Κάποιοι στην Ελλάδα μεταδίδουν ακόμα την τουρκική προπαγάνδα! Ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας δεν είναι αυτός που θα περιμένατε, είναι η Τουρκία, γράφει το περιοδικό Economist

File Photo Islamist President and Justice and Development (AK) Party Chairman Recep Tayyip Erdoğan addressed citizens at the party’s rally in Ordu. Photo via Turkish Presidency




Το βρετανικό περιοδικό Economist αναφέρεται στις χώρες που πωλούν σεναριογραφημένες σειρές, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία είναι πλέον ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας τέτοιων σειρών.

Η ιστσοελίδα μας τπενθυμίζει ότι οι τουρκικές σειρές, που προωθούν την ισλαμική ατζέντα και προπαγάνδα του Ταγίπ Ερντογάν, μεταδόθηκαν και από ελληνικά κανάλια.

Στο άρθρο του βρετανικού περιοδικού επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι μεγάλο μέρος της οθωμανικής ιστορίας μοιάζει με σαπουνόπερα. Τον 16ο αιώνα ο σουλτάνος Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής δολοφονούσε όποιον υποπτευόταν ότι προσπαθούσε να τον ανταγωνιστεί, συμπεριλαμβανομένων δύο κουνιάδων, δύο γιων και μιας σειράς εγγονών.

Μια σειρά για τον Σουλεϊμάν, το “Muhtesem Yuzyil” («Μεγαλοπρεπής αιώνας»), προβλήθηκε για πρώτη φορά το 2011 και ήταν μέρος του πρώτου κύματος τουρκικών σειρών που έγινε παγκόσμια.

Σήμερα, καθώς οι δημοφιλείς τουρκικές σειρές πολλαπλασιάζονται, ο Σουλεϊμάν έχει να μοιραστεί τον θρόνο με άλλες σειρές που βασιλεύουν. Η τελευταία είναι το “Gaddar” («Χωρίς έλεος»), για έναν στρατιώτη που επιστρέφει από τον πόλεμο και αναγκάζεται να γίνει εκτελεστής για να προστατεύσει την οικογένειά του.

Η Τουρκία είναι πλέον ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σεναριογραφημένων  σειρών στον κόσμο – πίσω μόνο από την Αμερική και τη Βρετανία. Μεταξύ του 2020 και του 2023 η παγκόσμια ζήτηση για τουρκικές σειρές αυξήθηκε κατά 184%, σε σύγκριση με 73% για τα κορεατικά δράματα, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων Parrot Analytics.

Οι τουρκικές εκπομπές είναι δημοφιλείς όχι μόνο στη Μέση Ανατολή αλλά και στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική. Πέρυσι οι τρεις μεγαλύτεροι εισαγωγείς νέων τουρκικών εκπομπών ήταν η Ισπανία, η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος. Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης εκτιμά ότι οι τηλεοπτικές εξαγωγές της Τουρκίας απέφεραν 600 εκατ. δολάρια το 2022- ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ότι οι πωλήσεις τους σύντομα θα ανέλθουν σε δισεκατομμύρια.

Τι κάνει τις εκπομπές τόσο ελκυστικές; Πρώτον, είναι ευχάριστες στο μάτι. Διαθέτουν λαμπερά τοπία, πολυτελή κοστούμια και όμορφους ηθοποιούς. Οι περισσότερες είναι ερωτικές ιστορίες- σειρές επιστημονικής φαντασίας γυρίζονται σπάνια- λέει ο Ozlem Ozsumbul, επικεφαλής πωλήσεων της εταιρείας διανομής Madd Entertainment.

Οι σειρές, συμπεριλαμβανομένων των νομικών και των δραμάτων εποχής, αναμειγνύουν ρομαντισμό και εκδίκηση. Το 2023 η σειρά «Yargi» («Οικογενειακά μυστικά»), η οποία παρουσιάζει δύο αντίπαλους δικηγόρους που ερωτεύονται ο ένας τον άλλο, κέρδισε διεθνές βραβείο Emmy για την καλύτερη τηλενουβέλα.

Το αραβικό κοινό εκτιμά ότι οι τουρκικές σειρές απεικονίζουν τους μουσουλμάνους ως ήρωες και όχι ως τρομοκράτες ή οδηγούς ταξί, όπως κάνει συχνά το Χόλιγουντ. Οι σειρές υποκλίνονται επίσης στις προσδοκίες σεμνότητας. Τα τουρκικά παρατηρητήρια μέσων ενημέρωσης θολώνουν τα μπουκάλια αλκοόλ, και απαγορεύουν τις σκηνές σεξ.

Οι Αμερικανοί συγγραφείς ρομαντικών μυθιστορημάτων παίρνουν παραδείγματα  από το τουρκικό εγχειρίδιο. Η Abby Jimenez, η οποία έγραψε το «Yours Truly», ένα μπεστ σέλερ των New York Times, εμπνεύστηκε από το «Sen Cal Kapimi» («Η αγάπη είναι στον αέρα).

Το πρώτο εξάμηνο του 2023, οι τρεις πιο δημοφιλείς σειρές στην Ισπανία ήταν τουρκικές, σύμφωνα με την Glance, μια εταιρεία τηλεοπτικών δεδομένων.

Οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς είναι επίσης οπαδοί των τουρκικών σειρών. Στην Τουρκία, τα προγράμματα προβάλλονται μία φορά την εβδομάδα και μπορεί να διαρκούν έως και τρεις ώρες, αλλά όταν πωλούνται σε ξένες χώρες τεμαχίζονται και προβάλλονται συχνότερα, μερικές φορές καθημερινά. τα τηλεοπτικά κανάλια μπορούν να απλώσουν τις σειρές σε εκατοντάδες επεισόδια.

Τα κορεατικά δράματα είναι καλά, λέει ο Izzet Pinto, ένας διανομέας τηλεοπτικών προγραμμάτων, αλλά διαρκούν μόνο 13 εμπορικές ώρες. Τα τουρκικά μπορούν να φτάσουν σε περίπου τις 200.

Ορισμένοι φανατικοί τηλεθεατές παραπονούνται ότι δεν μπορούν να βρουν αρκετό περιεχόμενο στη γλώσσα τους. Δεν υπάρχει λόγος να μεταγλωττίσει κάποιος σειρές στα ισπανικά, επειδή μπορεί να διανεμηθεί σε όλη την Ισπανία και σε μεγάλο μέρος της Λατινικής Αμερικής. Για γλώσσες που ομιλούνται σε λιγότερες χώρες, όπως τα πολωνικά ή τα ελληνικά, τα τηλεοπτικά κανάλια καταφεύγουν σε φθηνότερες λύσεις, όπως οι υπότιτλοι.

Ορισμένοι τηλεθεατές προσπαθούν ακόμη και να μάθουν λίγα τουρκικά, ώστε να μπορούν να παρακολουθούν τις σειρές χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν να βγουν οι μεταγλωττισμένες εκδόσεις, λέει ο Yasemin Celikkol του Πανεπιστημίου Northwestern στο Κατάρ. Οι υπερ-αφοσιωμένοι τηλεθεατές μεταγλωττίζουν σειρές ο ένας για τον άλλον στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

  • Τα δράματα έχουν συμβάλει στην ενίσχυση της εικόνας της Τουρκίας, ιδίως στα πρώην οθωμανικά εδάφη. Η κ. Celikkol μεγάλωσε στη Βουλγαρία ακούγοντας ότι οι Τούρκοι ήταν «κακοί, βάρβαροι και τρομακτικοί», αλλά πιστεύει ότι τα τουρκικά δράματα έχουν βοηθήσει να αλλάξει αυτή η αντίληψη.
  • Οι Βούλγαροι συνήθιζαν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα, λέει, αλλά τώρα πηγαίνουν στην Τουρκία πιο συχνά από πριν.

Το κράτος έχει επίσης εμπλακεί. Το 2012 ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan κατηγόρησε τον «Μεγαλοπρεπή αιώνα» επειδή αφιέρωσε πολύ χρόνο στις ίντριγκες του παλατιού και όχι αρκετό στις κατακτήσεις του Σουλεϊμάν.

Σε απάντηση, ένας τουρκικός κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας έφτιαξε το δικό του ιστορικό δράμα, το «Dirilis: Ertugrul» («Ανάσταση: Ertugrul»), για έναν Τούρκο πολεμιστή του 13ου αιώνα. Τον Μάιο του 2020, όταν ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού ήταν σε καραντίνα για το covid-19, η σειρά ήταν η τέταρτη πιο περιζήτητη τηλεοπτική σειρά παγκοσμίως, σύμφωνα με την Parrot Analytics. Εκείνη τη χρονιά ο τότε πρωθυπουργός του Πακιστάν Imran Khan εξήρε το πρόγραμμα για τις «ισλαμικές αξίες» του, ενώ ένα άγαλμα του Ertugrul στήθηκε στη Λαχώρη.

Σε αντίθεση με την Ισπανία (με το «Money Heist») ή τη Νότια Κορέα («Squid Game»), η Τουρκία δεν είχε τεράστια επιτυχία ούτε στην Αμερική ούτε στη Βρετανία. Για παράδειγμα, το «Kara Para Ask» («Black Money Love») δεν αγαπήθηκε ποτέ ιδιαίτερα στην Αμερική, παρόλο που μετράει ως θαυμαστές τον Αργεντινό ποδοσφαιριστή Lionel Messi, που παίζει στο Μαϊάμι, και την Αμερικανίδα τραγουδίστρια Barbra Streisand.

Αλλά ο κόσμος είναι μεγάλος και οι εκπομπές της Τουρκίας δεν χρειάζεται να κατακτήσουν τη Βρετανία και την Αμερική για να αξίζει να τις παρακολουθήσει κανείς. Ακόμη και ο σουλτάνος Σουλεϊμάν, ο οποίος προσέθεσε τμήματα της βόρειας Αφρικής και της Ευρώπης στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, δεν τα κατάφερε τόσο μακριά.

Τίτλος: «The third-largest exporter of television is not who you might expect»
Υπότιτλος: «After America and Britain, Turkey is the biggest seller of scripted shows

ΠΗΓΗ: περιοδικό Economist 

Θρασύς ο Ράμα για τη φυλάκιση του Μπελέρη (video): «Η Αλβανία δεν είναι Σιβηρία», είπε, «παραληρηματική» (δήθεν) η στάση της Ελλάδας, κάνει μαθήματα …Δημοκρατίας!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: