Γιούλια Ναβάλναγια, η ατρόμητη γυναίκα με τις ακλόνητες αξίες: Η ζωή της δίπλα στον Αλεξέι και η αγέρωχη στάση της απέναντι στον Πούτιν

FILE PHTO: Alexei Navalny’s wife Yulia Navalnaya attends the Sakharov Community event at the European Parliament in Brussels, Belgium, 28 September 2022. EPA/STEPHANIE LECOCQ




Η σύζυγος του Αλεξέι Ναβάλνι, Γιούλια, κρατούσε πάντοτε χαμηλό προφίλ. Επέμενε ότι ο κύριος ρόλος της ήταν αυτός της συζύγου και της μητέρας και όχι αυτός της πολιτικού.

Όμως ο θάνατος του συζύγου της, την περασμένη Παρασκευή, και η έκκλησή της για απονομή δικαιοσύνης, μιλώντας στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου, την αναδεικνύει -ίσως αυτομάτως- σε μία σημαντική προσωπικότητα της χειμαζόμενης αντιπολίτευσης της Ρωσίας.

Η Ναβάλναγια δεν έπαψε ποτέ να υποστηρίζει τον σύζυγό της. Ήταν άλλωστε αυτή που συνέβαλε καθοριστικά στη φυγάδευσή του από τη Ρωσία όταν δηλητηριάστηκε με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ το 2020, προκειμένου να τύχει περίθαλψης στο Βερολίνο. Μακριά από γιατρούς που ενδεχομένως θα τελούσαν υπό τον σφιχτό εναγκαλισμό του Πούτιν.

Αποκληθείσα και «πρώτη κυρία» της ρωσικής αντιπολίτευσης, η Ναβάλναγια ήταν πάντα στο πλάι του συζύγου της.

Αλλωστε και ο ίδιος ο Αλεξέι παραδεχόταν ότι δίχως εκείνη, δεν θα μπορούσε ποτέ να συνεχίσει την διαρκώς και πιο απέλπιδα και μονόπλευρη μάχη του ενάντια στο Κρεμλίνο.

Η ιστορία αγάπης τους και η οικογενειακή τους ζωή -έχουν δύο παιδιά- θεωρείτο πηγή έμπνευσης για τους υποστηρικτές τους.

Η Ναβάλναγια, γεννήθηκε -στη Μόσχα του 1976- ως Γιούλια Αμπροσίμοβα. Αυτό ήταν το πατρικό της επώνυμο, κόρη του έγκριτου επιστήμονα Μπόρις Αμπροσίμοφ.

Έχοντας σπουδάσει οικονομικές επιστήμες, έκανε καριέρα στον τραπεζικό κλάδο, αλλά εγκατέλειψε τη δουλειά της για να μεγαλώσει τα δύο παιδιά της όταν ο Αλεξέι άρχισε να ανεβαίνει ως πολιτικός της αντιπολίτευσης.

Γνωρίστηκαν σε διακοπές στην Τουρκία το 1998 και παντρεύτηκαν δύο χρόνια αργότερα.

Τίποτε δεν έδειχνε τότε την μελλοντική πορεία του Αλεξέι.

«Δεν παντρεύτηκα έναν πολλά υποσχόμενο δικηγόρο ή έναν αρχηγό της αντιπολίτευσης. Παντρεύτηκα έναν νεαρό άνδρα που ονομαζόταν Αλεξέι», είχε δηλώσει στη ρωσική εβδομαδιαία εφημερίδα Sobesednik το 2020.

Πάντως η Γιούλια Ναβάλναγια συμμεριζόταν από νωρίς τις πολιτικές του Αλεξέι: Αλλωστε την δεκαετία του 2000 αμφότεροι υπήρξαν μέλη του φιλελεύθερου κόμματος «Yabloko».

Η ζωή της παρέμεινε όμως κυρίως στην ιδιωτική σφαίρα. Όλα άλλαξαν το 2020 με τη δηλητηρίαση του συζύγου της. Αλλά και πάλι, οι εμφανίσεις και οι δημόσιες εμφανίσεις ή ομιλίες της ήταν περιορισμένες.

  • Όταν ο Ναβάλνι αρρώστησε στo Ομσκ της Σιβηρίας τον Αύγουστο του ίδιου έτους, Γιούλια έγραψε απευθείας στον Πρόεδρο Πούτιν, ζητώντας του να αφεθεί ελεύθερος για θεραπεία στη Γερμανία.

«Κάθε στιγμή που ήμασταν εκεί, σκεφτόμουν ότι «έπρεπε να τον βγάλω έξω»», είχε πει σε ντοκιμαντέρ.

FILE PHOTO: Ο Αλεξέι Ναβάλνι με την σύζυγό του Γιούλια σε αίθουσα δικαστηρίου τον Απρίλιο του 2015.EPA/MAXIM SHIPENKOV *** Local Caption *** 51901129

Ο Ναβάλνι κατάφερε τελικά να διαφύγει, με τη βοήθεια μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης με έδρα τη Γερμανία.

Η Γιούλια επέστρεψε μαζί του στη Μόσχα αρκετούς μήνες αργότερα μετά τη θεραπεία του. Και τον είδε να συλλαμβάνεται αμέσως.

Το υπόλοιπο της ζωής του το πέρασε πίσω από τα κάγκελα.

Ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία Μάικλ ΜακΦόλ, είχε αποκάλεσει τη Γιούλια μια γυναίκα «ατρόμητη» και με ακλόνητες αρχές, εκτιμώντας ότι θα ασκείτο τεράστια πίεση για να παίξει έναν πιο ενεργό δημόσιο ρόλο καθώς είχε «όλα τα διαπιστευτήρια».

«Ο Ναβάλνι δεν θα μπορούσε να έχει καλύτερο σύντροφο στη ζωή από τη Γιούλια Ναβάλναγια. Μοιράζεται τις πεποιθήσεις του, τη γενναιότητά του, την αφοβία του», είχε πει στο αμερικανικό δίκτυο NBC.

«Μεγάλωσε και προστάτευσε τα δύο παιδιά της με τρόπο που έχει προκαλέσει βαθύ θαυμασμό στους υποστηρικτές της δημοκρατίας στη Ρωσία. Χωρίς αμφιβολία, η Γιούλια έσωσε τη ζωή του συζύγου της».

Ωστόσο η Γιούλια Ναβάλναγια πρόσφατα είχε πει ότι δεν θα ακολουθούσε τον δρόμο της Σεβετλάνα Τιχανόφσκαγια, της εξόριστης ηγέτιδος της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας που έγινε υποψήφια πρόεδρος μετά τη φυλάκιση του συζύγου της ενόψει των εκλογών του 2020.
Η Τιχανοφσκαγια θεωρείται ευρέως ότι ηταν η πραγματική νικήτρια στις νοθευμένες υπέρ του Λουκασένκο εκλογές.

Αλλά η πρόσφατη ομιλία της Ναβάλναγια στο Μόναχο και μία ακόμη προς τους υποστηρικτές της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αμφότερες έμπλεες συναισθημάτων, ίσως δείχνουν ότι μπορεί να αλλάξει γνώμη.

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια ελεύθερη, ειρηνική και χαρούμενη Ρωσία. Η υπέροχη Ρωσία του μέλλοντος που τόσο ονειρευόταν ο σύζυγός μου», λέει σε ένα από τα βίντεο η Ναβάλναγια.

«Αυτή είναι η χώρα που θέλω να χτίσω μαζί σας. Η χώρα που φαντάστηκε ο Αλεξέι Ναβάλνι. «Είναι ο μόνος τρόπος -και δε υπάρχει άλλος- ώστε θυσία του να πην πάει χαμένη».

Με πληροφορίες από BBC

Ή τον θάβεις μυστικά ή τον θάβουμε εμείς στη φυλακή: Αποτρόπαιο τελεσίγραφο 3 ωρών στην μητέρα του Ναβάλνι *Απαγορευμένη η δημόσια κηδεία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: