Ο κύβος ερρίφθη: Πράσινο φως από ΗΠΑ για σκληρά πλήγματα κατά ιρανικών στόχων σε Ιράκ και Συρία

FILE PHOTO: A F-22 ‘Raptor’ jet of the US Air Force performs in an air show at the 32nd Tactical Air Base in Lask, Poland, 24 October 2022. EPA/Roman Zawistowski POLAND OUT




ΕΙΔΗΣΗ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ

Η Ουάσινγκτον έδωσε το πράσινο φως ώστε οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ να ξεκινήσουν πλήγματα κατά ιρανικών στόχων σε Ιρακ και Συρία.

Οι καιρικές συνθήκες θα είναι μεταξύ των κριτηρίων που θα προσδιορίσουν πότε θα ξεκινήσουν οι επιθέσεις, οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν αρκετές ημέρες.

Την είδηση μεταδίδει το αμερικανικό δίκτυο CBS επικαλούμενο αμερικανούς αξιωματούχους.

Η αμερικανική κίνηση έρχεται μετά την επίθεση με drone που σκότωσε τρεις αμερικανούς στρατιώτες στην Ιορδανία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, την περασμένη Κυριακή.

Την ευθύνη για την επίθεση είχε αναλάβει η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ -οργάνωση που οποία πιστεύεται ότι περιέχει πολλές ομάδες που έχουν οπλιστεί, χρηματοδοτηθεί και εκπαιδευτεί από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν.

  • Σημειώνεται ότι χθες Τετάρτη, αμερικανικό αντιτορπιλικό κατέρριψε «τρία ιρανικά UAVs» και βαλλιστικό πύραυλο στον Κόλπο του Άντεν, όπως ανέφερε το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

Προτού συμπληρωθεί μια ώρα, στις 21:10 (20:10) το ίδιο αντιτορπιλικό κλάσης Άρλι Μπερκ «κατέρριψε τρία ιρανικά τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα» τα οποία βρίσκονταν «κοντά» του, πρόσθεσε η ίδια πηγή, χωρίς να ξεκαθαρίσει αν τα εχθρικά σκάφη ήταν οπλισμένα ή όχι.

Την περασμένη Τρίτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι έχει αποφασίσει με ποιο τρόπο θα απαντήσει στην επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος από την οποία σκοτώθηκαν Αμερικανοί στρατιωτικοί στην Ιορδανία, καθώς στοχεύει στην τιμωρία των μαχητών που υποστηρίζονται από το Ιράν χωρίς να επιδιώκει έναν ευρύτερο πόλεμο.

Ο Μπάιντεν μιλώντας σε δημοσιογράφους μόλις αναχώρησε από τον Λευκό Οίκο για να συμμετάσχει στην προεκλογική εκστρατεία στην Φλόριδα, δεν είχε υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για την απόφασή του, η οποία ελήφθη μετά από διαβουλεύσεις με υψηλόβαθμους συμβούλους του στον Λευκό Οίκο.

Είπε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν χρειάζονται έναν ευρύτερο πόλεμο στην Μέση Ανατολή, απαντώντας σε δηλώσεις άλλων αξιωματούχων ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέλουν έναν πόλεμο με το Ιράν.

Βρετανικό δικαστήριο απέρριψε την αγωγή Τραμπ κατά βρετανού πράκτορα που είχε συντάξει έκθεση για τις σχέσεις του πρώην Προέδρου με τη Ρωσία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: