Οι Χούθι έκοψαν 4 υποβρύχια καλώδια διαδικτυακής επικοινωνίας της Ευρώπης με την Ασία: Μεγάλη ζημιά, αλλά ευτυχώς όχι ολοκληρωτική

File Photo epaselect epa11014295 An armed Houthi fighter walks through the beach with the Galaxy Leader cargo ship in the background, seized by the Houthis offshore of the Al-Salif port on the Red Sea in the province of Hodeidah, Yemen, EPA/YAHYA ARHAB




Τρεις μήνες αφότου οι Χούθι άρχισαν να επιτίθενται σε εμπορικά πλοία, οι αντάρτες με βάση στην Υεμένη πραγματοποίησαν άλλη μία από τις απειλές τους. Σύμφωνα με πληροφορίες της ισραηλινης «Globes» τέσσερα υποβρύχια καλώδια επικοινωνίας έχουν υποστεί ζημιές στην Ερυθρά Θάλασσα μεταξύ Τζέντα στη Σαουδική Αραβία και Τζιμπουτί στην Ανατολική Αφρική.

Πρόκειται για καλώδια των εταιρειών AAE-1, Seacom, EIG και TGN και αυτό προκαλεί σοβαρή διακοπή των επικοινωνιών του Διαδικτύου μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, με την κύρια ζημιά να γίνεται αισθητή στις χώρες του Κόλπου και την Ινδία.

Οι εκτιμήσεις είναι ότι η ζημιά στις επικοινωνιακές δραστηριότητες είναι σημαντική αλλά όχι κρίσιμη επειδή άλλα καλώδια περνούν από την ίδια περιοχή που συνδέει την Ασία, την Αφρική και την Ευρώπη που δεν έχουν πληγεί. Η επισκευή ενός τόσο μεγάλου αριθμού υποβρύχιων καλωδίων μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον οκτώ εβδομάδες σύμφωνα με εκτιμήσεις και περιλαμβάνει έκθεση σε κίνδυνο από την τρομοκρατική οργάνωση Χούθι. Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών θα αναγκαστούν να αναζητήσουν εταιρείες που θα συμφωνήσουν να πραγματοποιήσουν τις εργασίες επισκευής και πιθανότατα να τους πληρώσουν ένα ασφάλιστρο υψηλού κινδύνου.

Το EIG (European India Gateway) συνδέει τη Νότια Ευρώπη με την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, το Τζιμπουτί, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ινδία. Το υποβρύχιο καλώδιο τοποθετήθηκε από τον βραχίονα της Tyco Alcatel-Lucent με κόστος 700 εκατομμύρια δολάρια και ήταν το πρώτο καλώδιο που εκτείνεται από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ινδία. Οι μετοχές της EIG κατέχονται από κοινοπραξία που περιλαμβάνει την AT&T, τη Saudi Telecom, τη Verizon και την ινδική Bharat Sanchar.

Το TGN Atlantic κατασκευάστηκε από την Tyco International το 2001 και πουλήθηκε στην ινδική εταιρεία Tata Communications το 2005 για 130 εκατομμύρια δολάρια. Το καλώδιο AAE-1 που έχει επίσης κοπεί συνδέει την Ανατολική Ασία με την Ευρώπη μέσω της Αιγύπτου. Το καλώδιο, το οποίο έχει χωρητικότητα 40 terabyte ανά δευτερόλεπτο, συνδέει την Κίνα με τη Δύση μέσω χωρών που ανήκουν στον κινεζο-ιρανικό άξονα συμπεριλαμβανομένων αυτών των χωρών και του Πακιστάν και του Κατάρ.

Το καλώδιο Seacom συνδέει την Ευρώπη, την Αφρική και την Ινδία καθώς και τη Νότια Αφρική.

Ανώτατα στελέχη σε εταιρείες διεθνών επικοινωνιών και υποβρύχιων καλωδίων έχουν δημοσιεύσει αναφορές σχετικά με τις ζημιές στο LinkedIn και στο X.

Με πληροφορίες από την Globes

Κλιματικά ομόλογα 122,5 δισ. ευρώ εκδίδει η Ιαπωνία: Για να στηρίξει την κλιματική μετάβαση της οικονομίας της

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: