Τι γυρεύει ο Άντονι Μπλίνκεν στα Τίρανα; Έπρεπε να είχαμε φροντίσει να τεθεί το θέμα του Μπελέρη στον διεφθαρμένο Ράμα από τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (video)

Secretary Antony J. Blinken meets with Canadian Foreign Minister Melanie Joly at the Department of State, in Washington, D.C., February 13, 2024. Official State Department photo by Chuck Kennedy




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Ουάσιγκτον

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν αναχωρεί σήμερα Τετάρτη για την Αλβανία. Θα είναι μία σύντομη επίσκεψη, αλλά είναι αρκετή για να αυξήσει στο ζενίθ τη λανθάνουσα …υπερηφάνεια του Έντι Ράμα.

Έτσι κι αλλιώς νομίζει ότι είναι ένας …μικρός Ερντογάν. Ο Αλβανός πρωθυπουργός θαυμάζει τον Τούρκο πρόεδρο και προφανώς θέλει να του μοιάσει. Υπάρχουν λίγοι, αλλά σοβαροί άνθρωποι στην Αθήνα, που συνδέουν τις ανθελληνικές πράξεις του με την κατοχική Τουρκία. Κάτι περισσότερα θα γνωρίζουν από εμάς.

Η επίσκεψη του κ. Μπλίνκεν στα Τίρανα αποτελεί μία καλή ευκαιρία για να τεθεί το θέμα της άδικης σύλληψης του εκλεγμένου δημάρχου της Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρη. Θα το θέσει ο Αμερικανός υπουργός; Ρώτησα δεξιά και αριστερά και η απάντηση που έλαβα είναι ότι το βλέπουν “χλωμό”.

  • Αυτό δεν είναι καλό. Διότι αν δεν υπάρξει η αμερικανική πίεση, στην οποία οι Αλβανοί πάντα υποχωρούν, ο Ράμα θα συνεχίσει να κρατά όμηρο, μέσω της διεφθαρμένης αλβανικής δικαιοσύνης, τον Φρέντη Μπελέρη.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός δεν φοβάται την Ευρωπαϊκή Ένωση διότι είναι ένας οργανισμός που δεν έχει δύναμη για να επιβάλει τις θέσεις του. Σε κανένα. Αλλά τους Αμερικανούς τους τρέμει. Άλλωστε σίγουρα τον έχουν στο χέρι μέσω της διαφθοράς.

Η προηγούμενη πρέσβειρα στα Τίρανα, η Γιούρι Κιμ, που σήμερα είναι υφυπουργός Εξωτερικών, πολέμησε τη διαφθορά στην Αλβανία. Και σίγουρα έχει ενημερώσει τους προϊσταμένους της για τα ευρήματα της.

Ο κ. Μπλίνκεν θα μείνει στην Αλβανία μόνο οκτώ ώρες και φυσικά θα συναντήσει και τον πρόεδρο καιτ τον Έντι Ράμα.

Χθες, και με αφορμή την επίσκεψη, η κ. Κιμ προχώρησε σε μία ενημέρωση των διαπιστευμένων δημοσιογράφων και έχει σημασία να δούμε γιατί αποφασίστηκε αυτό το ταξίδι-εξπρές.  Ας δούμε τι δήλωσε:

Η πρώτη μας στάση θα είναι ουσιαστικά μια ημερήσια στάση στην Αλβανία που θα διαρκέσει περίπου από τις 11:00 έως περίπου τις 19:00 ή τις 20:00. Και αυτή είναι πραγματικά μια στάση που θα επικεντρωθεί στο μέλλον, το μέλλον της Αλβανίας, το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων, και το μέλλον της Ευρώπης.

Σε όλα αυτά, η επίσκεψη έρχεται καθώς ξεκινάμε τα δεύτερα 100 χρόνια των σχέσεων ΗΠΑ-Αλβανίας.

  • Έρχεται σε μια στιγμή που θέλουμε να πάμε και να ευχαριστήσουμε τον Πρωθυπουργό Ράμα και την Αλβανία που ήταν μαζί μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ από το [2022 έως το 2023]. Είναι τώρα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Θέλουμε να τονίσουμε τη μεγάλη συνεργασία που έχουμε με την Αλβανία, θέλουμε να τους ευχαριστήσουμε που ήταν ο κύριος οικοδεσπότης Αφγανών που έχουν ανάγκη, με τους Αλβανούς να συνεχίζουν την ιστορική τους παράδοση να προσφέρουν καταφύγιο σε όσους βρίσκονται σε κίνδυνο. Αυτό λοιπόν θέλουμε να κάνουμε, τόνισε η Αμερικανίδα αξιωματούχος.

Όσον αφορά τις συναντήσεις που θα έχει, μας είπε τα εξής:

Υπάρχουν μερικές εκδηλώσεις. Είναι ένα αρκετά σφιχτό πρόγραμμα. Θα πάει λοιπόν και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Begaj και μετά θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Αυτό δεν είναι απαραίτητα με χρονολογική σειρά, παρεμπιπτόντως. Αλλά θα έχει μια διμερή συνάντηση με τον πρωθυπουργό, στο τέλος της οποίας θα έχει κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ενδιάμεσα, θα έχει μια υπέροχη συνάντηση με νέους, πιθανώς περίπου 100 περίπου ανθρώπους, και είναι αξιοσημείωτο για μερικούς λόγους. Ο πρώτος είναι περίπου 100 άτομα που έχουν περάσει από τα διάφορα προγράμματα ανταλλαγών μας, όπως το Fulbright ή το IVLP και άλλα προγράμματα. Και ο τόπος διεξαγωγής αυτής της εκδήλωσης θα είναι η πυραμίδα.

Αυτό ήταν – νομίζω ότι πολλοί από εσάς γνωρίζετε τη φήμη της Αλβανίας κατά τη διάρκεια των κακών παλιών κομμουνιστικών ημερών ως η Βόρεια Κορέα της Ευρώπης, ένα αυστηρά απομονωμένο και κατασταλτικό καθεστώς.

Η πυραμίδα χτίστηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80 ως μαυσωλείο στον δικτάτορά τους Ενβέρ Χότζα, και έχει περάσει από πολλές ενσαρκώσεις από την κατάρρευση του κομμουνισμού το 1991. Αλλά πριν από μερικά χρόνια, η πόλη των Τιράνων και το Ίδρυμα Αλβανοαμερικανικής Ανάπτυξης ένωσαν τα χέρια για να ανακατασκευάσει την πυραμίδα σε ουσιαστικά μια θερμοκοιτίδα για καινοτομία και τεχνολογία”.

Αυτό είναι το πρόγραμμα της ολιγόωρης επίσκεψης του κ. Μπλίνκεν στα Τίρανα. Η υπερδύναμη Αμερική, διά του υπουργού της των Εξωτερικών, πάει στην αλβανική πρωτεύουσα για να ευχαριστήσει τον Ράμα για τον δήθεν φιλοαμερικανισμό του.

Κρίμα. Χάνουν εντελώς τη σοβαρότητά τους οι σύμμαχοι μας οι Αμερικανοί…

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Μία κουβέντα της Αλεξάνδρας, ότι δεν διαπραγματευόμαστε τίποτα, ήταν όλα τα λεφτά: Σε ένα σημαντικό συνέδριο ακούστηκαν μεγάλες αλήθειες για την Ελλάδα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: