Συνεχίζεται η ένταση στα σύνορα Ισραήλ- Λιβάνου: Nεκροί από αεροπορικά πλήγματα πέντε μαχητές της Χεζμπολάχ και των συμμάχων της

Ανδρες του Ισραηλινού στρατού στα σύνορα με τον Λίβανο. EPA/ATEF SAFADI




Πέντε μαχητές της Χεζμπολάχ και του συμμαχικού της κινήματος Άμαλ σκοτώθηκαν από ισραηλινές επιδρομές στον νότιο Λίβανο τη νύκτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, ανακοίνωσαν οι δύο οργανώσεις.

Τα πλήγματα αυτά σημειώθηκαν έπειτα από σειρά αιματηρών επεισοδίων στη μεθόριο μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, όπου οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ της Χεζμπολάχ και των ισραηλινών δυνάμεων έχουν αυξηθεί, εγείροντας φόβους για περαιτέρω κλιμάκωση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ANI, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία προχώρησε τη νύκτα σε πλήγματα εναντίον πέντε χωριών στον νότιο Λίβανο.

Το σιιτικό κίνημα Άμαλ, του οποίου ηγείται ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι, ανακοίνωσε τον θάνατο τριών μελών του σε πλήγμα εναντίον σπιτιού στο χωριό αλ Καντάρα.

Από την πλευρά της η Χεζμπολάχ επεσήμανε ότι δύο μαχητές της σκοτώθηκαν. Με αυτούς τους θανάτους ανέρχεται σε 12 ο αριθμός των μελών του λιβανέζικου σιιτικού κινήματος που έχουν χάσει τη ζωή τους από την Τετάρτη.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το βράδυ ότι εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες εναντίον του βόρειου Ισραήλ, απαντώντας στις χθεσινές ισραηλινές επιδρομές που κόστισαν τη ζωή σε 15 ανθρώπους.

Δέκα άμαχοι και πέντε μέλη της Χεζμπολάχ, ανάμεσά τους ένας στρατιωτικός διοικητής, σκοτώθηκαν χθες στον Λίβανο.

Στην ισραηλινή πλευρά μία στρατιώτης έχασε τη ζωή της από την εκτόξευση ρουκέτας από τον Λίβανο. Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την εκτόξευση αυτή.

Η Τετάρτη ήταν η πιο αιματηρή ημέρα εδώ και περισσότερους από τέσσερις μήνες, όταν ξεκίνησαν οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ της Χεζμπολάχ και του ισραηλινού στρατού.

Το σιιτικό κίνημα άνοιξε το μέτωπο του νότιου Λιβάνου για να στηρίξει τη σύμμαχό της Χαμάς, που βρίσκεται σε πόλεμο με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου.

Ο γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα αναμένεται να εκφωνήσει νέα ομιλία σήμερα, τη δεύτερη αυτή την εβδομάδα.

Από τις 7 Οκτωβρίου τουλάχιστον 268 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους μαχητές της Χεζμπολάχ και άλλων οργανώσεων, αλλά και 40 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP.

Στην ισραηλινή πλευρά δέκα στρατιώτες και έξι άμαχοι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τον στρατό.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βηρυτός, Λίβανος 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: