Ήταν Κυριακή 3 Μαρτίου 1957 όταν ο Γρηγόρης Αυξεντίου πέρασε στην αθανασία: Ένας ΓΙΓΑΝΤΑΣ που ταπείνωσε εις του Μαχαιρά τα όρη την ξευτιλισμένη αγγλική αυτοκρατορία

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ – Κάτι για τον Γρηγόρη της καρδιάς μας… και όμως υπάρχει και η τρεις του μήνα Μάρτη… που κάθε χρόνο μας θυμίζει μόνο πως κάποτε υπήρχαν άνθρωποι σε αυτόν τον τόπο που ήταν έτοιμοι κάθε στιγμή να γίνουν θυσία… να καούν ….να φωτίσουν για λίγο το σκοτάδι….που όμως τους ανταλλάξαμε με “φαντάσματα”… όπως τα δέντρα με στάχτες…..




Του ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ (ΝΤΙΝΟΥ) ΑΥΓΟΥΣΤΗ*, Λάρισα

Στις 3 Μαρτίου συμπληρώνονται 67 χρόνια από την ηρωική θυσία του Σταυραετού του Μαχαιρά, Γρηγόρη Αυξεντίου. Ο Αυξεντίου γεννήθηκε μια χειμωνιάτικη νύχτα, στις 23 Φεβρουαρίου του 1928 στη κατεχόμενη σήμερα από τους τούρκους Λύση.

Πατέρας  του ο Πιερής και μητέρα του η Αντωνού. Είχε μια αδελφή την Χρυσταλλού τρία χρόνια μικρότερη του (έφυγε από τη ζωή πέρσι τον Μάρτιο) που έμενε στο Καλό Χωριό Λάρνακας, μετά τον ξεριζωμό της από τη Λύση.

Ο Αυξεντίου βρέθηκε στην Ελλάδα να υπηρετεί ως έφεδρος αξιωματικός στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Όνειρο του ήταν να παραμείνει για  πάντα αξιωματικός του Ελληνικού στρατού. Η Ελληνική Πολιτεία δεν ανανέωσε τη θητεία του και επέστρεψε πικραμένος στην Κύπρο! Για να γίνει Αρχιστράτηγος μέσα από τη μάχη, καθώς πέταξε για την αιωνιότητα με το «Μολών λαβέ» στα χείλη.

Ο Αυξεντίου ήταν ο Υπαρχηγός της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών (Ε.Ο.Κ.Α.) που αγωνίσθηκε για την ένωση της Κύπρου με τη Μητέρα Ελλάδα. Οι Άγγλοι τον επικήρυξαν με το χρηματικό ποσό των 5.000 αγγλικών λιρών! Τόσο φτηνά αξιολόγησαν αυτόν τον ΓΙΓΑΝΤΑ οι φλεγματικοί Βρετανοί.

  • Πέρασε στην αθανασία δίνοντας πολύωρη μάχη με πολυάριθμους  σιδερόφραχτους Βρετανούς στρατιώτες που χρησιμοποίησαν όλα τα μέσα για να το καταβάλουν. «Μέχρι τώρα σας δίδασκα πως πολεμούν οι Έλληνες» είπε στους συντρόφους του, «τώρα θα σας μάθω και πως πεθαίνουν» και τους διέταξε ξα βγουν από το κρησφύγετο τους.

Νάνοι αποδείχθηκαν μπροστά του οι άγγλοι γι΄ αυτό και κατέφυγαν στη σιγουριά της φωτιάς! Έλουσαν με βενζίνη το κρησφύγετο του και το πυρπόλησαν. Ο Αυξεντίου γίνεται ολοκαύτωμα. Τόπος του μαρτυρίου του Μαχαίρα ο τόπος!

Ο γέρο Πιερής θα τον αναγνωρίσει από τις χοντρές ελληνικές κοκκάλες του, ίδιες με τις δικές του. «Χαλάλιν της πατρίδας μου ο γιος μου το παιδί μου τσιαί αφού εν επαραδώθηκεν τσιαί έμεινε τσιαί σκοτώθηκε ας έχει την ευχή μου», ήταν τα λόγια της  μάνας του Γρηγόρη μόλις πληροφορήθηκε τον ηρωικό του θάνατο.

Χρόνια μετά τα λόγια αυτά της ηρώισσας Αντωνούς θα γίνουν τραγούδι από τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Γιώργο Θεοφάνους που ερμηνεύει εξαιρετικά η Μαρινέλλα.

Μικρόψυχοι φάνηκαν για άλλη μια φορά οι λιλιπούτειοι αποικιοκράτες. Τον έθαψαν μυστικά, στα σκοτεινά και συνωμοτικά δίπλα στο προαύλιο της Αγχόνης. Τα έκτοτε Φυλακισμένα Μνήματα της Λευκωσίας. Εκεί που έθαψαν άλλους δώδεκα τεράστιους Ήρωες της Ε.Ο.Κ.Α.: Τους Μιχαήλ Καραολή, Ανδρέα Δημητρίου, Ανδρέα Ζάκο, Ιάκωβο Πατάτσο, Χαρίλαο Μιχαήλ, Στέλιο Μαυρομάτη, Μιχαήλ Κουτσόφτα, Ανδρέα Παναγίδη, Ευαγόρα Παλληκαρίδη, Κυριάκο Μάτση, Στυλιανό Λένα και Μάρκο Δράκο.

Υστερόγραφο: «Όταν κατά τη μαύρη εκείνη μέρα του Αυγούστου του 1974, οι Τούρκοι εισβολείς κατέλαβαν την ηρωική κωμόπολη της Λύσης, δεν τους ήταν αρκετά τα σπίτια, η γη, οι περιουσίες και η προσφυγοποίηση των ανθρώπων, αφού χωρίς αιδώ, θέλησαν να γκρεμίσουν και να ξεριζώσουν και τη ψυχή και το σύμβολο των ιδανικών και του ηρωισμού των γηγενών κατοίκων. Άγγιξαν τα έσχατα όρια και στην ουσία όρισαν τη βαρβαρότητα: Ξεδιάντροπα γκρέμισαν τον ανδριάντα του Γρηγόρη Αυξεντίου, σύμβολο αγώνα, ελευθερίας και αυτοθυσίας, τον μετέφεραν στην Τουρκία, έλιωσαν το μέταλλο και με το ίδιο δημιούργησαν νέο άγαλμα, που το ονόμασαν Κεμάλ Ατατούρκ και το τοποθέτησαν βάναυσα στη θέση που για πάντα θα ανήκει στον δικό μας Γρηγόρη…» (Κυριάκος Μπαρρής Φιλόλογος-Εκπαιδευτικός Επίτιμος Πρόεδρος ΣΕΔΜΕΚ  – Από τη Λύση, στενός συγγενής του Γρηγόρη Αυξεντίου).

* Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή
Καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Από το Μονάγρι Λεμεσού
av.avgoustinο[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Στερνός αποχαιρετισμός στον Ηλία Σελιώνη που ταξίδεψε νωρίς για την αιωνιότητα: Είχε αξιοζήλευτο ήθος και αδάμαστη θέληση για εθελούσια προσφορά και μία δίκαιη κοινωνία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: