Κρίσιμη σύσκεψη των αγροτών το απόγευμα στη Λάρισα για τις κινητοποιήσεις ενώ παραμένει στο τραπέζι η κάθοδος με τρακτέρ στην Αθήνα: Το πακέτο στήριξης ήταν το τελικό διαμηνύει η κυβέρνηση

Aγρότες της Αργολίδας πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας μαζί με τα τρακτέρ τους στην πόλη του Άργους, Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024. Αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι της Αργολίδας, με τη συμμετοχή διαφόρων φορέων της περιοχής , πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στην πόλη του Αργούς . Προηγήθηκε προσυγκέντρωση στην πυργέλλα Αργολίδας και κατόπιν με πορεία με τα τρακτέρ στο κέντρο του Άργους. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ




Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να αποφασίσουν οι αγρότες τις επόμενες κινήσεις τους καθώς μετά τη χθεσινή τους συνάντηση με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, δήλωσαν ότι δεν ικανοποιήθηκαν όλα τα αιτήματά τους, με την κυβέρνηση να διαμηνύει πάντως ότι οι εξαγγελθείσες παρεμβάσεις στήριξης είναι και οι τελικές. 

Η σύσκεψη της 15μελούς Επιτροπής θα γίνει στις 17:00 στη Λάρισα με τους αγρότες να αποφασίζουν για το αν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, συντονισμένοι και με τα υπόλοιπα μπλόκα της Ελλάδας.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου, από όλα τα μπλόκα της χώρας, με την πρόταση για κάθοδο στην Αθήνα να παραμένει πάντα στο «τραπέζι».

Ωστόσο, παρότι η πίεση από τους αγρότες δεν φαίνεται να εξασθενεί, το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι το πακέτο που παρουσιάστηκε χθες και τίθεται σε άμεση ισχύ θα είναι και το τελικό, μην αφήνοντας περιθώριο για νέες προσδοκίες.

«Δεν υπάρχει κάτι άλλο να δοθεί ή να τεθεί προς διαπραγμάτευση» ξεκαθάριζαν κυβερνητικές πηγές.

Στην κυβερνητική πλευρά επικρατεί πάντως λελογισμένη αισιοδοξία ως προς την έκβαση των αντιδράσεων, θεωρώντας ότι η αποκλιμάκωση είναι εφικτή».

Η κυβερνητική προσδοκία πηγάζει κυρίως από το κλίμα που επικράτησε εντός Μαξίμου, κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των αγροτών, το οποίο κρίθηκε καλό και θεωρείται ότι συνέβαλε στην κατανόηση των δεδομένων.

Άλλωστε και οι ίδιοι οι αγρότες, εξερχόμενοι του Μεγάρου Μαξίμου, έκαναν λόγο για έναν εποικοδομητικό διάλογο, ανεξαρτήτως του ότι δεν έγιναν δεκτά όλα τα αιτήματά τους και η θέση τους θα επανακαθοριστεί μετά τις κατά τόπους γενικές συνελεύσεις

  • Οι πρώτες αντιδράσεις των αγροτών δείχνουν μια απογοήτευση από τα ληφθέντα μέτρα, καθώς όπως δήλωσαν αμέσως μετά τη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη δεν ικανοποιείται το σύνολο των αιτημάτων τους.

Παράλληλα, δηλώνουν ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί, να δυναμώσουν κι άλλο τα μπλόκα για να ικανοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα αιτήματα επιβίωσης που έχει προβάλει το αγροτικό κίνημα της χώρας όλες αυτές τις μέρες».

«Δεν έχει ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων μας[…]Θα πάρουμε τις αποφάσεις στα μπλόκα μας. Πιστεύουμε ότι ο αγώνας μας πρέπει να συνεχιστεί, να δυναμώσουν κι άλλο τα μπλόκα για να ικανοποιηθούν παραπέρα στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα αιτήματα επιβίωσης που έχει προβάλει το αγροτικό κίνημα της χώρας όλες αυτές τις ημέρες» είπε μεταξύ άλλων το μέλος της Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων, Ρίζος Μαρούδας.




«Σε μια διαπραγμάτευση πάντα κάτι κερδίζεις, αλλά εμείς όμως δεν έχουμε περιθώρια να χάσουμε. Άρα λοιπόν, όπως καταλαβαίνετε, όλα αυτά που αν και εφόσον υπάρχουν, είτε ως κέρδη είτε ως υπαναχώρηση, είναι οι μόνοι αρμόδιοι να το αποφασίσουν οι ίδιοι οι αγρότες. Εγώ αυτό που έχω να πω είναι ότι έγινε ένας εποικοδομητικός και εν πολλοίς ουσιαστικός διάλογος[…]τις απαντήσεις θα τις δώσουν οι ίδιοι οι αγρότες» ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου, Γιάννης Παναγής.

  • Για τα μέτρα ενίσχυσης που ανακοινώθηκαν μετά τη συνάντηση της 15μελούς επιτροπής με τον πρωθυπουργό, ενημερώθηκαν οι αγρότες στα μπλόκα του Πλατύκαμπου Λάρισας και Αιγιάλειας. Σε Πλατύκαμπο, Τρίκαλα, Καρδίτσα αποφασίστηκαν νέες γενικές συνελεύσεις, όπου αναμένεται να τεθεί ξανά επί τάπητος η πρόταση της καθόδου με τρακτέρ στην Αθήνα, την προσεχή Δευτέρα.

Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης

Ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης με τη 15μελής αντιπροσωπεία των αγροτών επεσήμανε την πρόθεση της κυβέρνησης να δοθούν λύσεις στα αιτήματά τους, υπό το πρίσμα της δημοσιονομικής ισορροπίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, ανακοινώνοντας ένα νέο πακέτο στήριξης, που περιλαμβάνει:

-Φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για 2+8 χρόνια.

-Προκαταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης 40 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου.

Η νέα κυβερνητική πρωτοβουλία, που θα χρηματοδοτηθεί πρωτίστως από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, εξασφαλίζει, όπως σημειώνουν «γαλάζια» στελέχη, πολύ χαμηλές τιμές στο αγροτικό ρεύμα.

Το πρόγραμμα με τη μορφή διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων θα έχει ως απαρχή την 1η Απριλίου και θα αφορά στο σύνολο του αγροτικού κόσμου.

Για τα πρώτα δύο χρόνια, οι τιμές θα είναι σταθερές και διαμορφώνονται ως εξής:

-Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα.

Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα.

-Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα.

-Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα.

-Για τα υπόλοιπα 8 χρόνια, για το 1/3 της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα.

Στα μπλόκα αποφασίζουν για τις κινητοποιήσεις οι αγρότες: Σήμερα Τετάρτη η σύσκεψη στη Λάρισα, την Πέμπτη η τελική ετυμηγορία τους [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: