητισμού, δικηγόρου Ανδρέα Παπαχαραλάμπους. «Πολιτικοί κάνουν πλάτες σε αθλητικούς παράγοντες» αποκάλυψε, καταθέτοντας ταυτόχρονα την παραίτηση του.

Προηγήθηκε η βόμβα του κ. Παπαχαραλάμπους πως «υπάρχει υπόκοσμος στο Κυπριακό Ποδόσφαιρο, συγκοινωνούντα δοχεία οι γραβατωμένοι του ποδοσφαίρου με τον υπόκοσμο». Κανείς πάλι δεν συγκινήθηκε, ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ούτε ο Γενικός Εισαγγελέας, ούτε κάποιος αρμόδιος ή αναρμόδιος της κομματικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής.

Το 2022 έλαμψαν σαν κεραυνός εν αιθρία οι καταγγελίες του προέδρου του Ολυμπιακού Χριστόφορου Τορναρίτη για «στημένους αγώνες στο ποδόσφαιρο καλώντας το κράτος να παρέμβει», κάνοντας άνω – κάτω τον μαγικό κόσμο της στρογγυλής θεάς αλλά ουδείς συγκινήθηκε, πέραν από τα κους- κους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις συνήθεις συζητήσεις στα καφενεία.

  • Εν έτει 2023 που γίνονταν κατά ριπάς φοβερές αποκαλύψεις μέσω μετωπικής σύγκρουσης του τέως πρόεδρου της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και του Ανδρέα Παπαχαραλάμπους μήπως συγκινείται κανείς;

Ο μόνος που συγκινήθηκε υψώνοντας ανάχωμα ενάντια στο σάπιο πολιτικοποδοσφαιρικό κατεστημένο ήταν ο πρώην γραμματέας της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού δικηγόρος Χάρης Σαββίδης, ο οποίος έδειξε ότι δεν μασούσε.

Έλεγε τα πράγματα με το όνομα τους στο θέμα απόκρυψης των κόκκινων φακέλλων και όχι μόνο, αξιώνοντας εξονυχιστική έρευνα για να τιμωρηθούν οι ένοχοι και συνένοχοι που εξακολουθούν να συντηρούν επιμελώς τους στάβλους του ποδοσφαιρικού Αυγεία.

Το εξωφρενικό είναι ότι, εκ μέρους της απελθούσας κυβέρνησης η μοναδική συγκίνηση προήλθε από την «υπέρτατη ανάγκη» ανέγερσης ποδοσφαιρικών γηπέδων με λεφτά των φορολογουμένων που βιώνουν στο πετσί τους της οικονομική εξαθλίωση μεσούσης της κρίσης, κάνοντας πιο εύκολο το έργο των επιτήδειων μετόχων των ποδοσφαιρικών εταιρειών στη διακίνηση του μαύρου χρήματος.

Όμως, το τραγικο της όλης υπόθεσης είναι πως, όποιος  αποτολμήσει να ορθώσει ανάστημα ενάντια στο διεφθαρμένο καθεστώς, πολυβολείται ασύστολα  από τους γνωστούς – άγνωστους που θέλουν τους μηχανισμούς θωράκισης των θεσμών ανενεργούς.

Ας ελπίσουμε ότι ο νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας που συμπληρώνει ένα χρόνο στο πηδάλιο του κράτους, θα προωθήσει ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό σχέδιο για εξυγίανση του Κυπριακού ποδοσφαίρου και κατεπέκταση του σάπιου κομματικού συστήματος.

  • Η μπάλα, λοιπόν, βρίσκεται στο γήπεδο του προέδρου της Δημοκρατίας, μα κυρίως στη μικρή επανορθωτική του νέου Προέδρου του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, ΚΟΑ. Ο Γιάννος Ιωάννου, βαθύς γνώστης των ποδοσφαιρικών πραγμάτων, αλλά και με καθαρό μητρώο στην πολιτική, κοινωνική, αυτοδιοικητική του δράση αλλά και ποδοσφαιρική σταδιοδρομία ως πρόεδρος του σωματείου ΑΠΟΕΛ και Φίλαθλος με Φ κεφαλαίο, καλείται να αναλάβει τον ρόλο του Ηρακλή καθαρίζοντας τον ποδοσφαιρικό στάβλο του Αυγεία στη νήσο Κύπρο.

Βαρύτατη, ωστόσο, είναι και η ευθύνη των πολιτών που καλούνται να μην επιτρέψουν άλλο στο κομματικοπολιτικό σύστημα και στους νονούς του ποδοσφαίρου να μάς παραμυθιάζουν μέσω της στρογγυλής θεάς ή άλλως πως, την ώρα που η διαφθορά οργιάζει και η κοινωνία αναστενάζει.

* Ξενής Χ. Ξενοφώντος
Δημοσιογράφος
Πρόεδρος Ινστιτούτου Ελληνικου Πολιτισμού www.iep.org.cy

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η Ελληνική γλώσσα είναι το διαβατήριο για μια πολιτισμένη ανθρωπότητα: Το είναι μας και η ψυχή μας είναι, και πρέπει να υιοθετηθεί ως η επίσημη γλώσσα της Ευρωπαικής Ένωσης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: