Έδιωξε τον αρχηγό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ο Ζελένσκι: Παρελθόν ο λαοφιλής «σιδερένιος στρατηγός»

FILE PHOTO: H φωτογραφία με την οποία ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε συνοδεύσει την ανάρτησή του για το “ξήλωμα” του αρχηγού των Ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Βαλέρι Ζαλούζνι. . photo via X@Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський @ZelenskyyUa




Με ανάρτησή του στο Χ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι,  επιβεβαίωσε τις φήμες που κυκλοφορούσαν μέρες τώρα: Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι ήταν “ξεγραμμένος” για τον πρόεδρο της χώρας.

O Ζαλούζνι θα αντικατασταθεί από τον Ολεξάντρ Σίρκι, διοικητή των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας.

«Συναντήθηκα με τον στρατηγό Βαλέρι Ζαλούζνι. Τον ευχαρίστησα για τα δύο χρόνια υπεράσπισης της Ουκρανίας. Συζητήσαμε την ανανέωση που απαιτούν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. Συζητήσαμε επίσης ποιος θα μπορούσε να είναι μέρος της ανανεωμένης ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Η ώρα για μια τέτοια ανανέωση είναι τώρα. Πρότεινα στον στρατηγό Ζαλούζνι να παραμείνει μέλος της ομάδας. Σίγουρα θα κερδίσουμε! Δόξα στην Ουκρανία!» αναφέρει η ανάρτηση του Ουκρανού προέδρου.

H απόλυση του Ζαλούζνι ακολουθεί αναταραχή τουλάχιστον δέκα ημερών και εικασίες για ρήξη μεταξύ του προέδρου και του στρατηγού, ο οποίος ηγείται της πολεμικής προσπάθειας της Ουκρανίας από τον Φεβρουάριο του 2022.

Πριν δέκα μέρες, όταν άρχισαν οι φήμες και τα δημοσιεύματα, είχε γίνει μια πρώτη συνάντηση Ζελένσκι – Ζαλούζνι, στην οποία ο Ουκρανός πρόεδρος του είχε ζητήσει να παραιτηθεί, κάτι που ο στρατηγός αρνήθηκε να κάνει.

Η απόλυση θα επισημοποιηθεί με προεδρικό διάταγμα.

Ο υπουργός Άμυνας της χώρας Ρουστέμ Ουμέροφ ανέφερε σε δήλωσή του καθώς προέκυψε η είδηση:

«Ο στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι είχε ένα από τα πιο δύσκολα καθήκοντα – να ηγηθεί των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πολέμου με τη Ρωσία.
“Αλλά ο πόλεμος δεν παραμένει ο ίδιος. Ο πόλεμος αλλάζει και οι απαιτήσεις αλλάζουν. Οι μάχες του 2022, του 2023 και του 2024 είναι τρεις διαφορετικές πραγματικότητες. Το 2024 θα φέρει νέες αλλαγές, για τις οποίες πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Χρειάζονται νέες προσεγγίσεις, νέες στρατηγικές.

«Σήμερα ελήφθη μια απόφαση για την ανάγκη αλλαγής της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
“Είμαι ειλικρινά ευγνώμων στον Βαλέρι Φεντρόροβιτς [Ζαλούζνι]  για όλα τα επιτεύγματα και τις νίκες του.”

Στρατιωτικός καριέρας που ονομάστηκε « Σιδηρoύς Στρατηγός » από τους θαυμαστές του, ο Ζαλούζνι, 50 ετών σήμερα, διορίστηκε από τον ίδιο τον Ζελένσκι στη θέση του αρχιστράτηγου τον Ιούλιο του 2021.

Έχει επιβλέψει τις επιχειρήσεις του στρατού της Ουκρανίας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022.

Του πιστώνεται η ενορχήστρωση πολλών από τις στρατιωτικές επιτυχίες της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας του Κιέβου τις πρώτες ημέρες της εισβολής της Ρωσίας και των επιτυχημένων αντεπιθέσεων στην ανατολική περιοχή του Χάρκοβο και στη νότια περιφερειακή πρωτεύουσα Χερσώνα το φθινόπωρο του 2022.

Ο Ζελένσκι φέρεται να προσπάθησε να κρατήσει τον Ζαλούζνι, τον οποίο θεωρούσε πιθανό ανταγωνιστή, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και τον παρέκαμψε σε σημαντικές στιγμές του πολέμου κοινοποιώντας εντολές στους υφισταμένους του στρατηγού.

H πρώτη συνάντηση και η υφέρπουσα κόντρα

Στις 30 Ιανουαρίου οι Financial Times είχαν δημοσιεύσει την είδηση για συνάντηση που είχαν στο Κίεβο, ο Ζελένσκι με τον Ζαλούζνι, στην διάρκεια της οποίας – όπως ανέφεραν τέσσερις πηγές της εφημερίδας – ο Ουκρανός πρόεδρος πρότεινε στον στρατηγό να παραιτηθεί και να αναλάβει στο μέλλον έναν ρόλο συμβούλου.

Οι πηγές ανέφεραν ότι ο Ζελένσκι έχει καταστήσει σαφές στον Ζαλούζνι ότι ανεξάρτητα από το αν θα αναλάμβανε ή όχι τον νέο ρόλο που του πρότεινε, θα απομακρυνθεί από την τρέχουσα θέση του.

Τα τέσσερα άτομα δήλωσαν ότι ενώ είχε ληφθεί απόφαση στο γραφείο του Ζελένσκι για την απομάκρυνση  του Ζαλούζνι, ενδέχετο να μην εκδιωχθεί για κάποιο χρονικό διάστημα, αφού είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορές για τα σχέδια στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης. Κάτι που πράγματι συνέβη.

Η προσφορά του προέδρου Ζελένσκι για νέο ρόλο στον στρατηγό – κάτι που επανέλαβε και στην σημερινή τους συνάντηση χωρίς να έχει γίνει γνωστό τί ακριβώς απάντησε ο στρατηγός – ακολουθεί μήνες εικασιών για την τύχη του, που τροφοδοτούνται από δημοσιεύματα για ένταση μεταξύ των δύο ανδρών.

  • Η τεταμένη σχέση τους έλαβε δημόσιες διαστάσεις τον Νοέμβριο, καθώς η πολυδιαφημισμένη αντεπίθεση της Ουκρανίας απέτυχε στους φιλόδοξους στόχους της να ανακαταλάβει τα χαμένα εδάφη και να αποκόψει τη χερσαία σύνδεση της Ρωσίας με την Κριμαία.

Εκείνη την εποχή, ο Ζαλούζνι είχε δηλώσει ότι ο πόλεμος είχε φτάσει σε «αδιέξοδο», με αποτέλεσμα το γραφείο του προέδρου να τον καυτηριάσει για την επιλογή του όρου που χρησιμοποίησε.

 

Mετά τις πρώτες φήμες περί απομάκρυνσης του Ζαλούζνι, ο εκπρόσωπος του προέδρου Ζελένσκι, Σέρχι Νικοφόροφ,  καθώς και το υπουργείο Άμυνας διέψευσαν δημοσιεύματα.

«Αγαπητοί δημοσιογράφοι, απαντάμε αμέσως σε όλους: Όχι, αυτό δεν είναι αλήθεια», έγραψε το υπουργείο στο κανάλι του στο Telegram χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η απομάκρυνση του Ζαλούζνι αναμένεται να προκαλέσει  αναταραχή στους στρατιωτικούς και στην κοινωνία των πολιτών της Ουκρανίας, μεταξύ των οποίων απολαμβάνει τεράστιας υποστήριξης.

  • Σε μια ουκρανική δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο, το 88%  των Ουκρανών δήλωσε ότι εμπιστεύεται τον Ζαλούζνι σε σύγκριση με το 62% που δήλωσε ότι εμπιστεύεται τον Ζελένσκι.

«Αυτό θα έχει πολύ, πολύ αρνητικό αντίκτυπο στο [ηθικό] του στρατού», είπε ο Ουκρανός στρατιωτικός ιστορικός ΜΙχαϊλο Ζιρόχοφ,  στο Radio NV του Κιέβου, ο οποίος πρόσθεσε ότι πιστεύει πως οι φήμες είναι «κατασκευασμένες».

Η αντικατάσταση του Ζαλούζνι θα μπορούσε επίσης να εκνευρίσει τους δυτικούς εταίρους της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών αξιωματούχων που έχουν συνεργαστεί στενά με τον στρατηγό τα τελευταία δύο χρόνια για να σχεδιάσουν στρατηγικές στο πεδίο της μάχης.

 

Με πληροφορίες από Financial Times, BBC, The Guardian

 

Βόμβα μεγατόνων στις Ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις: Ο Ζελένσκι έτοιμος να απολύσει τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, τον λαοφιλή «σιδερένιο στρατηγό» Βαλέρι Ζαλούζνι [videos]

.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: