Η πιθανή κλιμάκωση και διεύρυνση του πολέμου στη Μέση Ανατολή ανησυχεί σφόδρα τη Λευκωσία: Πώς οι εκλογές στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες επηρεάζουν το Κυπριακό;

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης στο 60ο Ετήσιο Μνημόσυνο του ήρωα Δημήτρη Χάματσου. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Λευκωσία

Καζάνι που βράζει η περιοχή μας και η Κύπρος ανησυχεί για τα όσα διαδραματίζονται καθώς θα έχει κόστος εάν η κατάσταση, στο πεδίο του πολέμου επιδεινωθεί. Κι αυτό αρχίζει να είναι πλέον ορατό.

Η Λευκωσία παρακολουθεί από κοντά όλες τις εξελίξεις και την έκρυθμη, όπως χαρακτηρίζεται και είναι,  κατάσταση καθώς φαίνεται ότι όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στη Γάζα η  διεύρυνση των συγκρούσεων είναι πιθανή.

Οι «ελεγχόμενες» μέχρι στιγμής συγκρούσεις Ισραήλ- Χεζμπολάχ, μπορεί ανά πάσα στιγμή να τεθούν εκτός ελέγχου. Το ίδιο ανησυχητική φαίνεται να είναι και η κατάσταση στη Συρία, χώρα στην οποία δρουν διάφοροι στρατοί. Ο

  • ι Αμερικανικές επιθέσεις στο Ιράκ, η ενίσχυση ένοπλων ομάδων από το Ιράν, διαμορφώνoυν βαθμηδόν ένα νέο σκηνικό.

Είναι σαφές πως η Κυπριακή Δημοκρατία ανησυχεί για το μεταναστευτικό. Κι αυτό γιατί στην περίπτωση που οι συγκρούσεις διευρυνθούν τότε νέα κύματα μεταναστών θα φθάσουν στη χώρα μας. Ήδη την τελευταία περίοδο υπάρχει ρεύμα από Σύριους, που φθάνουν μέσω Λιβάνου.

Την ίδια ώρα, στην εξίσωση είναι και η κατοχική Τουρκία. Διακαής είναι ο πόθος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο. Να έχει κοντολογίς ρόλο και λόγο. Αυτό εάν και το προσπαθεί πολύ, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να το κατορθώνει. Στα πλαίσια αυτά και τα ανοίγματα προς την Αίγυπτο αλλά κι άλλες χώρες της περιοχής. Αλλά και το γεγονός ότι η προσέγγιση με τις ΗΠΑ συνεχίζεται…

  • Πολλές εκλογές

Όπως είναι φυσικό, το περιφερειακό και διεθνές περιβάλλον επηρεάζει και το εθνικό θέμα, το Κυπριακό. Οι εξελίξεις στην περιοχή προδήλως επηρεάζουν. Υπάρχουν, όμως, κι άλλα γεγονότα, που διαμορφώνουν το σκηνικό. Ένα σκηνικό ιδιαίτερα ρευστό.

Οι πολλές και διαφορετικές εκλογικές αναμετρήσεις σε χώρες που επηρεάζουν και το Κυπριακό προφανώς και λαμβάνεται υπόψη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μετά από τις εκλογές θα αλλάξουν τα δεδομένα.

Στην Τουρκία θα διεξαχθούν δημοτικές εκλογές στις 31 Μαρτίου. Λογικά τίποτε δεν αναμένεται να γίνει μέχρι τότε καθώς το καθεστώς Ερντογάν επενδύει πολύ στις εσωτερικές ισορροπίες και στο αποτέλεσμα τους. Δεν πρέπει να αναμένεται, βέβαια, αλλαγή πλεύσης μετά τις δημοτικές εκλογές από την τουρκική πλευρά, ανεξάρτητα του αποτελέσματος.

  • Πολλές φορές στο παρελθόν ξένοι εν δυνάμει μεσολαβητές και κάποιοι σε Αθήνα και Λευκωσία θεωρούσαν πως μετά από εκλογές στην Τουρκία, θα άλλαζαν πολλά σε σχέση με την τουρκική συμπεριφορά και στάση. Έχουν διαψευσθεί.

Εκλογές θα διεξαχθούν σε όλη την Ευρώπη τον ερχόμενο Ιούνιο για την ανάδειξη μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ( στην Κύπρο και Τοπικής Αυτοδιοίκησης). Κράτη- κλειδί στην Ε.Ε. που θα μπορούσαν να αγγίξουν τα ευρωτουρκικά ενδεχομένως να το αποφύγουν για εσωτερικούς λόγους, όπως αναφέρουν πηγές στις Βρυξέλλες.

Στην εξίσωση απαραιτήτως μπαίνουν και οι σημαντικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην Άγκυρα αναμένουν το αποτέλεσμα, όπως πράττουν κι άλλες χώρες, που αναλόγως του αποτελέσματος θα κινηθούν στο διεθνές πεδίο.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Διαβάστε: Σχεδιασμός της κατοχικής πλευράς για να συρθεί η Λευκωσία σε συζήτηση της τουρκικής ατζέντας: «Πρέσινγκ» για τη νεκρή ζώνη και τις ελληνοκυπριακές περιουσίες στην κατεχόμενη Κύπρο

Φοβούνται, τελικώς, τους Τούρκους οι Εγγλέζοι: Ζητούν από την ελληνική πλευρά να επιδείξει …ευελιξία! Ήρθε η ώρα να τεθεί θέμα κλεισίματος των βρετανικών βάσεων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: