Μόνο τα κοράκια του πύργου έμειναν στη βρετανική αυτοκρατορία: Έχασαν ακόμη και την Ώρα Γκρίνουιτς – Παγκόσμιος χρόνος πλέον το Precision Time Protocol [videos]

Greenwich Time Signal1970 via wikimedia.org




Πριν από έναν αιώνα, το πρώτο ωριαίο σήμα μεταδόθηκε από το ιστορικό βρετανικό αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς στα στούντιο του BBC, όπου μεταφράστηκε σε μια διαδοχή έξι μπιπ.

Ήταν 5 Φεβρουαρίου 1924 και από τότε αυτό το σήμα συνέχισε να σηματοδοτεί το χρόνο για δεκαετίες, αλλά στη συνέχεια ενέδωσε στην άφιξη του ψηφιακού.

Η ιδέα για το σήμα του χρόνου προήλθε από τον τότε διευθυντή του Βρετανικού Βασιλικού Αστεροσκοπείου, αστρονόμο Frank Watson Dyson και τον τότε επικεφαλής του BBC, John Reith.

Εκείνη την εποχή, το Γκρίνουιτς ήταν ήδη ένα διεθνές σημείο αναφοράς για τη μέτρηση του χρόνου: το 1884 η Διεθνής Διάσκεψη για τους μεσημβρινούς είχε ορίσει τον μεσημβρινό που διέρχεται από τον θόλο του παρατηρητηρίου του Γκρίνουιτς ως τον θεμελιώδη για τον προσδιορισμό του γεωγραφικού μήκους κάθε σημείου της επιφάνειας της γης και η ώρα του μεσημβρινού του Γκρίνουιτς ήταν η αναφορά για τον προσδιορισμό του χρόνου των γεγονότων που συνέβησαν σε διαφορετικά μέρη.

Το σήμα παρήχθη από δύο μηχανικά ρολόγια που βρίσκονταν στο παρατηρητήριο, των οποίων το εκκρεμές είχε εγκατεστημένες ηλεκτρικές επαφές και κάθε δευτερόλεπτο έστελναν ένα σήμα στο BBC που τα μεταμόρφωνε σε ηχητικό σήμα. Η χρήση δύο ρολογιών ήταν περιττή μεν αλλά απαραίτητη για τη διασφάλιση της συνέχειας της υπηρεσίας εάν ένα από αυτά πάθαινε βλάβη .

Όταν η έδρα του αστεροσκοπείου του Γκρίνουιτς μεταφέρθηκε στο κάστρο Herstmonceux το 1957, τα όργανα αντικαταστάθηκαν από ένα ηλεκτρονικό ρολόι, συνδεδεμένο με το BBC μέσω δύο γραμμών.

Η μετάβαση στο Κέιμπριτζ το 1990, με την εισαγωγή ενός μηχανογραφημένου συστήματος συνδεδεμένου με ατομικά ρολόγια, αποτέλεσε επίσης με μια τεχνική καινοτομία. Μια άλλη αλλαγή εισήχθη το 1972, όταν αποφασίστηκε να επιμηκυνθεί η διάρκεια του έκτου μπιπ.

Ωστόσο, η άφιξη της ψηφιακής τεχνολογίας επέφερε έναν ριζικό μετασχηματισμό.

Στη συνέχεια, υπήρξε ένα τεχνολογικό άλμα και με τη μετάβαση στις ψηφιακές πλατφόρμες το αναλογικό σήμα παραμερίσθηκε.

Εν τω μεταξύ η τεχνολογία έχει προχωρήσει και από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 βασίζεται σε συστήματα δορυφορικής πλοήγησης ή οπτικών ινών. Σήμερα το κέντρο αναφοράς είναι το Precision Time Protocol, το πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται για τον συγχρονισμό υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων.

Κατά συνέπεια  σήμερα όποιος έχει κινητό τηλέφωνο έχει ακριβή δέκτη ώρας στην τσέπη του.

Με πληροφορίες από ansa.it
Ελλάδα Αθήνα 

Απλησίαστα και μοναδικά: Οι σούπερ πλούσιοι εκτοξεύουν τις πωλήσεις προσωποποιημένων Lamborghini, Bentley, Ferrari και Rolls-Royce * Ακόμη και με σκόνη διαμαντιών στην βαφή… [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: