Θρίαμβος χαράς, γλεντιού, μουσικής: Τα πιο θαυμαστά και χρωματιστά Καρναβάλια στον κόσμο, συμβολισμοί και δοξασίες από την Ευρώπη στη Λατινική Αμερική [videos]

Carnaval do Rio de Janeiro via wikimedia.org




Χρώματα, μουσική, παρελάσεις, μάσκες και παραδοσιακές φορεσιές, ταξιδέψτε στα πιο πολυτελή και συναρπαστικά αποκριάτικα πάρτι στον κόσμο, από την Ευρώπη στην Αμερική.

Το Καρναβάλι της Βενετίας είναι μοναδικό και όχι μόνο επειδή συμβαίνει πάνω στο νερό και ανάμεσα στους δρόμους μιάς από τις πιο εκπληκτικές πόλης στον κόσμο, αλλά και επειδή έχει μια πολύ μεγάλη παράδοση, η αρχή της οποίας χρονολογείται από τον 11ο αιώνα. Η μεγάλη δημοτικότητα, ωστόσο, έφτασε μόλις τον 18ο αιώνα, ως μια μεγάλη γιορτή στην οποία συγκεντρώνονταν οι ευγενείς για να ξεφύγουν από τον αυστηρό έλεγχο της κυβέρνησης.

Ακόμη και σήμερα συγκεντρώνει χιλιάδες κόσμο, τουρίστες και Βενετούς, που παρακολουθούν τις παρελάσεις, πολλές από τις οποίες με βάρκες ή γόνδολες, συναυλίες και καλυμμένες μπάλες στα ιστορικά κτίρια.

Το Πέταγμα του Αγγέλου, που ξεκινάει τους εορτασμούς, είναι μια από τις πιο συναρπαστικές στιγμές του Καρναβαλιού, όταν ένας ακροβάτης πηδά από το καμπαναριό του Αγίου Μάρκου και προσγειώνεται στην Piazza San Marco. Το φετινό θέμα είναι ο μεγάλος ταξιδιώτης Μάρκο Πόλο με αφορμή τα 700 χρόνια από τον θάνατό του.

Το Καρναβάλι του Ρίο ντε Τζανέιρο είναι το μεγαλύτερο σόου στον κόσμο, μια πολύχρωμη και γεμάτη μουσική γιορτή, διάσημη για τις παρελάσεις και τους χορούς του δρόμου. Η κύρια εκδήλωση είναι η «παρέλαση σάμπα», όπου 12 σχολεία από την πόλη διαγωνίζονται για τον τίτλο του «πρωταθλητή» στο sambadrome, ένα τεράστιο στάδιο που χτίστηκε το 1984 για να φιλοξενήσει τη διάσημη εκδήλωση.

Το αξιοπερίεργο του Καρναβαλιού είναι ότι κάθε χρόνο τα σχολεία προτείνουν ένα νέο θέμα, γύρω από το οποίο περιστρέφονται τα υπέροχα κοστούμια. Η πόλη υποδέχεται χιλιάδες τουρίστες που έρχονται για να απολαύσουν ένα φεστιβάλ γνωστό σε όλο τον κόσμο, που μεταδίδεται επίσης στην τηλεόραση.

Ένας άλλος συμβολικός τόπος του Καρναβαλιού στη Λατινική Αμερική είναι η Barranquilla, στην Κολομβία: περισσότερες από 500 λαϊκές ομάδες συμμετέχουν σε αυτό το γεγονός που διαρκεί περισσότερο από 3 ημέρες.

Η ιδιαιτερότητα είναι ότι το Καρναβάλι διευθύνεται από μια ‘Βασίλισσα’, την οποία επιλέγουν κάθε χρόνο 11 μέλη μας κριτικής επιτροπής μεταξύ των υποψηφίων από κάθε γειτονιά της πόλης. Το πιο σημαντικό γεγονός είναι η μάχη των λουλουδιών, μια παρέλαση γεμάτη από παραδοσιακούς χαρακτήρες από τη μυθολογία του καρναβαλιού. Για τους Κολομβιανούς είναι μια μοναδική στιγμή.

Στο Καρναβάλι της Santa Cruz de Tenerife, στην Ισπανία, απόλυτη πρωταγωνίστρια μια βασίλισσα, που εκλέγεται την πρώτη μέρα του εορτασμού στο συνεδριακό μέγαρο με ένα γκαλά στο οποίο οι υποψήφιες που συμμετέχουν παρελαύνουν φορώντας ευφάνταστα φορέματα, που φτάνουν σε βάρος ακόμη και πάνω από εκατό κιλά.

Στη συνέχεια ξεκινά η ‘Cabalgata’, μια πομπή με περισσότερες από 100 ομάδες με φορεσιές, που πλημμυρίζουν από χαρά τους δρόμους της Santa Cruz. Κατά τη διάρκεια των εορτασμών το νησί γεμίζει χρώματα, διασκέδαση και πολλή μουσική, από το Los Realejos μέχρι τη La Orotava και στις μεγάλες παραλίες, για να υποδεχθεί ένα από τα πιο λαοφιλή και ασεβή γεγονότα της χρονιάς.

Επίσης στην Ισπανία υπάρχει ένα πραγματικά μοναδικό και εκπληκτικό Καρναβάλι: αυτό του Cadice, αρχαίας προέλευσης, που είναι γεμάτοχρώματα και χαρά και μια περίεργη ιεροτελεστία, «el entierro de la sardina», η ταφή της σαρδέλας, που ολοκληρώνει τους εορτασμούς .

Η εκδήλωση θυμίζει την ανοιξιάτικη γιορτή των φοιτητών που προσομοιώνουν την κηδεία μιας σαρδέλας, σύμβολο της νηστείας και της αποχής, μαζί με μια φωτιά για να την κάψουν.

Εν τω μεταξύ, μουσικά σχήματα της πόλης ερμηνεύουν ‘comparsas’και ‘chirigotas’  (τυπικά λαϊκά τραγούδια), τα οποία έχουν γενικά κριτικό πνεύμα: με αστεία και σατιρικούς τόνους και εκφράζουν την κοινωνική δυσφορία μέσα από έξυπνους στίχους και ρίμες, κάνοντας αυτό το Καρναβάλι μοναδικό και ξεχωριστό. .

Το πιο διάσημο και συναρπαστικό Καρναβάλι στη Γαλλία είναι αυτό της Νίκαιας, μια πομπή με 18 κάρα που παρελαύνουν με διαφορετική διακόσμηση κάθε χρόνο, ακολουθώντας ένα επιλεγμένο θέμα (φέτος είναι ο βασιλιάς της ποπ κουλτούρας). Τα άρματα είναι όμορφα και πολύχρωμα, διακοσμημένα από πραγματικούς τεχνίτες της πόλης που είναι παθιασμένοι με την άφιξη του φεστιβάλ κάθε χρόνο. Το πιο εντυπωσιακό μέρος της παρέλασης είναι οι γιγαντιαίες μαριονέτες που ζυγίζουν πάνω από δύο τόνους, οι οποίες διασχίζουν το πλήθος. Μια άλλη σημαντική στιγμή της εκδήλωσης είναι η «Μάχη των Λουλουδιών».

Το Notting Hill, η διάσημη γειτονιά του Λονδίνου, φιλοξενεί ένα φεστιβάλ δρόμου στο στύλ της Καραϊβικής, του οποίου η προέλευση χρονολογείται από την αποικιακή Αγγλία. Είναι ένα γεγονός που συνδέεται με την απελευθέρωση των αφρικανικών αποικιών που βρίσκονταν κάτω από τον ζυγό της αγγλικής αυτοκρατορίας. Η παράδοση υπαγορεύει ότι οι συμμετέχοντες πρέπει να βάφουν το πρόσωπό τους λευκό ή να φορούν μάσκες του ίδιου χρώματος. Σε αντίθεση με όλα τα άλλα φεστιβάλ, αυτό γίνεται την τελευταία Δευτέρα του Αυγούστου.

Με πληροφορίες από ansa.it 
Ελλάδα Αθήνα 

Αθώος δήλωσε ο Άλεκ Μπάλντουιν στις νέες κατηγορίες για τον θάνατο της συνεργάτιδάς του, Χαλίνα Χάτσινς

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: