Η Γερμανία νομιμοποίησε τη χρήση κάνναβης για «ψυχαγωγικούς σκοπούς» βάζοντας όμως εμπόδια στην αγορά της: «Θα καταργήσουμε τον νόμο» λέει η αντιπολίτευση

FILE PHOTO: Τουρίστας καπνίζει σε καφέ κάνναβης στην Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη. EPA, NARONG SANGNAK




Το γερμανικό κοινοβούλιο ψήφισε νέο  νόμο που επιτρέπει την ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης για τους άνω των 18 ετών πολίτες στην Γερμανία.

Σύμφωνα με το νόμο, οι πολίτες  θα επιτρέπεται να κατέχουν σημαντικές ποσότητες κάνναβης, αλλά οι αυστηροί κανόνες που υιοθετούνται θα κάνουν πολύ πιο δύσκολη την αγορά του ναρκωτικού.

Το κάπνισμα κάνναβης σε πολλούς δημόσιους χώρους θα γίνει νόμιμο από την 1η Απριλίου.

Σε δημόσιους χώρους επιτρέπεται η κατοχή έως και 25 γραμμαρίων , που ισοδυναμεί με δεκάδες ισχυρές δόσεις. Σε ιδιωτικές κατοικίες το νόμιμο όριο θα είναι 50γρ.

Ήδη η αστυνομία σε ορισμένες περιοχές της Γερμανίας, όπως το Βερολίνο, συχνά κάνει τα στραβά μάτια στο κάπνισμα σε δημόσιους χώρους, αν και η κατοχή του ναρκωτικού για ψυχαγωγική χρήση είναι μέχρι σήμερα παράνομη και μπορεί να διωχθεί.

Η χρήση κάνναβης στους νέους αυξάνεται εδώ και χρόνια παρά τον υφιστάμενο νόμο, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ, ο οποίος προώθησε τις σχετικές μεταρρυθμίσεις θέλοντας να πολεμήσει τη μαύρη αγορά, να προστατεύσει τους καταναλωτές από μολυσμένη κάνναβη και να προστατεύσει τους καπνιστές από .τις συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος.

Όμως ο νέος νόμος δεν σημαίνει πως θα ξεφυτρώσουν ξαφνικά σε όλη τη Γερμανία νόμιμα καφέ κάνναβης.

Μια έντονη ​​συζήτηση για την αποποινικοποίηση της κάνναβης μαίνεται εδώ και χρόνια στη Γερμανία, με ομάδες γιατρών να εκφράζουν ανησυχίες για τους νέους και απ’ την άλλη ο αντίλογος να υποστηρίζει ότι η απελευθέρωση θα τροφοδοτήσει τη χρήση ναρκωτικών.

Η Σιμόνε Μπορχαρντ του αντιπολιτευόμενου συντηρητικού CDU δήλωσε στο γερμανικό κοινοβούλιο, ότι η κυβέρνηση προχώρησε στον «εντελώς περιττό, μπερδεμένο νόμο» της, ανεξάρτητα από τις προειδοποιήσεις από γιατρούς, αστυνομία και ψυχοθεραπευτές.

Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας είπε ότι η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι πλέον βιώσιμη: «Ο αριθμός των καταναλωτών ηλικίας μεταξύ 18 και 25 ετών έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 10 χρόνια».

Όπως συμβαίνει πολύ συχνά στη Γερμανία, ο νόμος που εγκρίθηκε από τους βουλευτές το απόγευμα της Παρασκευής είναι περίπλοκος.

Το κάπνισμα κάνναβης σε ορισμένες περιοχές, όπως κοντά σε σχολεία και αθλητικούς χώρους, θα εξακολουθεί να είναι παράνομο.

 

Οι περιορισμοί στην αγορά κάνναβης

Το σημαντικό είναι ότι η αγορά θα ρυθμίζεται αυστηρά, επομένως η αγορά του ναρκωτικού δεν θα είναι εύκολη.

Τα αρχικά σχέδια που προέβλεπαν  σε καταστήματα και φαρμακεία με άδεια να πωλούν κάνναβη αποσύρθηκαν λόγω ανησυχιών της ΕΕ ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των εξαγωγών ναρκωτικών.

Αντίθετα, ,μη εμπορικές λέσχες  μελών, που ονομάζονται «κοινωνικοί σύλλογοι κάνναβης», θα αναπτυχθούν και θα διανέμουν περιορισμένη ποσότητα του ναρκωτικού.

Κάθε σύλλογος θα έχει ανώτατο όριο 500 μελών, η κατανάλωση κάνναβης στο χώρο δεν θα επιτρέπεται και η συμμετοχή θα επιτρέπεται μόνο σε Γερμανούς υπηκόους.

Επίσης θα επιτρέπεται η ατομική καλλιέργεια κάνναβης , με έως και τρία φυτά μαριχουάνας ανά νοικοκυριό.

Αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία θα μπορούσε να βρίσκεται στην παράδοξη θέση να επιτρέπει την κατοχή μάλλον μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικού, ενώ ταυτόχρονα να καθιστά δύσκολη την αγορά.

Οι τακτικοί καπνιστές αναμένεται να ωφεληθούν, αλλά οι περιστασιακοί χρήστες θα δυσκολεύονται να αγοράσουν νόμιμα και οι τουρίστες θα αποκλείονται. Οι επικριτές του νομοθετήματος λένε ότι αυτό απλώς θα τροφοδοτήσει τη μαύρη αγορά.

Μέσα στα επόμενα χρόνια, η κυβέρνηση θέλει να αξιολογήσει τον αντίκτυπο του νέου νόμου και τελικά να εισαγάγει την άδεια πώλησης κάνναβης.

Όμως, δεδομένου του πόσο ταραχώδης ήταν η συζήτηση μέχρι στιγμής, τίποτα δεν είναι βέβαιο.

Εν τω μεταξύ, οι συντηρητικοί της αντιπολίτευσης λένε ότι αν έρθουν στην κυβέρνηση το επόμενο έτος, θα καταργήσουν εντελώς τον νόμο.

Η Γερμανία είναι απίθανο να γίνει σύντομα το «νέο Άμστερνταμ» της Ευρώπης.

 

Με πληροφορίες από BBC

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: