Το Κυπριακό, η Γάζα και το μεταναστευτικό στο επίκεντρο των παρεμβάσεων του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών στη Γενεύη

File Photo Cypriot Foreign Minister Constantinos Kombos speaks to the media prior to the EU Foreign Affairs Council in Brussels, Belgium, 20 July 2023. EU ministers are meeting for ‘an exchange of views on the Russian aggression against Ukraine’ and to ‘discuss the foreign policy dimension of economic security, hold a lunch discussion on Turkiye and be informed about current affairs’, the European Council’s website announced. EPA/OLIVIER MATTHYS




Για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο από την Τουρκία, την κατάσταση στη Γάζα και το μεταναστευτικό αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις παρεμβάσεις και επαφές του στη Γενεύη τη Δευτέρα ο ΥΠΕΞ Κωνσταντίνος Κόμπος, στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου της 55ης Συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ανακοίνωση αναφέρει ότι σε παρέμβασή του ο κ. Κόμπος αναφέρθηκε στη σημασία προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικά σε περιόδους κρίσεων, επιθετικότητας και ενόπλων συγκρούσεων, όπως στην Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Επίσης, αναφέρθηκε στο ότι φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή, με την Κύπρο και τον λαό της να υφίστανται εδώ και πέντε δεκαετίες την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Ανθρωπιστικού Δικαίου.

Η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρόσθεσε, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ή να ομαλοποιηθεί, και τα θύματα δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως στατιστικά στοιχεία.  Αυτή η αρχή αποτελεί και το θεμέλιο της ελπίδας μας για τερματισμό της διαίρεσης, ειρηνικής συνύπαρξης και επούλωσης των πληγών του παρελθόντος στην χώρα μας, είπε.

Ο κ. Κόμπος, κατά την παρέμβασή του, αναφέρθηκε και στην υποψηφιότητα που έχει υποβάλει για πρώτη φορά η Κύπρος για εκλογή στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την περίοδο 2025 – 2027, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της Κύπρου, σε περίπτωση που εκλεγεί, να συμβάλει ενεργά στην αντιμετώπιση των προκλήσεων για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Κόμπος είχε συνάντηση με τον Ύπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Volker Tϋrk, κατά την οποία συζητήθηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή, στην προσπάθεια που καταβάλλει για προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στις παραβιάσεις της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής.

Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε επίσης, με τον Ύπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi, με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις σε σχέση με τις έντονες μεταναστευτικές πιέσεις που δέχεται η Κύπρος και την ανάγκη αποτελεσματικής αντιμετώπισής τους.

Ο κ. Κόμπος είχε χωριστές διμερείς συναντήσεις με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ιορδανίας Ayman Safadi και της Αιγύπτου Sameh Shoukry, με τους οποίους συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με έμφαση την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Θεμελιώδους σημασίας η λύση του Κυπριακού για την ισορροπία στη Μεσόγεο δηλώνει ο Ματαρέλα: Επίσκεψη και στην γραμμή Αττίλα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: