Ο Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου …ξέφυγε: Οι προειδοποιήσεις του στους δημοσιογράφους του Φιλελεύθερου ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων στο νησί (video)

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Σαββίδης. Φωτογραφία από τον Φιλελεύθερο




Άναψαν φωτιές οι προειδοποιήσεις του Γενικού Εισαγγελέα αναφορικά με τις διαρροές απόρρητων και διαβαθμισμένων εγγράφων από δημοσιογράφους, με φόντο αποκαλύψεις στον «Φιλελεύθερο» για το τερματικό στο Βασιλικό, μετέδωσε στο κανάλι Omega η συνάδελφος Ραφαέλλα Σταυρινού.

Ως μια άμεση απειλή κατά της δημοσιογραφικής κοινότητας του τόπου κρίνει τις δηλώσεις του Γιώργου Σαββίδη η Ένωση Συντακτών Κύπρου, τονίζοντας πως δεν είναι η πρώτη φορά που θεσμοί επιχείρησαν να χειραγωγήσουν ή να περιορίσουν το δημοσιογραφικό έργο, ενώ ενημέρωσε σχετικά τη Διεθνή αλλά και την Ευρωπαϊκή ομοσπονδία Δημοσιογράφων. Για τακτικές εκφοβισμού κάνει λόγο και η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.

«Οι θεσμοί υπάρχουν για να προστατεύουν την ελευθερία του τύπου και όχι για να την απειλούν. Μιλάμε για πάρα πολύ δημόσιο χρήμα το οποίο έχει επενδυθεί στη συγκεκριμένη επένδυση, είναι λογικό να υπάρχει το ενδιαφέρον αυτό και να το ψάξει ο δημοσιογράφος το θέμα, να ενημερωθεί η κοινή γνώμη», δήλωσε ο Γιάννης Σεϊτανίδης.

«Το ότι ο Γενικός Εισαγγελέας χθες έχει επισείει τον μπαμπούλα της φυλάκισης δημοσιογράφων, για ένα θέμα που θα έπρεπε να είχαν βγει οι ίδιοι οι πολίτες στους δρόμους, αυτό επιτείνει την ανησυχία μας ότι κάποιοι κάτι θέλουν να αποκρύψουν», είπε από πλευράς του ο δημοσιογράφος του OMEGA και Μέλος της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, Σωτήρης Παρούτης.

Οι αναφορές του Γενικού Εισαγγελέα ξεσήκωσαν αντιδράσεις και από κόμματα.

ΑΚΕΛ: «Θεωρούμε ότι τέτοιες δηλώσεις συνιστούν έμμεση απειλή εναντίον των δημοσιογράφων των οποίων η δουλειά δεν είναι απλώς η αναμετάδοση πληροφοριών και δηλώσεων, αλλά η έρευνα και η αποκάλυψη».

Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών: «Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καταδικάζει τέτοιας μορφής δηλώσεις, καθώς όπως φανερό εκλαμβάνονται ως απειλές κατά της Ελευθερίας του Τύπου, η ουσιαστική δουλειά του οποίου αρχίζει εκεί που τα γεγονότα τελειώνουν».

Με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απάντησε ο Γιώργος Σαββίδης, παραπέμποντας ξανά… στις προχθεσινές του δηλώσεις.

«Σε σχέση με την ερμηνεία των χθεσινών μου δηλώσεων, παραπέμπω στο πλήρες κείμενο τους όπως δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, όπου ανέφερα τι προβλέπει η σχετική νομοθεσία, η οποία ισχύει για όλους», έγραψε στην ανάρτησή του ο Γενικός Εισαγγελέας.

Ανάμεσα σε άλλα, ο Γενικός Εισαγγελέας είχε αναφέρει πως η διαβάθμιση του οποιουδήποτε επίσημου εγγράφου είναι αποκλειστικό δικαίωμα του συντάκτη και η οποιαδήποτε μετάδοση διαβαθμισμένου περιεχομένου είναι ποινικό αδίκημα που τιμωρείται με 7 χρόνια φυλάκιση.

Το Κλειδί της Μόρφου έλαβε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου: «Κοινός μας στόχος είναι η επανένωση της Κύπρου», δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: