Ηττα Τσίπρα, στήριξη αλλά όχι λευκή επιταγή στον Κασσελάκη από το Συνέδριο* Ολα όσα έγιναν στη θυελλώδη τελευταία ημέρα των εργασιών [videos]

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης ανεβαίνει στο βήμα ενώ μιλάει η Όλγα Γεροβασίλη, κατά τη διάρκεια της τέταρτης μέρας των εργασιών του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, που πραγματοποιείται στο κλειστό του Τάε Κβον Ντο, στο Παλαιό Φάληρο, Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024. Το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ διεξάγεται από την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου έως και την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου στο Tae Kwon Do, με κεντρικό σύνθημα «Προοδευτική Αντεπίθεση Τώρα». ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Σε ήττα οδηγήθηκε η πρόταση Τσίπρα για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών δεδομένου ότι η πρότασή του για προσφυγή στην βάση προκειμένου ο Στέφανος Κασσελάκης να αποκτήσει εκ νέου νωπή εντολή, έπεσε στο κενό.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, ο Στέφανος Κασσελάκης αποκτά μια άτυπη επιτροπεία δεδομένου ότι η πρόταση για μη διεξαγωγή εκλογών όπως διατυπώθηε από τον Σωκράτη Φάμελλο αλλά και τους Νίκο Παππά και Γ. Τσίπρα, θέτει ουσιαστικά τις ευρωεκλογές ως το επόμενο ορόσημο για την τύχη του αρχηγού.

Πλέον η μάχη στις εκλογές της 10ης Μαρτίου θα αφορά αποκλειστικά τη σύσταση των οργάνων (Πολ. Γραμματεία, Κεντρική Επιτροπή) ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κάθε άλλο παρά ενωμένος  βγαίνει από το συνέδριο με τον κίνδυνο παρατεινόμενης εσωστρέφειας να παρατείνεται.

Η σημερινή 4η ημέρα του συνεδρίου ήταν θυελλώδης, ίσως πολύ περισσότερο από ό,τι ανεμένετο.

Ας τα πάρουμε από την αρχή:

Η ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ

«Καθαρές λύσεις με νέα εντολή από την βάση που θα του λύνει τα χέρια για να προχωρήσει στην επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», ζήτησε ο Στέφανος Κασσελάκης με μία συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία που διακόπηκε αρκετές φορές από το χειροκρότημα των συνέδρων που είχαν κατακλύσει το κλειστό στάδιο του Ταε Κβο Ντο.

Αφού από την αρχή ξεκαθάρισε ότι «θα σεβαστεί την όποια απόφαση των συνέδρων», εν τέλει συμβιβάστηκε με την απόφαση του Συνεδρίου που ενώ τον χειροκρότησε παρόλα αυτά δεν επιθυμούσε μία δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

Στην ομιλία του που προηγήθηκε ο κ. Κασσελάκης επικαλέστηκε την παρέμβαση Τσίπρα όπως και την υποψηφιότητα που κατέθεσε η Όλγα Γεροβασίλη ενώ επιτέθηκε στα στελέχη που δεν τον στηρίζουν τους τελευταίους μήνες και πρόσθεσε: «Τι κάνουμε εμείς οι πολλοί που ήλθαμε από όλη την Ελλάδα απέναντι σε εκείνους που ήρθαν εδώ και κάθονται στις πρώτες σειρές, δεν χειροκροτάνε και έφθασαν εδώ περνώντας από διαδρόμους και μυστικούς δείπνους; Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, ούτε στην εσωκομματική δημοκρατία. Κάντε την καρδιά σας πέτρα και δώστε καθαρές λύσεις τώρα. Εκλογή προέδρου στις 10 Μαρτίου ώστε ο πρόεδρος να έχει ανοικτό ορίζοντα μέχρι τις εθνικές εκλογές χωρίς ενδιάμεσες προθεσμίες. Και να προχωρήσουμε στις άμεσες καταστατικές αλλαγές που έχει ανάγκη το κόμμα. Αυτό θα δώσει μέλλον στο κόμμα. Πρόεδρος υπό προθεσμία που θα του βάλλουν την κλεψύδρα ανάποδα στις ευρωεκλογές ενώ θα προσπαθώ να κλείσω πληγές ετών, δεν μπορώ να γίνω. Εσωκομματικές εκλογές στις 10 Μαρτίου με ορίζοντα εθνικών εκλογών. Με την θέλησή σας με ξεκάθαρη εντολή να μετασχηματίσω τον ΣΥΡΙΖΑ, για να τραντάξει τα οφίτσια και να φέρει την αναγκαία δομική διεύρυνση ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει η μία μεγάλη προοδευτική συμμαχία που θα κερδίσει την διεφθαρμένη δεξιά του κ. Μητσοτάκη. Αυτό τον ορίζοντα των εθνικών εκλογών σας ζητώ και την ίδια εξουσιοδότηση θα ζητήσω και για την Όλγα Γεροβασίλη αν κερδίσει εκείνη. Ώστε να έχει χρόνο και να αρχίσει να μετρά αντίστροφα για τη κυβέρνηση και να έχει την ξεκάθαρη εντολή ανανέωσης για μία σύγχρονη αριστερά που θα λύνει τα σύγχρονα προβλήματα. Πάρτε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σας αλλά με τα χέρια λυμένα όχι δεμένα. Νέος πρόεδρος, επανίδρυση, νέα όργανα, αξιοπιστία, ανάσα δημοκρατίας, αντεπίθεση τώρα απέναντι σε καίει σε ότι σου τρώει την ψυχή».




Απευθυνόμενος προς το σώμα του Συνεδρίου είπε: « Σηκωθείτε όρθιοι πάρτε το κόμμα στα χέρια σας. Εγώ είμαι εκείνος που δεν τιμά το κόμμα. Κάποιοι θέλουν να μου χρεώσουν την αποτυχία (των ευρωεκλογών) για να πάμε πάλι στο ρινγκ. Και τι απαντάμε στους λίγους, σε εκείνους που έχουν σταυρώσει τα χέρια ενώ κάθονται στις πρώτες σειρές, και είναι οι ταγοί και εξεγείρονται και δεν ακούν εσάς που κάθεστε στις κερκίδες και δεν σας ρώτησαν για τίποτε; Τώρα είναι η ώρα, για όλα ή τίποτε. Μου ζητάτε να μην πάμε σε εκλογή, αυτό όμως δεν γίνεται. ‘Ακουσα την Πέμπτη τον ιστορικό ηγέτη του κόμματος: ‘αντί να σερνόμαστε σε μία παρατεταμένη κρίση που οδηγεί σε συρρίκνωση να δώσουμε τον λόγο σε εκείνους που μας κρατάνε όρθιους, τα μέλη μας’. Δεύτερον άκουσα την Όλγα Γεροβασίλη ότι ‘οφείλουμε να δώσουμε διέξοδο, δεν μπορούμε να αφήσουμε τα πράγματα, άκουσα την πρόκληση του προέδρου δηλώνω παρούσα’. Σας καλώ να ανοίξουμε τα μάτια και να ψηφίσουμε με αυτό που έχουμε απέναντι. Ο ιστορικός ηγέτης μας ζητά νέα κάλπη, η συντρόφισσα βάζει υποψηφιότητα απέναντί μου. Πώς γίνεται να τη ζητά ο νυν και ο πρώην πρόεδρος και να υπάρχει υποψήφιος και να μην γίνονται εκλογές; Θα ήταν σαν να κρύβομαι πίσω από την απόφαση μη εκλογών και να διαιωνιστεί η εσωστρέφεια».

  • Συνεχίζοντας εξήγησε την απόφασή του: «Ζούμε αμφισβήτηση μηνών μέσω διαρροών. Προχθές μπήκα εδώ ολόκληρος πώς μπορώ να βγω την Κυριακή κομμένος κομματάκια. Λέτε πάλι εκλογές; Σε ψηφίσαμε πριν από πέντε μήνες, κουραστήκαμε, όλο αυτή την δουλειά θα κάνουμε; Έχετε χίλια δίκια, εσείς ψηφίσατε αλλά κάποιοι δεν σας άκουσαν. Αν χρειάζεται να φωνάξουμε δύο φορές για να ακούσουν οι λίγοι που έχουν χάσει την πολιτική ακοή ας το κάνουμε. Αν την πρώτη φορά βγήκες σε ‘φύτεψαν’, δεύτερη φορά δεν βγαίνεις, την δεύτερη φορά βγαίνεις αν έχεις ριζώσει στην κοινωνία και ανθίζεις».

Ακολούθως μπήκε στα διαδικαστικά: «Κάποιοι λένε “όχι στις 10 Μαρτίου εκλογές, σε ένα μήνα όπως προβλέπει το καταστατικό” και ενώ γνωρίζουν ότι το Συνέδριο είναι το ανώτατο όργανο που μπορεί να αποφασίσει επιτάχυνση των εκλογών. Ας δούμε τι ζητούν: Σήμερα είναι Κυριακή 25 Φεβρουαρίου, σε ένα μήνα θα είναι 24 Μαρτίου, παραμονή εθνικής εορτής, άρα εκλογές στις 31 Μαρτίου, πάνω από έναν μήνα δίχως αξιωματική αντιπολίτευση. Πάνω από ένα μήνα διαφωνούντες στα κανάλια και μετά Πάσχα και μετά σε ευρωεκλογές για να μην μείνει τίποτε όρθιο».

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΚΑΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Να ανακαλέσει την πρόκλησή του προκειμένου να σταματήσει η διαδικασία εκλογής προέδρου ζήτησε από τον Στέφανο Κασσελάκη η Όλγα Γεροβαασίλη.

«Αγαπητέ Στέφανε, στην εναρκτήρια ομιλία σου είπες ‘βρείτε μου αντίπαλο και πάμε’. Εάν το ανακαλέσεις σταματάμε εδώ. Αλλιώς εγώ δεν θα παραβιάσω ποτέ το καταστατικό του κόμματος. Περιμένω», είπε η Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας στο συνέδριο.




«Στην αριστερά λευκές επιταγές δεν υπάρχουν. Όποιος νόμιζε ότι μπορεί να το έχει αυτό, κάτι δεν καταλαβαίνει. Αγαπητέ Στέφανε, εγώ σήκωσα το γάντι που πέταξες, εσύ το πέταξες», πρόσθεσε. Εν συνεχεία, σχολίασε: «Τώρα αν θες εκλογές σε 10 μέρες αντιλαμβάνεσαι τι έχεις πει, ε καν’ τις μόνος σου να δεις τι θα πάρεις. Μένω σε αυτό που είπα».

«Όλγα αν αποσύρεις την υποψηφιότητά σου δεν έχω ανάγκη να πάω σε εκλογές» απάντησε από την πλευρά του ο Στέφανος Κασσελάκης.

Η κ. Γεροβασίλη παίρνοντας εκ νέου το λόγο, είπε μεταξύ άλλων ότι το συνέδριο είναι κυρίαρχο όργανο και πως δεν είναι εκείνη που έβαλε την πρόταση για εκλογές.

Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Ακολούθησε δι’ ανατάσεως χειρός ψηφοφορία, κατά την οποία οι σύνεδροι αποφάσισαν το κόμμανα μην οδηγηθεί σε εκλογές.

Η αντίδραση του κ. Κασσελάκη ήταν η εξής:

«Παιδιά, αρκετά. Έπεσαν οι μάσκες, δεν πάμε σε εκλογές, πάμε μπροστά», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Τι είχε προηγηθεί. Μετά την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, καταθέτοντας κοινή πρόταση με τους Ν. Παππά και Γ. Τσίπρα για μη εκλογή νέου προέδρου και επιβεβαίωση από το συνέδριο της εμπιστοσύνης του στον πρόεδρο κόμματος, ώστε «να πάμε ενωμένοι στις επόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες με πρώτη αυτή των ευρωεκλογών».




«Σήμερα είμαστε εδώ με τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, είμαι εδώ η βάση με δημοκρατικά εκλεγμένους αντιπροσώπους και έχουμε τη λαμπρή δυνατότητα να λύσουμε τα μεγάλα θέματα, με τα μέλη του κόμματος και τη δημοκρατική εκπροσώπηση τους που είναι εδώ», είπε. Ανέφερε ότι ανέλαβαν την ευθύνη με τον Νίκο Παππά και του Γιώργο Τσίπρα να καταθέσουν μια «πολύ απλή πρόταση αλλά πολύ σημαντική πολιτική πρόταση». «Προτείνουμε να ψηφιστεί πριν από οτιδήποτε άλλο στη συνέχεια, το εξής: Το κόμμα δεν πρέπει να πεις ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας. Δε χρειάζεται νέα εκλογή προέδρου. Το συνέδριο επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του στον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη, να πάμε ενωμένοι στις επόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες με πρώτη αυτή των ευρωεκλογών. Με νέα πολιτική λειτουργία, δεσμευόμενοι όλοι από το καταστατικό και τη διακήρυξη μας για τα συμφέροντα της κοινωνίας και της χώρας. Με συντροφικότητα, συλλογικότητα και με εργαλείο τις θέσεις και τις αποφάσεις του τέταρτου συνεδρίου ανασυγκροτούμε το εκτελεστικό γραφείο με τακτική λειτουργία για την ενίσχυση της πολιτικής μας δράσης, το οποίο εξουσιοδοτούμε και να επεξεργαστεί προτάσεις για την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του κόμματος μας». «Είναι μία πρόταση που πάει μπροστά το κόμμα. Πάει μπροστά την αριστερά και την κοινωνία και κρατάει όλους μας ενωμένους», τόνισε.




Στη συνέχεια πήρε το λόγο η Όλγα Γεροβασίλη λέγοντας: «Αγαπητέ Στέφανε, στην εναρκτήρια ομιλία σου είπες βρείτε μου αντίπαλο και πάμε. Εάν το ανακαλέσεις σταματάμε εδώ. Αλλιώς εγώ δεν θα παραβιάσω ποτέ το καταστατικό του κόμματος. Περιμένω. Στην αριστερά λευκές επιταγές δεν υπάρχουν όποιος νόμιζε ότι μπορεί να το έχει αυτό κάτι δεν καταλαβαίνει. Αγαπητέ Στέφανε, εγώ σήκωσα το γάντι που πέταξες, εσύ το πέταξες. Τώρα αν θες εκλογές σε 10 μέρες αντιλαμβάνεσαι τι έχεις πει, ε καν’ τις μόνος σου να δεις τι θα πάρεις. Μένω σε αυτό που είπα».

Ο Στέφανος Κασσελάκης της απάντησε ζητώντας τη να πάρει εκείνη πίσω την υποψηφιότητα της και σταματάμε. Η κ. Γεροβασίλη παίρνοντας εκ νέου το λόγο, είπε μεταξύ άλλων ότι το συνέδριο είναι κυρίαρχο όργανο και πως δεν είναι εκείνη που έβαλε την πρόταση για εκλογές.

Εν συνεχεία ξεκίνησε η ψηφοφορία επί της πρότασης Σ. Φάμελλου- Ν. Παππά – Γ.Τσίπρα, δια ανάτασης των καρτών των συνέδρων.

«Παιδιά, αρκετά. Έπεσαν οι μάσκες, δεν πάμε σε εκλογές, πάμε μπροστά», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Η διαδικασία συνεχίζεται με την ψηφοφορία για τις θέσεις.

«Όχι» σε εκλογές αποφάσισε το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ: «Επεσαν οι μάσκες», πανηγυρίζει ο Κασσελάκης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: