Στη Μόσχα την Παρασκευή η κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι και η δημόσια τελετή αποχαιρετισμού: Αναμένεται λαϊκό προσκύνημα με φόβους για καταστολή από το Κρεμλίνο

FILE PHOTO: Λουλούδια και κεριά στη μνήμη του ηγέτη των Ρώσων αντιφρονούντων Αλεξέι Ναβάλνι, σε αυτοσχέδιο μνημείο στο Βερολίνο. EPA/HANNIBAL HANSCHKE




Η κηδεία και η αποχαιρετιστήρια τελετή για τον ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή, 1η Μαρτίου στη Μόσχα, ανέφερε σε ανάρτησή της στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X η εκπρόσωπος του Ναβάλνι, Κίρα Γιαρμίς.

Η κηδεία θα πραγματοποιηθεί στο νεκροταφείο Μπορισόφσκογε έπειτα από αποχαιρετιστήρια τελετή σε εκκλησία στην περιοχή Μαρίινο, ανέφερε.

Ο σφοδρός επικριτής του Κρεμλίνου πέθανε στις 16 Φεβρουαρίου στη φυλακή. Η οικογένεια, οι υποστηρικτές του και η Δύση καταγγέλλουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν ως υπεύθυνο για τον θάνατό του.

Η ανακοίνωση αυτή εγείρει ερωτηματικά για το τί πρόκειται να βιώσει η ρωσική πρωτεύουσα την Παρασκευή, με δεδομένο ότι οι ρωσικές αρχές επεχείρησαν με κάθε μέσο να παρεμποδίσουν την οποιαδήποτε δημόσια εκδήλωση για τον νεκρό ηγέτη των Ρώσων αντιφρονούντων.

Η ίδια η μητέρα του Ναβάλνι, Λουντμίλα, είχε αποκαλύψει – όταν ακόμη έψαχνε την σορό του γιού της – ότι οι αρχές την εκβίαζαν να μην προχωρήσει σε δημόσια κηδεία, απειλώντας την ότι θα θάψουν τον Ναβάλνι στην φυλακή όπου άφησε την τελευταία του πνοή, στα βόρεια του Αρκτικού Κύκλου.

Μετά από εννιά ημέρες, τελικώς παραδόθηκε η σορός στη μητέρα, με συνεχιζόμενες τις πιέσεις για “κρυφή κηδεία”.

Ως εκ τούτου είναι άγνωστο το πως θα αντιδράσει ο κατασταλτικός μηχανισμός του Κρεμλίνου, αφού ακόμη και η είδηση του θανάτου του Ναβάλνι αποσιωπήθηκε, ενώ μια εφημερίδα της Μόσχας που έκανε πρωτοσέλιδο την είδηση, είδε τα περισσότερα φύλλα της να κατάσχονται.

 

Με πληροφορίες από Reuters-AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Μόσχα, Russian Federation

Συνελήφθη δικηγόρος του Αλεξέι Ναβάλνι: To καθεστώς Πούτιν συνεχίζει το πογκρόμ αντιφρονούντων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: