Οι δηλώσεις του Φιντάν, πρέπει να αφυπνίσουν την Αθήνα, είναι ακραία επικίνδυνος: Στην πολιτική και τη διπλωματία «το επιθυμητό» είναι απλά αυτό, μία επιθυμία… (video)

FILE PHOTO: Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης (Α) με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν (2-Α), ακολουθούν τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν και την πρόεδρο της Ελλάδας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, πριν από τη συνάντησή τους στην Αθήνα, Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Ουάσιγκτον

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας πρέπει να είναι ο μόνος άνθρωπος στην κατοχική Τουρκία, που μπορεί να συνεννοηθεί με τον ισλαμιστή πρόεδρο της χώρας. Ο Χακάν Φιντάν δείχνει να έχει στη διάθεση του το …αυτί του Ταγίπ Ερντογάν, όποτε απαιτηθεί.

Όταν ανέλαβε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποσχέθηκε στον Αμερικανό ομόλογό του, ότι θα λύσει τα προβλήματα που έχουν οδηγήσει στο ναδίρ τις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις, και ειδικά το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Το υποσχέθηκε μεν πριν οκτώ μήνες, αλλά το πραγματοποίησε μόλις πριν δέκα μέρες. Γιατί; Διότι «το καλό πράμα αργεί» στο τουρκικό παζάρι, όπως θα αντιλήφθηκε ο Άντονι Μπλίνκεν.

Με λίγα λόγια τι άλλαξε με τον Φιντάν, που δεν μπορούσε να πράξει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον οποίο «εξαφάνισε» πολιτικά ο Ερντογάν επιρρίπτοντας του τις ευθύνες των δικών του λαθών. Υλοποιεί τις απαιτήσεις του Τούρκου προέδρου με τρόπο που φαίνεται ότι τα οφέλη είναι πολύ περισσότερα από τις όποιες ζημίες.

  • Διότι στο θέμα της αγοράς των F-16, η Άγκυρα -μέχρι της στιγμής τουλάχιστον- πέρασε ανώδυνα τον εκβιασμό της Αμερικής και όλης της Δυτικής Συμμαχίας, χωρίς όμως να τα πάει όλα, και να φύγει, όπως λέει ο λαϊκός τραγουδιστής!




Στη συνέντευξη του στο τουρκικό κανάλι AHaber, που δημοσίευσε η Hellas Journal (ΕΔΩ), ο Χακάν μας στέλνει μηνύματα που δεν μας αρέσουν. Υποθέτω ότι θα προκάλεσαν έκπληξη στο ελληνικό υπουργείο των Εξωτερικών οι δηλώσεις του καθώς είχε συμφωνηθεί να αποφεύγονται προκλήσεις. Και σε τούτη την κυβέρνηση ο Φιντάν είναι προκλητικός.

Οι κουβέντες του για την αποστρατικοποίηση των νησιών -αν είναι δυνατόν!- για την Κύπρο και για τους …«ομογενείς», όπως χαρακτήρισε τους μουσουλμάνους της Θράκης, δεν μου άρεσαν. Διότι μου θυμίζουν τον σχεδιασμό του απαράδεκτου εκβιασμού με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και επίσης, και κάτι άλλο: ότι αυτά που αναφέρει ο Φιντάν είναι τα τουρκικά σχέδια για το Αιγαίο, την Κύπρο και τη Θράκη.

Στην απάντηση του δεν κρύβεται, καθώς αποκαλύπτει ότι η προσέγγιση δεν μπήκε ακόμα στα βαθιά. Και υπονόησε ότι όταν συμβεί αυτό, προφανώς αναμένει ότι θα αναζητηθούν λύσεις για τις παράνομες απαιτήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και στη Θράκη.

Η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, μέσω πηγών (ΕΔΩ), δεν μου άρεσε, ενώ άλλοι θα την χαρακτηρίσουν πολύ καλή. Με τύπους όπως ο Φιντάν, που είναι ο αντ’ αυτού του Ερντογάν στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, πρέπει να ισχύει ότι οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Και αυτό δεν φαίνεται στη δήλωση των «διπλωματικών πηγών».

Αυτό που μονίμως κάνουν η Αθήνα (και η Λευκωσία μερικές φορές), να υποβαθμίζουν τον κίνδυνο ή να μην απαντούν «ως πρέπει», είναι μεγάλο λάθος. Δεν πρόκειται για άσκηση υψηλής διπλωματίας. Δείχνουν να κυριαρχούνται από φοβικά σύνδρομα.

Όπως έχω σημειώσει πολλές φορές, μακάρι «να της βγει» της κυβέρνησης η βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Μόνο οι τρελοί επιθυμούν τον πόλεμο. Βλέπουμε το αποκρουστικό πρόσωπο του στη Λωρίδα της Γάζας και της Ουκρανίας, Μακάρι να μην επαναλάβει ποτέ ξανά η Τουρκία τις απειλές στο Αιγαίο και τη Θράκη.

Όμως, δεν είμαι αισιόδοξος. Και δεν αναφέρομαι καν στην Κύπρο, όπου είναι εντελώς όμηρος του Ερντογάν. Ο ισλαμιστής πρόεδρος της κατοχικής Τουρκίας θα επανέλθει στον πολύ κακό εαυτό του, και όσα έκανε στο Καστελόριζο το καλοκαίρι του 2020, θα φαντάζουν ένα απλό επεισόδιο μπροστά στη νέα κρίση που θα δημιουργήσει.

Οι δηλώσεις του Φιντάν, πρέπει να αφυπνίσουν την Αθήνα, η οποία μετά την επίσκεψη του Ερντογάν στην ελληνική πρωτεύουσα, στα ελληνοτουρκικά καθοδηγείται από τον «ύπνο του δικαίου». Στην πολιτική και τη διπλωματία «το επιθυμητό» είναι απλά αυτό. Μία επιθυμία…

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Πως να το πούμε πιο απλά; Το μόνο πρόβλημα της Ελλάδας και της Κύπρου είναι η Τουρκία… Ο Ερντογάν γνωρίζει ότι οι υποχωρήσεις είναι μέσα στο DNA των πολιτικών μας…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: