Η Μαρία Άνχελα ενημερώνει τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για τα πρώτα αποτελέσματα της αποστολής της: Η Τουρκία ναρκοθετεί το “δρόμο” της απεσταλμένης

Μέλη της “κοινωνίας των πολιτών” συνομιλούν με την απεσταλμενη του ΟΗΕ στην Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουγιάρ στη Λευκωσία. Φωτογραφία Twitter, UniteCyprusNow, @UniteCyprusNow




Με την τουρκική πλευρά να ναρκοθετεί τον δρόμο της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ προς εξεύρεση κοινού εδάφους για επανέναρξη των συνομιλιών, επιμένοντας στη λύση δύο κρατών, αλλά και στις προσπάθειες αναγνώρισης του παράνομου μορφώματος, η Λευκωσία προετοιμάζεται για τη νέα κάθοδο στην Κύπρο της προσωπικής απεσταλμένης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Όπως ανέφερε η Χριστίνα Μαύρου στο κανάλι Omega της Κύπρου:

Η πυξίδα των προσπαθειών της βλέπει μόνο προς μια κατεύθυνση, αφού για την κυβέρνηση, όπως ο υπουργός διεμήνυσε, αποχαιρετώντας εκ μέρους της πολιτείας άλλον έναν πεσόντα της τουρκικής εισβολής, τον στρατιώτη Μηνά Αντωνίου, η επανένωση της Κύπρου είναι υπαρξιακή ανάγκη.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος δήλωσε ότι, «αυτό περνά μέσα από την επανέναρξη του διαλόγου για επίτευξη λύσης στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου που θέτουν τα ψηφίσματα των ηνωμένων εθνών. Τίποτα έξω από αυτό, τίποτα».

Και διαβεβαίωσε για τη γνήσια βούληση της κυβέρνησης να συνεργαστεί με τη Μαρία Άνχελα Ολγκίν, προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες για επανένωση του νησιού. Το καλύτερο μνημόσυνο, όπως είπε, για όλους όσοι έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας.

Η κολομβιανή αξιωματούχος, έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα προκειμένου να τον ενημερώσει για τα όσα εισέπραξε κατά τον πρώτο γύρο της αποστολής της, στη συνέχεια αναμένεται να αναχωρήσει για Λονδίνο και στις 10 Μαρτίου επιστρέφει στην Κύπρο, ενώ την επόμενη μέρα είναι προγραμματισμένη η συνάντησή της με τον πρόεδρο της δημοκρατίας.

Εν όψη της νέας προσπάθειας των Ηνωμένων Εθνών, το ΔΗ.ΚΟ αναλαμβάνει πρωτοβουλία, εντός και εκτός Κύπρου.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι «στόχος της πρωτοβουλίας μας είναι να διασφαλίσουμε και να ενισχύσουμε το πνεύμα συνεργασίας και ετοιμότητας μεταξύ όμορων πολιτικών δυνάμεων και προσωπικοτήτων, με τέτοιο τρόπο που να θωρακίσει την προσπάθεια του Πρόεδρου της Δημοκρατίας και θα συμβάλει στην ομαλότητα και σταθερότητα που απαιτεί αυτή η κρίσιμη περίοδος».

Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, συνέχισε, θα προγραμματιστούν συναντήσεις με τα κόμματα της συμπολίτευσης, προσωπικότητες της κοινωνίας και της πολιτικής σε Κύπρο, Ελλάδα, Βρυξέλλες και στην ομογένεια.

Εντι Ζεμενίδης: Αναβαθμισμένος ο ρόλος της Ελλάδας και Κύπρου στην αμερικανική εξωτερική πολιτική* Οι νέες ισορροπίες μετά την πώληση των μαχητικών F-35

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: