Η επισκόπηση του κυριακάτικου Τύπου: Τα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων, πολιτικές αναλύσεις και δημοσκοπήσεις

Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Πολιτικές αναλύσεις και δημοσκοπήσεις για την εικόνα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, οι τοποθετήσεις του Υπουργού Εσωτερικών, Κωνσταντίνου Ιωάννου για την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και οι κινήσεις του Λονδίνου στο Κυπριακό είναι τα θέματα που δεσπόζουν στον κυριακάτικο Τύπο.

Προβάλλονται επίσης έρευνες για το ενδιαφέρον των πολιτών για τις Ευρωεκλογές, η ανάδειξη των έξι υποψηφίων του ΔΗΣΥ για τις Ευρωεκλογές από το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος και οι πανευρωπαϊκές διαδηλώσεις των αγροτών.

Η «Αλήθεια» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Ανεξεταστέοι στις πρώτες εξετάσεις» δημοσιεύει πολιτική ανάλυση και αναφέρει ότι η Λευκωσία “υποβαθμίζει τις πρώτες κινήσεις της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ και επενδύει σε μακράς διάρκειας συνομιλίες ελπίζοντας σε ροκάνισμα του χρόνου”. Αλλού αναφέρει ότι κλείδωσε το ψηφοδέλτιο του ο ΔΗΣΥ για τις Ευρωεκλογές. Γράφει επίσης για τον αδόκητο χαμό του 36χρονου Πέτρου Παπαδόπουλου που καταπλακώθηκε από γεωργικό μηχάνημα που επιδιόρθωνε.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα «Μήνυμα νίκης και ενότητας από την Αννίτα» και αναφέρεται στην χθεσινή ομιλία της Προέδρου του ΔΗΣΥ, Αννίτας Δημητρίου, στη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, κατά την οποία αναδείχθηκαν με ψηφοφορία οι έξι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές του ΔΗΣΥ. Αλλού ο «Π» προβάλλει έρευνα που καταγράφει την αδιαφορία των πολιτών για τις Ευρωεκλογές. Σε άλλο θέμα γράφει για 4+1 λόγους για την πτώση της δημοτικότητας του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη.

«Ο Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Ομάδα δράσης έστησε το Φόρειν Όφις» γράφει στο κύριο θέμα του ότι το Λονδίνο σπεύδει να ελέγξει την πρωτοβουλία του ΟΗΕ και σημειώνει ότι το Λονδίνο έχει στήσει ομάδα δράσης και παρεμβάσεων στο Κυπριακό με δύο γνώριμους στη Λευκωσία, τον Ajay Sharma και τον Jonathan Allen. Σε άλλο θέμα ο «Φ» δημοσιεύει συνέντευξη της Πρώτης Κυρίας, Φιλίππας Καρσερά Χριστοδουλίδη και σημειώνει ότι έβαλε ψηλά τον πήχη του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης. Αλλού δημοσιεύει ρεπορτάζ για τους οπαδούς της ΑΕΛ οι οποίοι δηλώνουν ότι οι οπαδοί δεν ακούγονται και απλώς δαιμονοποιούνται.

Η «Χαραυγή» στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο «Αγκάθι το πλαίσιο Γκουτέρες για Χριστοδουλίδη και συνεργαζόμενα κόμματα» γράφει ότι άλλα λέει ο Πρόεδρος και άλλα λένε τα συγκυβερνώντα κόμματα στο Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι ο πανευρωπαϊκός αγροτικός ξεσηκωμός δεν αποτελεί καπρίτσιο των αγροτών, ούτε κραυγή ελεημοσύνης. Γράφει επίσης για αψιμαχίες και συμπλεύσεις μεταξύ δεξιάς και ακροδεξιάς με φόντο τις ψήφους για τις ευρωεκλογές.

Η αγγλόγλωσση «Sunday Mail» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Η Κυβέρνηση ‘δεσμεύεται’ για τη μεταρρύθμιση των δήμων», γράφει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, σε τοποθέτησή του για το θέμα της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης είπε ότι οι συχνά επαναλαμβανόμενες επικρίσεις οφείλονται σε κομματικές πολιτικές. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε χθεσινή πορεία πολιτών στην οδό Λήδρας προς υποστήριξη του λαού της Παλαιστίνης. Αλλού γράφει ότι τα τιμολόγια χρησιμοποιήθηκαν ‘ως όπλο’ στη συνεχιζόμενη διαμάχη Κυβέρνησης-εργολάβου για το LNG.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Καθημερινή της Κυριακής» στο κύριό της θέμα με τίτλο «Σε ελεύθερη πτώση η εικόνα του Προέδρου», δημοσιεύει μεγάλη δημοσκόπηση της εφημερίδας όπου καταγράφεται αρνητική γνώμη για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη με ποσοστό 64%, ενώ το 67% δηλώνει πως δεν έχει τηρήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Σε άλλο θέμα γράφει για την εκλογική επιρροή μιας ποπ σταρ, της Τέιλορ Σουίφτ στην οποία λάτρεις και ιδεολογικοί της αντίπαλοι έχουν αποδώσει διάφορες μεσσιανικές ιδιότητες, όπως το να παροτρύνει τους νέους στην Ευρώπη να πάνε στις κάλπες και να περιορίσουν την επιρροή της Ακροδεξιάς στις Ευρωεκλογές. Αλλού σημειώνει ότι η τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκεται σε κρίση και δημοσιεύει συνέντευξη του Υπουργού Εσωτερικών, Κωνσταντίνου Ιωάννου.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Σημερινή της Κυριακής» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Αγνοείται 1 δις ευρώ από την εισφορά για την Άμυνα» και γράφει ότι στο 1,8 δις ευρώ ανήλθαν τα έσοδα από την εισφορά στην Άμυνα για τα έτη 2017-2022, ενώ την ίδια χρονική περίοδο οι δαπάνες για την αμυντική θωράκιση ανήλθαν μόλις στα 704,5 εκατομμύρια ευρώ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ακροβατεί σε δύο ταμπλό και αναφέρεται στα όσα λέχθηκαν με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για αποσύνδεση Ελλαδοτουρκικών και Κυπριακού. Αλλού αναφέρει ότι στα ύψη έχουν φτάσει οι τιμές των κατασκευαστικών υλικών και αναλύει τους παράγοντες που εκτοξεύουν τις τιμές.

ΚΥΠΕ – Ζήνωνας Σωκράτους – ΖΣΩ, ΜΚ
Τοποθεσία:Λευκωσία, Κύπρος

Η επισκόπηση του κυριακάτικου Τύπου: τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: