Διπλωματικές πηγές για τις απαράδεκτες δηλώσεις του Χακάν Φιντάν: Προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, δεν αναιρούμε τις βασικές μας θέσεις

FILE PHOTO: O υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης (Α) συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν (Hakan Fidan) (Δ) κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στην Άγκυρα, Τουρκία, Τρίτη 05 Σπετεμβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, TURKISH FOREIGN MINISTRY HANDOUT, Anadolu Agency, MUSTAFA AYGUN




Τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σχολιάζουν ελληνικές διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που ερωτήθηκαν από την ΕΡΤ για την συνέντευξη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και τα σχόλιά του για την αποστρατικοποίηση και τα F-35, η απάντησή τους ήταν πως το γεγονός ότι προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σοβαρά διαφορετικές απόψεις σε συγκεκριμένα θέματα.

«Αποδίδουμε έμφαση σε ζητήματα αμοιβαία επωφελή αλλά δεν αναιρούμε τις βασικές μας θέσεις. Αυτό ακριβώς αποτυπώνεται και στην Διακήρυξη των Αθηνών», κατέληξαν οι διπλωματικές πηγές.

Σε συνέντευξή του την Κυριακή (4/2) στο τηλεοπτικό κανάλι A Haber, ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε σε όλο το φάσμα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και έδωσε το στίγμα της Άγκυρας για την διαδικασία της ελληνοτουρκικής προσέγγισης.

Ο Φιντάν αναφέρθηκε με θερμά λόγια στην διαδικασία τονίζοντας όμως ότι υπάρχουν προβλήματα που δεν ανήκουν σε αυτή την γενιά αλλά τα κληρονομήσαμε από το παρελθόν τα οποία όπως ειπε πρέπει να διαχειριστούμε με υπεύθυνο τρόπο.

Εσπευσε όμως να απαριθμήσει και τα «χρόνια προβλήματα» που αφορούν το «καθεστώς των νησιών του Αιγαίου , θέματα που αφορούν τον εξοπλισμό τους , τον καθορισμό του εναέριου χώρου και άλλα» για τα οποία όπως είπε οι δυο πλευρές αναζητούν τρόπους για την αντιμετώπιση τους με «νέα αντίληψη».

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την αγορά των F-35 από την Ελλάδα ο Τούρκος υπουργός δήλωσε ότι «θα δούμε πώς θα αλλάξουν οι ισορροπίες με την παράδοση των μαχητικών F-35 στην Ελλάδα, και αν θα αλλάξουν πρέπει να το εξετάσουμε» κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην έγκριση της πώλησης των F-16 στην Τουρκία ενώ επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα να αποδεχθεί όρους η Τουρκία για την επιστροφή της στο πρόγραμμα των F-35.

Άνοιγμα Ερντογάν στο Κάιρο: Λίγο πριν την επίσκεψή του, ο Φιντάν ανακοίνωσε ότι θα προμηθεύσουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Αίγυπτο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: