«Μηδενικός σεβασμός στα Γλυπτά του Παρθενώνα, ευτελίζουν οικουμενικές αξίες», τονίζει η Μενδώνη: Οργή για την επίδειξη μόδας Τούρκου σχεδιαστή στο Βρετανικό Μουσείο

FILE PHOTO: Visitors look at the Elgin Marbles also known as the Parthenon marbles, at the British Museum in London, Britain, 28 November 2023. EPA/ANDY RAIN




Έντονη ήταν η αντίδραση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για την επίδειξη μόδας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο Βρετανικό Μουσείο, μέσα στην αίθουσα που φιλοξενούνται τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

«Με τη διοργάνωση επίδειξης μόδας στις αίθουσες όπου εκτίθενται τα Γλυπτά του Παρθενώνα, το Βρετανικό Μουσείο, για μια ακόμη φορά, αποδεικνύει τον μηδενικό σεβασμό του προς τα αριστουργήματα του Φειδία.

Οι ιθύνοντες του Βρετανικού Μουσείου ευτελίζουν και προσβάλλουν όχι μόνο το μνημείο αλλά και τις οικουμενικές αξίες που αυτό εκπέμπει. Οι συνθήκες έκθεσης και φύλαξης των γλυπτών, στη Duveen Gallery, συνεχώς επιδεινώνονται.

Είναι η ώρα τα κλεμμένα και κακοποιημένα Γλυπτά αριστουργήματα να αστράψουν στο αττικό φως» ανέφερε σε δήλωσή της η Λίνα Μενδώνη.

Η επιλογή του χώρου για την επίδειξη μόδας του τουρκικής καταγωγής σχεδιαστή Εrdem Μoralıoğlu, στα πλαίσια του «London Fashion Week», προκάλεσε εντύπωση, την στιγμή μάλιστα που έχει ενταθεί η δημόσια συζήτηση γύρω από τα κλεμμένα Γλυπτά του Παρθενώνα και την προσπάθεια της Ελλάδας να διεκδικήσει τον επαναπατρισμό τους.

Το Βρετανικό Μουσείο έχει ισχυρισθεί επανειλημμένως ότι διαφυλάσσει και προστατεύει τα Ελγίνεια Μάρμαρα από την κακή φύλαξη ή συντήρησή τους, που ενδεχομένως θα είχαν στην Ελλάδα― παρόμοιες όμως εκδηλώσεις αποδεικνύουν το αντίθετο.

Κάποιοι στην Ελλάδα μεταδίδουν ακόμα την τουρκική προπαγάνδα! Ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας δεν είναι αυτός που θα περιμένατε, είναι η Τουρκία, γράφει το περιοδικό Economist

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: