Πώς ο άγριος Όρμπαν έγινε «αρνάκι» και ψήφισε την βοήθεια στην Ουκρανία: Το παρασκήνιο που επέτρεψε στον Ούγγρο «νταή» να μην ξαναπάει στην τουαλέτα…

Mε υψωμένο δάκτυλο ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο απευθύνεται στο Ούγγρο ομόλογό του Βίκτορ Όρμπαν στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. EPA/OLIVIER HOSLET




Η συμφωνία που επετεύχθη σήμερα στις Βρυξέλλες δεν σηματοδοτεί μόνον σπουδαία απόφαση για την σύσσωμη ευρωπαϊκή υποστήριξη προς την Ουκρανία στον πόλεμό της κατά της ρωσικής εισβολή που αισίως οδεύει στην ολοκλήρωση του δεύτερου χρόνου της, αλλά και μια νίκη της παραδοσιακά δαιδαλώδους ενδοευρωπαϊκής διπλωματίας, ή αλλιώς, των παρασκηνίων των Βρυξελλών.

Είναι μια νίκη για την ίδια την δύσκολη πολιτική ενότητα της Ευρώπης. Το διακύβευμα ήταν μεγάλο.

Το Κίεβο δεν είναι το μόνο που πανηγυρίζει για τα 27 «ναι» στην βοήθεια 50 δισ. ευρώ. Το ευρωπαϊκό πολιτικό στερέωμα επίσης ανάσανε με ανακούφιση, όταν πια ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ανακοίνωνε την ομόφωνη απόφαση.

Κι ο λόγος ήταν ένας και το όνομα αυτού Βίκτορ Όρμπαν.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός και εφιάλτης της ευρωπαϊκής ηγεσίας είχε καταφέρει στην σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου να μπλοκάρει την παροχή βοήθειας, αφήνοντας ωστόσο τους 26 να εγκρίνουν την υποψηφιότητα της Ουκρανίας για εισδοχή στο μπλοκ… επισκεπτόμενος την κατάλληλη στιγμή … την τουαλέτα ή το μπαρ για έναν καφέ.

Ένας εύσχημος τρόπος για win win game, μια κίνηση συμφωνημένη, ωστόσο, όπως αποκάλυψε στη συνέχεια ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Μια κίνηση ενταγμένη στο μακρύ και ατελείωτο ως σήμερα μπρα ντε φερ των 26 με τον Όρμπαν για τα 50 δισ. της Ουκρανίας.

Επιχείρηση γοητείας από Μελόνι – Γαλλική κουζίνα από Μακρόν

Μεσολάβησαν πολλά ώστε σήμερα ο Όρμπαν να μην χρειαστεί να βγει από την αίθουσα.

Χρειάστηκε μια πολύμηνη επίθεση γοητείας από την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι και μερικά γεύματα από τους Γάλλους για να πείσουν τον Ούγγρο πρωθυπουργό, αναφέρει το POLITICO.

Η Μελόνι ηγήθηκε των συνομιλιών με τον Όρμπαν λόγω της μακροχρόνιας σχέσης τους, είπαν δύο διπλωμάτες από χώρες που δεν συμμερίζονται τις ακροδεξιές πολιτικές απόψεις τους.

  • «Προσπάθησε αρκετές φορές να γίνει γέφυρα και η εντύπωση είναι ότι αυτή τη φορά λειτούργησε», είπε ένας από τους διπλωμάτες.

Αξιωματούχος στο γραφείο της Μελόνι είπε ότι ξεκίνησε το λεγόμενο διπλωματικό της έργο πριν από μήνες, με συνομιλίες και συναντήσεις με διάφορους υπουργούς και αξιωματούχους, ακόμη και πριν οι 27 δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία για τη βοήθεια στην Ουκρανία τον Δεκέμβριο.

  • Αυτή την εβδομάδα, η Μελόνι αύξησε τις προσπάθειές της, μιλώντας με τον Όρμπαν μέσω τηλεφώνου, συναντώντας τον στο υπέροχο ξενοδοχείο Amigo των Βρυξελλών για μια ωριαία συνομιλία και ξανά σήμερα το πρωί πριν ξεκινήσει η Σύνοδος.

Χθες το βράδυ, παραμονή της συνόδου, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε επίσης με τον Όρμπαν, αφού πέρασε εβδομάδες προσπαθώντας να χτίσει γέφυρες. Νωρίτερα αυτό το μήνα, επιχείρησε να κερδίσει τον Ούγγρο ηγέτη κατά τη διάρκεια ενός γεύματος στα Ηλύσια.

Kαι η επιχείρηση “μαστίγιο”

Οι Ευρωπαίοι, με λεπτότητα… βεβαίως, έκαναν σαφές στον Όρμπαν ότι “έχει τελειώσει” αν αποφασίσουν να κόψουν τα κονδύλια προς την χώρα του ή περάσουν στο “πυρηνικό όπλο” της ΕΕ, την ενεργοποίηση του Αρθρου 7 των συνθηκών της ΕΕ που δίνει το δικαίωμα στέρησης ψήφου σε χώρα που παραβιάζει την κοινή πολιτική της ΕΕ…

Ο νέος πρωθυπουργός της Πολωνίας, ακραιφνής φιλοευρωπαϊστής Ντόναλντ Τουσκ, δεν έδωσε μόνο το μήνυμα στο Όρμπαν, αλλά εμφανίστηκε στον ρόλο του “κακού” που κρατάει το μαστίγιο…

  • «Δεν μπορώ να δεχτώ το πολύ περίεργο και εγωιστικό παιχνίδι του Βίκτορ Όρμπαν» ανέφερε ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Συμπλήρωσε δε  ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα σχετικά με κούραση για την Ουκρανία. Έχουμε την κούραση με τον Όρμπαν τώρα εδώ στις Βρυξέλλες. Έχουμε τόσα πολλά θέματα να λύσουμε».

Πράγματι, πέραν των αποκαλύψεων που ο ίδιος έκανε μιλώντας προ ημερών στο Le Point, περί “απειλών”, “εκφοβισμού” και σχεδίου “Αρμαγεδδώνα” ή οικονομικής ασφυξίας της Ουγγαρίας σε περίπτωση ουγγρικού βέτο, υπήρξαν και οι προειδοποιήσεις όλων των περασμένων εβδομάδων, αλλά και οι διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής.

Χθες και σήμερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μαζί με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, συνάντησαν κεκλεισμένων των θυρών τον Ούγγρο πρωθυπουργό.

Στη συνέχεια, στη  συνάντηση συμμετείχαν και άλλοι ηγέτες,  συμπεριλαμβανομένου του Ολλανδού πρωθυπουργού Mαρκ Ρούτε, του Πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ  και του Βέλγου πρωθυπουργού Αλεξάντερ ΝτεΚρο.

Λεπτομέρειες από τις εν λόγω διαβουλεύσεις δεν έγιναν γνωστές. Ομως, η αντανάκλασή τους φαίνεται φαρδιά πλατιά στο ανακοινωθέν.

Λεφτά για την Ουκρανία, λεφτά και για την Ουγγαρία

Τα κεφάλαια για την Ουκρανία είχαν μπλοκαριστεί από τον Δεκέμβριο, αφού ο Όρμπαν είχε ασκήσει βέτο στη συμφωνία στην  προηγούμενη σύνοδο κορυφής. Η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας σήμερα ήταν ένα σημαντικό πλήγμα για την Ουκρανία, σε μια εποχή που οι δυνάμεις της που αποζητούν απελπισμένα οπλισμό μάχονται στο πεδίο της μάχης εν μέσω της νέας ρωσικής επίθεσης.

Ο Όρμπαν ανέστειλε τη συμφωνία με το σκεπτικό ότι δεν ήθελε τα κεφάλαια να προέρχονται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, που σημαίνει ότι τα κεφάλαια θα ληφθούν από τα κράτη μέλη της ΕΕ και θα σταλούν στην Ουκρανία. Είπε επίσης ότι η Ουγγαρία θα μπορούσε να συμφωνήσει στην αποστολή των χρημάτων μόνο εάν υπήρχε ετήσια αναθεώρηση.

Ένας εύσχημος τρόπος για να μην πει ο Όρμπαν “να σας απειλώ κάθε χρόνο” ώστε να με αφήσετε ήσυχο να κάνω ό,τι θέλω με το έλλειμμα δημοκρατίας στην χώρα μου.

Οι επικριτές του Όρμπαν έσπευσαν να τον κατηγορήσουν ότι μπλόκαρε τη συμφωνία επειδή η ΕΕ αυτή τη στιγμή παρακρατεί κεφάλαια για την Ουγγαρία λόγω παραβίασης των απαιτήσεων του κράτους δικαίου.

  • Η συμφωνία που συμφωνήθηκε μεταξύ των 27 μελών του μπλοκ αναφέρει την δυνατότητα συζήτησης και ενδεχόμενης αναθεώρησης σε δύο χρόνια «αν χρειαστεί». Ευρωπαίος διπλωματης, μιλώντας στο CNN, ανέφερε ότι αυτή η διατύπωση είναι ζωτικής σημασίας επειδή δεν έδωσε στον Όρμπαν ένα γενικό βέτο στη συνέχεια.

Ο διπλωμάτης είπε ότι η συμφωνία όπως περιγράφεται από τον Μισέλ δεν ξεκλειδώνει τα κονδύλια της ΕΕ για την Ουγγαρία, αν και η σύνοδος κορυφής θα συνεχιστεί όλη την Πέμπτη.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατάφεραν να κερδίσουν τον Όρμπαν με τρεις προσθήκες, είπαν διπλωμάτες.

Θα υπάρχει ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή του πακέτου βοήθειας, θα υπάρχει συζήτηση σε επίπεδο ηγετών για την εφαρμογή του πακέτου και, εάν χρειαστεί, σε δύο χρόνια το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ζητήσει από την Επιτροπή προτείνει αναθεώρηση του νέου προϋπολογισμού, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του σχεδίου συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

  • Οι ηγέτες της ΕΕ πρόσθεσαν μια γραμμή που αναφέρεται σε προηγούμενα συμπεράσματα από τον Δεκέμβριο του 2020 για να εγγυηθούν ότι ο τρόπος με τον οποίο αξιολογείται το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή γίνεται με δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο.

Αυτή είναι η μουσική στα αυτιά που ήθελε να ακούσει ο Όρμπαν, καθώς το κείμενο του 2020 έχει συνέπειες για τα 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ των κονδυλίων συνοχής της ΕΕ που είχαν παγώσει για την Ουγγαρία λόγω αδυναμιών στο κράτος δικαίου στην Ουγγαρία.

 

Mε πληροφορίες από CNN/ POLITICO/

 

Ο Όρμπαν ενέδωσε τελικά: Οι 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν επιπλέον βοήθεια €50 δισ. για την Ουκρανία

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: