Το έλλειμμα στρατιωτών στην Ουκρανία δημιουργεί κοινωνικές εντάσεις: Διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις υπέρ της αποστράτευσης [video]

FILE PHOTO A group of women reacts as they attend the march ‘We are waiting for the heroes of Mariupol to go home’ to mark one year since the withdrawal of Ukrainian troops from the Azovstal steel plant in Mariupol, in downtown Kyiv (Kiev), Ukraine,, EPA/SERGEY DOLZHENKO




Τις τελευταίες ημέρες, αρκετές συγκεντρώσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε διάφορες πόλεις σε όλη την Ουκρανία. Κίεβο, Οδησσό, Ζαπορίζια, Λβιβ αλλά και μικρές πόλεις όπως το Ιβάνο-Φρανκίβσκ ή το Τερνοπίλ, στα δυτικά της χώρας. Στην παραλιακή πόλη της Οδησσού όπως και αλλού, ήταν κυρίως γυναίκες που βγήκαν στους δρόμους με συνθήματα όπως «δίκαιη διάρκεια υπηρεσίας».

Ζητούν εναλλαγή των συζύγων, των γιων ή των αδελφών τους που έχουν κινητοποιηθεί σχεδόν δύο χρόνια. «Έχουν δικαίωμα στην ανάπαυση και την αποκατάσταση. Οι στρατιώτες βρίσκονται σε δύσκολη σωματική και ψυχική κατάσταση», εξηγεί ένας διαδηλωτής sτο ουκρανικό μέσο Komentarii.ua.

Στα δυτικά της χώρας στη Λβιβ, αρκετές δεκάδες γυναίκες ήρθαν για να διαδηλώσουν. Οι περισσότερες με τα καρότσια τους όπου τα παιδιά κρατούν πινακίδες που έγραφαν «φέρε τον πατέρα μου σπίτι». Κάποιοι εμφανίζουν το σύνθημα «ο άντρας μου δεν πήρε εισιτήριο απλής μετάβασης». Σε κάθε μια από τις μικρές πόλεις Ivano-Frankivsk και Ternopil στα δυτικά της χώρας, περίπου είκοσι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν. «Γιατί οι ίδιοι άνθρωποι πολεμούν δύο χρόνια», λέει ένας από αυτούς.

Στις όχθες του Δνείπερου, στη Ζαπορίζια, ορισμένες διαδηλώτριες παρέλασαν φορώντας στρατιωτικές στολές που ανήκαν στους συζύγους τους. «Φόρεσα τη στολή του συζύγου μου που ήταν εθελοντής τις πρώτες μέρες του πολέμου. Δάσκαλος στο επάγγελμα, τώρα υπηρετεί στις τάξεις της ταξιαρχίας επίθεσης Zaporizhzhia», λέει μιά διαδηλώτρια, πριν συνεχίσει, «αγωνιζόμαστε ώστε οι άνδρες να έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν μετά από 18 μήνες, εάν το επιθυμούν. Ώστε αυτό να καθιερωθεί σε νομοθετικό επίπεδο. Οι άνδρες πρέπει να έχουν δικαιώματα. Χωρίς δικαιώματα για τους στρατιώτες, δεν είμαστε δημοκρατικό κράτος», ισχυρίζεται.

Το ουκρανικό εθνικό πρακτορείο Τύπου Ukrinform, το οποίο ανέφερε αυτή τη συνέντευξη, ανέφερε επίσης διαμαρτυρίες σε πόλεις στα ανατολικά της χώρας,, στο Kropyvnytskyi, στο Dnipro, ακόμη και στο Zhytomyr.

Ένα νομοσχέδιο στο επίκεντρο των συζητήσεων

Στα τέλη Δεκεμβρίου 2023, η εκτελεστική εξουσία μελέτησε ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για αυστηρότερους κανόνες επιστράτευσης. Σχεδιάζει, μεταξύ άλλων, τη μείωση της ηλικίας από τα 27 στα 25 έτη και την επιβολή κυρώσεων για όσους αντιστέκονται  Το ουκρανικό κοινοβούλιο, ωστόσο, το έκρινε «σε αντίθεση με τα ανθρώπινα δικαιώματα» και το έστειλε πίσω στην εκτελεστική εξουσία για επανεξέταση. Αυτό το νομοσχέδιο περιέχει μια διπλή πρόκληση, η επιστράτευση θα μπορούσε και να αφορά περισσότερους νέους, αλλά ταυτόχρονα να επιτρέψει μια εναλλαγή στρατιωτών στο μέτωπο.

Ο Volodymyr Zelensky δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 20 Δεκεμβρίου ότι θα ήταν απαραίτητο να επιστρατευθούν 450.000 έως 500.000 άνδρες «στο εγγύς μέλλον». Η εφαρμογή αυτού του νόμου θα μπορούσε να διευκολύνει το έργο του.

Πριν από λίγες μέρες ο Ουκρανός πρόεδρος αναγνώρισε την αναγκαστική στρατολόγηση στρατιωτών. «Κάποιοι εκπρόσωποι των στρατιωτικών γραφείων στρατολόγησης περπάτησαν στους δρόμους αναζητώντας άνδρες που αρνήθηκαν να κινητοποιηθούν οικειοθελώς, αλλά αυτό ήταν λάθος», παραδέχτηκε. Σύμφωνα με τον ίδιο, το νομοσχέδιο υποτίθεται ότι θα αποτρέψει την επανάληψη αυτού του σεναρίου.

Πριν ακόμη αναφερθεί αυτός ο νόμος, είχαν ήδη πραγματοποιηθεί προηγούμενες διαδηλώσεις σε πολλές μεγάλες πόλεις της χώρας τον περασμένο Δεκέμβριο. Περίπου 600 γυναίκες συγκεντρώθηκαν στο Κίεβο για να διαμαρτυρηθούν για την εξάντληση των γιων και των συζύγων τους.

Με πληροφορίες από lefigaro.fr
Ελλάδα Αθήνα 

Σφοδρή επίθεση Τουσκ κατά Όρμπαν: Toν κατηγορεί για περίεργο και εγωιστικό παιχνίδι απέναντι στην Ουκρανία

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: