Η βρετανική ρυθμιστική αρχή παύει τη δίωξη κατά δύο Ελλήνων επιχειρηματιών: Δικάστηκαν και αθωώθηκαν στην Ελλάδα

File Photo epa11085151 The Elizabeth Tower, which contains the bell commonly known as Big Ben, EPA/TOLGA AKMEN




Mε τίτλο “The FCA gives up on Globo prosecutions” και υπότιτλο “Greek travesty” άρθρο στο ιστολόγιο χρηματοοικονομικών θεμάτων των Financial Times, FT Alphaville, αναφέρει μεταξύ άλλων «Συγχαρητήρια στον Κωνσταντίνο Παπαδημητρακόπουλο και τον Δημήτρη Γρυπάρη, τα πρώην στελέχη της Globo, τα οποία η Financial Conduct Authority της Βρετανίας δεν θα επιχειρήσει πλέον να διώξει για απάτη.

Η Globo ήταν ένας εισηγμένος στην Εναλλακτική Αγορά Επενδύσεων (AIM) του Λονδίνου πάροχος λογισμικού για κινητά τηλέφωνα που κατέρρευσε το 2015, αφού ο short seller Gabriel Grego και το FT Alphaville αποκάλυψαν ότι οι φερόμενοι ως επιχειρηματικοί εταίροι της και μεταπωλητές δεν είχαν ακούσει ποτέ για την εταιρεία. Ένας από αυτούς αποδείχθηκε ότι ήταν ένα κατάστημα επισκευής φορητών υπολογιστών στη Βομβάη.

Η FCA ανακοίνωσε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ότι εγκατέλειψε την ποινική υπόθεση μετά την άρνηση της Ελλάδας να τους εκδώσει και την αθώωση των δύο ανδρών σε τοπικές διαδικασίες για παρόμοιες κατηγορίες». Το δημοσίευμα σχολιάζει πως «Σε μια ένδειξη για τα επίπεδα διεθνούς συνεργασίας μετά το Brexit, η FCA δήλωσε ότι οι εν λόγω αθωώσεις έγιναν τον Μάιο και τον Νοέμβριο του 2021: Μόλις πρόσφατα μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε τις λεπτομέρειες των αθωωτικών αποφάσεων τους στην Ελλάδα.

Ο Νοέμβριος του 2021 ήταν η ημερομηνία κατά την οποία η FCA κίνησε αστική προσφυγή στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά των δύο ανδρών με τον ισχυρισμό της κατάχρησης της αγοράς και ζητώντας αποζημίωση για τους επενδυτές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι δύο άνδρες αμύνθηκαν έναντι της αγωγής και τον Νοέμβριο του 2022 απέτυχαν να την ακυρώσουν με την αιτιολογία ότι τα αποδεικτικά στοιχεία που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο ποινικής υπόθεσης δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αστικές διαδικασίες. Εκπρόσωπος της FCA δήλωσε ότι η αστική υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν μπορούσε να σχολιάσει περαιτέρω».

Financial Times [The FCA gives up on Globo prosecutions]

Ερχονται τσουχτερά πρόστιμα για τα POS: 5+1 ερωτήσεις-απαντήσεις της ΑΑΔΕ για τη διασύνδεση με τα Ταμειακά Συστήματα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: