Μια τρύπα στο νερό: Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ δεν έλυσε κανένα πρόβλημα – Από τη Δευτέρα πάλι τα ίδια, όπως φάνηκε από τις πρώτες κιόλας δηλώσεις

File Photo Ψηφοφορία κατά τη διάρκεια των εργασιών του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, που πραγματοποιείται στο κλειστό του Τάε Κβον Ντο, στο Παλαιό Φάληρο, Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Μόνον ηττημένους, αφήνει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ παρά τη φαινομένική νίκη του συστήματος, όπως αυτό εκφράστηκε από τη νέα συγκυριακή τρόικα που συγκρότησαν ο Σωκράτης Φάμελλος, ο Νίκος Παπάς και ο Γιώργος Τσίπρας.

Σίγουρα, ηττημένος είναι ο Αλέξης Τσίπρας καθώς η «προτροπή» του για άμεση προσφυγή σε νέες κάλπες απορρίφθηκε πανηγυρικά. Μη νικητής είναι και ο Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος δεν έλαβε από το σώμα των συνέδρων τη λευκή επιταγή που ζήτησε από το σώμα.

  • Το γεγονός ότι το συνέδριο επιβεβαίωσε τη στήριξη στο πρόσωπό του δεν λέει και πάρα πολλά πράγματα καθώς η πρόταση που ψηφίστηκε, όπως διατυπώθηκε τον θέτει υπό έμμεση επιτροπεία των οργάνων.

Βέβαια, τα όργανα να αλλάξουν στις 10 Μαρτίου καθώς τότε θα εκλεγούν τα νέα μέλη της κεντρικής επιτροπής και της εκτελεστικής γραμματείας από το σύνολο των μελών του ΣΥΡΙΖΑ.

  • Και φυσικά, από σήμερα ήδη έχει ξεκινήσει ένα «σαφάρι» από όλες τις πλευρές για την ευνοϊκότερη δυνατή διαμόρφωση συσχετισμών. Ο νικητής θα φανεί εκείνη την ημέρα.

Σε ό,τι αφορά στη νέα τρόικα, είναι προφανές ότι αποτελεί μια συγκυριακή ομάδα που διαμορφώθηκε από την ανάγκη, όπως την αντιλαμβάνονται, να μην διεξαχθούν νέες εκλογές που κατά την άποψή τους θα δημιουργούσε πρόβλημα κυρίως, στη λογική ότι αν ο Στέφανος Κασσελάκης επιβεβαίωνε την προτίμηση των μελών τότε θα ήταν «ανεξέλεγκτος» και κανείς δεν θα μπορούσε να ελέγξει την πορεία του κόμματος και κυρίως των αλλαγών σε καταστατικό επίπεδο.

Ο κ. Κασσελάκης δεν το έκρυψε ζητώντας «καθαρές λύσεις» ότι η πρόθεσή του είναι να τα αλλάξει τα πάντα, ακόμη και το όνομα και τα σύμβολα, πόσο μάλλον τα πρόσωπα και τη στρατηγική.

Η πλευρά της Ολγας Γεροβασίλη, σύμφωνα με πληροφορίες εκτιμά ότι ο Στέφανος Κασσελάκης στην πραγματικότητα δεν ήθελε ποτέ εκλογές. Συγκεκριμένα, από το περιβάλλον της Όλγας Γεροβασίλη αναφέρουν: «Η πρώτη ανάγνωση του αποτελέσματος είναι ότι ο Πρόεδρος ζήτησε εκλογές και δεν πέρασε η πρότασή του στο συνέδριο. Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα. Ο Στέφανος Κασελακης στη πραγματικότητα ποτέ δεν ήθελε εκλογές».

Και οι ίδιες πηγές προσθέτουν: «Είναι προφανές ότι είχε τη πλειοψηφία σε ένα συνέδριο 2.800 συνέδρων που στη μεγάλη πλειοψηφία τους δεν εκλέχτηκαν αλλά ορίστηκαν. Αν ήθελε πραγματικά εκλογές λοιπόν θα το κέρδιζε. Αντιθέτως δεν το τόλμησε αλλά έβαλε τους δικούς του ανθρώπους να δουλεύουν για τη συλλογή υπογραφών για να μη γίνουν εκλογές. Είχαμε συνεπώς το εξής ευτράπελο. Ο Στ. Κασσελάκης να προκαλεί εκλογές από τη βάση και οι άνθρωποι του Κασσελάκη να δουλεύουν για το αντίθετο».

«Στο συνέδριο αυτό πράγματι έπεσαν οι μάσκες. Αλλά όχι για την Όλγα Γεροβασίλη», καταλήγουν οι πηγές του περιβάλλοντός της.

Με υποψήφιους ξημέρωσε, χωρίς εκλογές μεσημέριασε

Το πρωί της Κυριακής έκρυβε εξελίξεις. Ο Στέφανος Κασσελάκης έλαβε το λόγο νωρίτερα από το προγραμματισμένο επιμένοντας στην πρόταση για εκλογές στις 10 Μαρτίου λέγοντας ότι θα σεβαστεί όποια απόφαση λάβουν οι σύνεδροι.

«’Ακουσα την Πέμπτη τον ιστορικό ηγέτη του κόμματος: ‘αντί να σερνόμαστε σε μία παρατεταμένη κρίση που οδηγεί σε συρρίκνωση να δώσουμε τον λόγο σε εκείνους που μας κρατάνε όρθιους, τα μέλη μας’. Δεύτερον άκουσα την Όλγα Γεροβασίλη ότι ‘οφείλουμε να δώσουμε διέξοδο, δεν μπορούμε να αφήσουμε τα πράγματα, άκουσα την πρόκληση του προέδρου δηλώνω παρούσα’. Σας καλώ να ανοίξουμε τα μάτια και να ψηφίσουμε με αυτό που έχουμε απέναντι. Ο ιστορικός ηγέτης μας ζητά νέα κάλπη, η συντρόφισσα βάζει υποψηφιότητα απέναντί μου. Πώς γίνεται να τη ζητά ο νυν και ο πρώην πρόεδρος και να υπάρχει υποψήφιος και να μην γίνονται εκλογές; Θα ήταν σαν να κρύβομαι πίσω από την απόφαση μη εκλογών και να διαιωνιστεί η εσωστρέφεια».

Συνεχίζοντας εξήγησε την απόφασή του: «Ζούμε αμφισβήτηση μηνών μέσω διαρροών. Προχθές μπήκα εδώ ολόκληρος πώς μπορώ να βγω την Κυριακή κομμένος κομματάκια. Λέτε πάλι εκλογές; Σε ψηφίσαμε πριν από πέντε μήνες, κουραστήκαμε, όλο αυτή την δουλειά θα κάνουμε; Έχετε χίλια δίκια, εσείς ψηφίσατε αλλά κάποιοι δεν σας άκουσαν. Αν χρειάζεται να φωνάξουμε δύο φορές για να ακούσουν οι λίγοι που έχουν χάσει την πολιτική ακοή ας το κάνουμε. Αν την πρώτη φορά βγήκες σε ‘φύτεψαν’, δεύτερη φορά δεν βγαίνεις, την δεύτερη φορά βγαίνεις αν έχεις ριζώσει στην κοινωνία και ανθίζεις».

«Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Κάντε την καρδιά σας πέτρα, κάντε ένα κουράγιο. Πάμε σε εκλογές 10 Μαρτίου για ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς μαχαιρώματα και ασφυκτικές προθεσμίες. Όσον αφορά εμένα, ήμουν πάντα καθαρός απέναντί σας: Εκλογές 10 Μαρτίου και άμεσες καταστατικές αλλαγές. Πρόεδρος υπό προθεσμία δεν γίνομαι. Προσπάθησα από την πρώτη μέρα με όλους και με όλες. Μπορώ να γίνω πρόεδρος στις 10 Μαρτίου με ορίζοντα εθνικών εκλογών. Δεν μπορώ να αγνοήσω την έκκληση του ιστορικού ηγέτη του κόμματος», είπε αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

Και κατέληξε: «Κάποιοι λένε “όχι στις 10 Μαρτίου εκλογές, σε ένα μήνα όπως προβλέπει το καταστατικό” και ενώ γνωρίζουν ότι το Συνέδριο είναι το ανώτατο όργανο που μπορεί να αποφασίσει επιτάχυνση των εκλογών. Ας δούμε τι ζητούν: Σήμερα είναι Κυριακή 25 Φεβρουαρίου, σε ένα μήνα θα είναι 24 Μαρτίου, παραμονή εθνικής εορτής, άρα εκλογές στις 31 Μαρτίου, πάνω από έναν μήνα δίχως αξιωματική αντιπολίτευση. Πάνω από ένα μήνα διαφωνούντες στα κανάλια και μετά Πάσχα και μετά σε ευρωεκλογές για να μην μείνει τίποτε όρθιο».

Η Όλγα Γεροβασίλη

Από την πλευρά της η Ολγα Γεροβασίλη, έως εκείνη τη στιγμή ανθυποψήφια, απευθυνόμενη στον κ. Κασσελάκη, δήλωσε τα εξής: «Αγαπητέ Στέφανε, στην αρχική σου ομιλία είπες “βρείτε μου αντίπαλο και πάμε”. Αν το ανακαλέσεις, σταματάμε εδώ. Αλλιώς, εγώ δεν θα παραβιάσω ποτέ το Καταστατικό του κόμματος. Περιμένω», δήλωσε.

«Στην Αριστερά -δεν ξέρω αν εννοούμε το ίδιο- λευκές επιταγές δεν υπάρχουν. Οποιος νόμισε ότι μπορεί να το έχει αυτό, κάτι δεν καταλαβαίνει. Αγαπητέ Στέφανε, εγώ σήκωσα το γάντι που εσύ πέταξες. Αν θες εκλογές σε 10 μέρες, καν’ τες μόνος σου και να δούμε τι θα πάρεις», πρόσθεσε η κ. Γεροβασίλη.

Η απάντηση του κ. Κασσελάκης ήταν μόνον τρεις λέξεις: «Δεν είστε σκάκι», είπε απευθυνόμενος προς τους συνέδρους, συνδέοντας το με την αρχική του αναφορά ότι κάποιοι παίζουν σκάκι στην πλάτη των μελών του ΣΥΡΙΖΑ.

Η «συμβιβαστική» πρόταση

Τέλος, το λόγο έλαβε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας ο οποίος διατύπωσε την κοινή πρόταση που έκανε μαζί με τους Νίκο Παππά και τον Γιώργο Τσίπρα:

«Το κόμμα δεν πρέπει να μπει σε έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας. Δεν χρειάζεται νέα εκλογή προέδρου. Το Συνέδριο επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη στον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη. Και δίνει εντολή στον πρόεδρο και στα όργανα να πάμε ενωμένοι στις επόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες, με ενιαία πολιτική λειτουργία, δεσμευόμενοι όλοι από το καταστατικό μας. Με συντροφικότητα, με συλλογικότητα. Ανασυγκροτούμε το Εκτελεστικό Γραφείο. Είναι μια πρόταση που πάει μπροστά την Αριστερά και την κοινωνία».

Το αποτέλεσμα είναι πλέον γνωστό, καθώς οι σύνεδροι με ανάταση των χεριών ψήφισαν πλειοψηφικά σε επίπεδο παρόντων, τουλάχιστον, αυτή την πρόταση που λογικά τέθηκε σε ψηφοφορία.

Αμέσως ο κ. Κασσελάκης, αποδέχθηκε το αποτέλεσμα λέγοντας: «Δεν πάμε σε εκλογές, έπεσαν οι μάσκες», χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις.

Οι ερμηνείες…

Το Συνέδριο, όμως, έχει και τρίτο ημίχρονο με την πλευρά των δύο στρατοπέδων να παραθέτουν ολότελα διαφορετικές ερμηνείες για τις τελευταίες εξελίξεις.

Η κάθε πλευρά, ερμηνεύει διαφορετικά τις εξελίξεις.

«Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά» ήταν το πρώτο σχόλιο από την πλευρά της Ολγας Γεροβασίλη. «Το Συνέδριο είναι κυρίαρχο σώμα», ανέφερε η ίδια λέγοντας πως θα σεβαστεί την απόφαση που πάρθηκε, χωρίς να δίνεται λευκή επιταγή σε κανέναν και με δεδομένο ότι ο πρόεδρος θα αποσύρει την πολωτική και διχαστική στάση που εκφράστηκε με το «βρείτε μου αντίπαλο και πάμε».

Ξεκαθάρισε ότι δεν απέσυρε ποτέ την δική της πρότασή. «Το ερώτημα είναι γιατί δεν μπήκαν οι άλλες δύο προτάσεις σε ψηφοφορία; Γιατί μπήκε πρώτη η πρόταση του Φάμελλου; Διότι δεν έπρεπε να φανεί ότι καταψηφίζεται η πρόταση του προέδρου», σημείωσε.

Η πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη, πάντως, υποστηρίζει πως άπαξ και η Ολγα Γεροβασίλη δεν δέχτηκε το αίτημα Κασσελάκη για εκλογές στις 10 Μαρτίου, τότε η πρότασή της, όπως λένε, επί της ουσίας αποσύρθηκε με τη φράση της «Στέφανε αν θες εκλογές στις 10 Μαρτίου καν’ τες μόνος σου».

Η εκπρόσωπος Τύπου, Δώρα Αυγέρη, μιλώντας σε δημοσιογράφους, υποστήριξε ότι το Συνέδριο «αποφάνθηκε ότι έχουμε πρόεδρο ομόθυμα και ομόφωνα και δεν χρειάζονται εκλογές και προχωράμε για τις επόμενες μάχες και πάμε για αλλαγές. Ως προς το διαδικαστικό ήταν ξεκάθαρο ότι θα πηγαίναμε σε εκλογές στις 10 Μαρτίου και ότι η Ολγα Γεροβασίλη αρνήθηκε εκείνη την ημερομηνία. Παρήλθε, λοιπόν, το ζήτημα».

«Δεν ήθελε να δοκιμαστεί να περάσει η πρόταση των εκλογών» ανέφερε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο Χρήστος Σπίρτζης, σε μια πρώτη εκτίμησή του, μετά την τροπή της τέταρτης ημέρας του Συνεδρίου.

«Τέτοιου είδους συνδικαλιστικές τακτικές στο συνέδριο ενός κόμματος μάλλον το προσβάλουν», κατέληξε ο κ. Σπίρτζης, υπονοώντας ότι ο κ. Κασσελάκης προτίμησε να τερματίσει τη συζήτηση στην πρόταση του κ. Φάμελλου και όχι στη δική του περί εκλογών στις 10 Μαρτίου.

Από την πλευρά του προεδρείου του Συνεδρίου, ο Πάνος Ρήγας, είπε ότι «για να υπάρχει εκλογική διαδικασία πρέπει να ψηφιστεί η διαδικασία από το Συνέδριο». Επομένως, αφού η κυρία Γεροβασίλη είπε ότι δεν δέχεται την πρόταση Κασσελάκη για εκλογές στις 10 Μαρτίου, τότε εκ των πραγμάτων δεν υπάρχει ζήτημα εκλογών.

Το τοπίο δεν ξεκαθάρισε

Το τετραήμερο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται ως το πιο επεισοδιακό στην ιστορία του κόμματος, αλλά όπως προσημειώθηκε το τοπίο δεν έγινε πιο καθαρό.

Από τη Δευτέρα, εκτός από το παιγνίδι των συσχετισμών για τα νέα όργανα της 10ης Μαρτίου όλα δείχνουν ότι το τοπίο δεν πρόκειται να αλλάξει επί της ουσίας καθώς είναι προφανές ότι πολλοί κορυφαίοι στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ δεν εγκρίνουν τη στρατηγική και τις πρακτικές του κ. Κασσελάκη.

Ηττα Τσίπρα, στήριξη αλλά όχι λευκή επιταγή στον Κασσελάκη από το Συνέδριο* Ολα όσα έγιναν στη θυελλώδη τελευταία ημέρα των εργασιών [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: