Ναι, αυτό είναι υποκρισία… Οι Αμερικανοί νομοθέτες ζητούν κυρώσεις εναντίον της Ουγγαρίας, ενώ για δύο χρόνια δεν τιμώρησαν, για τους ίδιους λόγους, τον Ερντογάν (video)

epa11036213 A handout photo made available by the Hungarian Prime Minister’s Office shows Hungarian Prime Minister Viktor Orban (R) and Turkish President Recep Tayyip Erdogan (L) hold a joint press conference in Orban’s office, the former Carmelite Monastery, in Budapest, Hungary. EPA, VIVIEN CHER BENKO, HUNGARIAN PM OFFICE HANDOUT




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Νέα Υόρκη

Η Ουγγαρία, με εντολή της Τουρκίας, συνεχίζει να κρατά όμηρο τη Σουηδία και να μην εγκρίνει την ένταξη της στο ΝΑΤΟ. Και ομιλούμε για τουρκική εντολή διότι ο Βίκτορ Όρμπαν είναι γνωστός ως το «σκυλάκι» του Ταγίπ Ερντογάν μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη Δυτική Συμμαχία.

Τα παραπάνω είναι πολύ γνωστά στην Ουάσιγκτον, και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ που έχει την αρμοδιότητα για την εξωτερική πολιτική, όπως και στις Επιτροπές Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ξαφνικά στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και στο Κογκρέσο ανακάλυψαν τον …τροχό! Επιτίθενται στον Όρμπαν για την -μέχρι στιγμής- άρνηση του να εγκρίνει τη σουηδική υποψηφιότητα και προχώρησαν λέγοντας ότι παραβιάζει και τα ανθρώπινα δικαιώματα, σάμπως και είναι κάτι καινούργιο.

Ο γερουσιαστής Μπεν Κάρντιν (Ben Cardin – Δημοκρατικός από την πολιτεία του Μέριλαντ), που αντικατέστησε τον Ρόμπερτ Μενέντεζ στην προεδρία της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, επιτέθηκε στον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας για την αντιδυτική του πολιτική.

Δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε Ούγγρους αξιωματούχους, να αφαιρέσει τη χώρα από το ευνοϊκό καθεστώς βίζας και να τιμωρήσει τον Βίκτορ Όρμπαν για την ανατροπή των δημοκρατικών διαδικασιών και την αποδυνάμωση της ενότητας του ΝΑΤΟ.




Για όλα τα παραπάνω, στο μεταξύ, έδειξε πρώτος το δρόμο ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Αυτός αποδυνάμωσε την ενότητα του ΝΑΤΟ για χάρη του Βλαντιμίρ Πούτιν, του αυταρχικού ηγέτη της Ρωσίας, αυτός παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες, αυτός έχει γιομίσει τις φυλακές με αντιφρονούντες.

Όμως ο φίλος μας ο γερουσιαστής Μπεν Κάρντιν, δεν είδε, δεν άκουσε, και εξέδωσε και θετική ανακοίνωση επειδή η Τουρκία έκανε το αυτονόητο. Και το αυτονόητο είναι να αποδεχθεί την επέκταση του ΝΑΤΟ, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει την επιθετικότητα της Ρωσίας εναντίον της Ευρώπης. Η ένταξη της Φινλανδίας αρχικά, της Σουηδίας και σύντομα και της Ουκρανίας, γίνεται για ένα και μόνο λόγο: Να σταματήσει τους πολεμικούς σχεδιασμούς της αυταρχικής Μόσχα.

Η Τουρκία, για 20 σχεδόν μήνες, αρνείτο το δικαίωμα της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ για να αγοράσει προστασία. Αλλά οι νομοθέτες δέχθηκαν και αυτοί τον εκβιασμό και ακολούθησαν το λάθος δρόμο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που επιβράβευσε μία αήθη συμπεριφορά.

Τι άλλο είπε ο φιλέλληνας, κατά τα άλλα γερουσιαστής; Ας δούμε τι είπε ο κ. Κάρντιν:

Η αμερικανική κυβέρνηση «θα πρέπει να εξετάσει εάν η Ουγγαρία είναι πραγματικά ένας αξιόπιστος εταίρος που αξίζει να συμμετάσχει στο Πρόγραμμα Απαλλαγής από την Βίζα» και να μελετήσει τις κυρώσεις στο πλαίσιο του νόμου Magnitsky «δεδομένου του επιπέδου διαφθοράς» στη χώρα.

Ανακάλυψε και τη διαφθορά στην Ουγγαρία, αλλά όχι στην Τουρκία. Γιατί; Διότι έτσι εξυπηρετούνται τα στρατηγικά συμφέροντα της …Αμερικής. Οι νομοθέτες λένε και κανένα αστείο να γελάμε!

Επειδή παρακολουθώ το θέμα εκ του σύνεγγυς, θυμάμαι ότι ο Αμερικανός πρέσβης στη Βουδαπέστη, Ντέιβιντ Πρέσμαν, κόμπαζε πριν μερικές εβδομάδες ότι η Ουγγαρία είχε αποφασίσει να επιτρέψει την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Όμως χθες, πήγε και συνάντησε τον πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, τον κ. Κάρντιν, για να κλαφθεί για την άσχημη συμπεριφορά του Όρμπαν απέναντι του. Αν δεν ήξερε… Δεν ρωτούσε; Τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας τον γνωρίζει όλη η Ευρώπη.

Λυπάμαι, αλλά αν και υπερδύναμη, η Αμερική δεν επιτελεί το καθήκον της, ως δήθεν προστάτιδα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι νομοθέτες ζητούν κυρώσεις εναντίον της Ουγγαρίας, ενώ για δύο χρόνια δεν τιμώρησαν, για τους ίδιους λόγους, τον Ερντογάν. Αυτό είναι άνευ προηγουμένου υποκρισία…

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Είμαστε απίθανοι τύποι (video)! Το πρόβλημα της Τουρκίας το κάναμε «δικό» μας για ιδεολογικούς λόγους… Τι θα έκανε ο Μενέντεζ για τα τουρκικά F-16 αν δεν τον είχαν «τελειώσει»;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: