O πόλεμος στην Ουκρανία μπαίνει στον τρίτο χρόνο: Και δυστυχώς η εικόνα είναι πολύ πιο ζοφερή από ό,τι πέρυσι την ίδια εποχή…

ROMANIA UKRAINE WAR ANNIVERSARY




Την ανάγκη η Δύση να εξακολουθεί να υποστηρίζει ενεργά την Ουκρανία προβάλλουν οι FINANCIAL TIMES στο κύριο άρθρο της Παρασκευής και εξηγούν τους λόγους.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, το κλίμα, καθώς πλησιάζει η δεύτερη επέτειος της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι πιο ζοφερό από ό,τι την ίδια εποχή πέρυσι.

Ο ουκρανικός λαός και ο στρατός συνεχίζουν να επιδεικνύουν αξιοσημείωτη γενναιότητα και σθένος. Αλλά οι προσδοκίες πριν από ένα χρόνο ότι μια καλοκαιρινή αντεπίθεση θα μπορούσε να αρχίσει να διώχνει τη Ρωσία από το 18% της ουκρανικής επικράτειας που κατέχει, αποδείχθηκαν εξωπραγματικά υψηλές. Οι πολιτικές διαμάχες στις ΗΠΑ και την ΕΕ έχουν επιβραδύνει τις δυτικές παραδόσεις όπλων, παρεμποδίζοντας τη στρατιωτική προσπάθεια της Ουκρανίας. Καθώς ο μεγαλύτερος πόλεμος της Ευρώπης από το 1945 μπαίνει στον τρίτο χρόνο, το Κίεβο χρειάζεται περισσότερο από ποτέ να του δοθούν τα εργαλεία για να «τελειώσει τη δουλειά».

Η υπερβολική απαισιοδοξία θα ήταν αδικαιολόγητη. Με τη βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων δυτικής υποστήριξης, η Ουκρανία οδήγησε σε αδιέξοδο έναν από τους ισχυρότερους στρατούς του κόσμου. Το έκανε διατηρώντας τα βασικά στοιχεία μιας δημοκρατίας που ήταν εύθραυστη πριν από τη σύγκρουση, ακόμα κι αν η κανονική πολιτική έχει μερικώς ανασταλεί. Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει αποδειχθεί ένας ικανός και εμπνευσμένος ηγέτης σε περίοδο πολέμου. Η Ουκρανία έχει εδραιώσει την ταυτότητα και το κράτος της γύρω από αξίες και ένα όραμα που θα την εξυπηρετήσει καλά τα επόμενα χρόνια. Αγωνίστηκε για να παραμείνει στην ευρωπαϊκή, δημοκρατική της πορεία — και να μην υποκύψει στο μοντέλο της διεφθαρμένης δικτατορίας που έχτισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Ρωσία.

Ωστόσο, η Ρωσία έχει επιδείξει μια εκπληκτική ικανότητα να διατηρεί την πολεμική της ικανότητα παρά τις αυστηρές οικονομικές κυρώσεις και τις τεράστιες απώλειες: ο Bill Burns, ο διευθυντής της CIA, έκανε γνωστό πρόσφατα ότι 315.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους ή τραυματιστεί και τα δύο τρίτα των προπολεμικών αποθεμάτων αρμάτων της Ρωσίας έχουν καταστραφεί . Η Μόσχα κατάφερε να αυξήσει απότομα τις στρατιωτικές δαπάνες και να μετατραπεί σε μια πολεμική οικονομία. Τόσο ισχυρή ήταν η ανάκαμψή της στη στρατιωτική παραγωγή που οι δυτικοί ηγέτες ανησυχούν για την πιθανότητα η Ρωσία να αισθάνεται, μέσα σε λίγα χρόνια, αρκετά δυνατή για να επιτεθεί σε ένα κράτος του ΝΑΤΟ.

Η επιβράδυνση των δυτικών προμηθειών πυρομαχικών στην Ουκρανία -λόγω των καθυστερήσεων στις ΗΠΑ και της αποτυχίας της Ευρώπης να εκπληρώσει ακόμη και περιορισμένους στόχους για αυξημένη παραγωγή όπλων- αφήνει τον Ζελένσκι να αντιμετωπίζει αναμφισβήτητα τη μεγαλύτερη δοκιμασία της θητείας του.

Για να συνεχίσει τον πόλεμο φθοράς εναντίον ενός αναζωογονούμενου ρωσικού στρατού, θα χρειαστεί να αναλάβει την πολιτική ευθύνη των προσπαθειών για κινητοποίηση έως και μισού εκατομμυρίου Ουκρανών, μειώνοντας την ηλικία στρατιωτικής θητείας και δυσκολεύοντας την αποφυγή του στρατεύματος. Θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη στροφή σε μια στρατηγική ενεργητικής άμυνας, με στόχο να κρατήσει τις πρώτες γραμμές ενώ οι δυνάμεις του ανασυγκροτούνται για μια νέα αντεπίθεση το 2025, χωρίς να υποστεί απώλειες που θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν τις πιθανότητές του.

Ο Ζελένσκι πρέπει να τα χειριστεί όλα αυτά ενώ αντιμετωπίζει εντεινόμενες εγχώριες πιέσεις. Τα υψηλά ποσοστά αποδοχής του έχουν αρχίσει να πέφτουν. Αν και στις δημοκρατίες οι μη στρατιωτικοί πρόεδροι έχουν το δικαίωμα να αντικαθιστούν τους στρατηγούς τους ακόμη και σε πόλεμο, πολλοί θεώρησαν την απομάκρυνση του Βαλερί Ζαλούζνι από αρχιστράτηγο των ενόπλων δυνάμεων ως επικίνδυνη κίνηση με πολιτικά υπόγεια ρεύματα, δεδομένης της αυξανόμενης δημοτικότητας του τελευταίου. Ο Ζελένσκι θα χρειαστεί να διαχειριστεί τις πολιτικές αντιπαλότητες, όπως με τον δήμαρχο του Κιέβου Vitali Klitschko, με σύνεση και χωρίς να καταφεύγει σε βαριές τακτικές που παραπέμπουν στο παρελθόν της Ουκρανίας.

Όλα αυτά κινδυνεύουν να είναι μάταια, φυσικά, εκτός και αν οι σύμμαχοι της Ουκρανίας φροντίσουν να της προμηθεύσουν τα όπλα που χρειάζεται για να αντισταθεί στη Ρωσία φέτος — πάνω απ’ όλα αεράμυνα, πυροβολικό και drones. Η ΕΕ κατάφερε τελικά να συμφωνήσει για ένα τετραετές πακέτο οικονομικής στήριξης ύψους 50 δισ. ευρώ. Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα μια πρόσθετη χρηματοδότηση 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων για στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία, αλλά οι προοπτικές του νομοσχεδίου παραμένουν αβέβαιες στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Το αν θα περάσει θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά στις πιθανότητες του Κιέβου να απωθήσει τελικά τις ρωσικές δυνάμεις αρκετά μακριά ώστε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το τέλος του πολέμου – και να αποτρέψει τον Putin από περαιτέρω επιθέσεις στην Ουκρανία ή οποιονδήποτε άλλον.

Με πληροφορίες από Financial Times: Sustaining Ukraine into a third year of war

Γιούλια Ναβάλναγια, η ατρόμητη γυναίκα με τις ακλόνητες αξίες: Η ζωή της δίπλα στον Αλεξέι και η αγέρωχη στάση της απέναντι στον Πούτιν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: