Το βρετανικό πλοίο πλέει προς την ανατολική Μεσόγειο: Νέα προσπάθεια για επανεκκίνηση της γέφυρας βοήθειας από την Κύπρο προς τους Παλαιστίνιους της Γάζας

Crew members from the Palestinian ministries of health, justice, and interior examine a body recovered among the rubble after the Israeli army had left the Al-Shifa Medical Hospital Complex in Gaza City, 08 April 2024. EPA, MOHAMED HAJJAR




Εν πλω προς την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου βρίσκεται το πλοίο του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού που θα συνδράμει την επιχείρηση εδραίωσης του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου από την Κύπρο προς τη Λωρίδα της Γάζας, με ορίζοντα λειτουργίας τις αρχές Μαΐου.

Το πλοίο δεν έχει κατονομαστεί από τη βρετανική κυβέρνηση, για λόγους ασφαλείας, όπως επίσης και το ακριβές σημείο στο οποίο βρίσκεται ανά πάσα στιγμή.

Η ανάπτυξή του στην περιοχή ανακοινώθηκε από το Foreign Office την Κυριακή στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πακέτου στρατιωτικής και πολιτικής στήριξης αυτής της πρωτοβουλίας, στην οποία καίριο ρόλο διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε παράλληλα χρηματοδοτικό πακέτο ύψους 9,7 εκατομμυρίων λιρών για ανθρωπιστική βοήθεια, επιμελητειακή εξειδίκευση και εξοπλισμό που θα χρησιμοποιηθεί για τη μεγιστοποίηση της ποσότητας της παραδιδόμενης βοήθειας (π.χ. οχήματα ανύψωσης και μονάδες αποθήκευσης).

Όπως τονίζει η βρετανική πλευρά, αυτός ο πολυεθνικός ανθρωπιστικός διάδρομος μέσω θαλάσσης θα μεταφέρει χιλιάδες τόνους βοήθειας στη Γάζα. Η βοήθεια αυτή θα έχει προελεγχθεί στην Κύπρο και θα παραδίδεται απευθείας στη Γάζα μέσω της προσωρινής νέας προβλήτας που θα κατασκευάσουν οι ΗΠΑ.

Ο Υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Γκραντ Σαπς γνωστοποίησε την έναρξη του ταξιδιού του βρετανικού πλοίου και χαρακτήρισε την πρωτοβουλία για την κατασκευή προβλήτας «κρίσιμη» για τη στήριξη των προσπαθειών παράδοσης βοήθειας.

Τις τελευταίες εβδομάδες η βρετανική Βασιλική Πολεμική Αεροπορία έχει πραγματοποιήσει πέντε ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας κατά μήκος των ακτών της Γάζας, παραδίδοντας πάνω από 40 τόνους τροφίμων, νερού κ.ά.

Η Βρετανία παρέδωσε επίσης πάνω από 2.000 τόνους βοήθειας στις 13 Μαρτίου, αξιοποιώντας τον ιορδανικό χερσαίο ανθρωπιστικό διάδρομο από το Αμμάν μέχρι τη Γάζα.

Παράλληλα λειτουργεί στη Γάζα ένα πλήρες βρετανικό νοσοκομείο εκστρατείας, το οποίο έχει ήδη περιθάλψει πάνω από 3.000 ανθρώπους, με σχεδόν τους μισθούς ασθενείς να είναι παιδιά.

Τη συνεργασία «με τις ΗΠΑ, την Κύπρο και άλλους εταίρους» χαιρέτισε και ο Υπουργός Εξωτερικών λόρδος Κάμερον, ο οποίος προειδοποίησε επανειλημμένως αυτές τις μέρες για την «πραγματική προοπτική λιμού» στη Λωρίδα της Γάζας.

ΚΥΠΕ/ΘΓ/ΗΦ
Αθανάσιος Γκαβός
Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία

Για δεσμεύσεις του Λιβάνου αναφορικά με την εντατικοποίηση των προσπαθειών στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, ομιλεί ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: