Φοβάται τη δολοφονία του στη φυλακή ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν: Άνοδος και πτώση για τον Imran Khan, πρωταθλητή κρίκετ, διαβόητο jet setter του Λονδίνου [videos]

epa11113718 A vendor holds a picture of jailed former Prime Minister Imran Khan following a court verdict imprisoning Khan for 10 years, in Peshawar, Pakistan, 30 January 2024. EPA, BILAWAL ARBAB




Ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν Imran Khan, άλλοτε παγκοσμίου φήμης παίκτης του κρίκετ και γυναικοκατακτητής, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 14 ετών.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990, είχε την υψηλή κοινωνία του Λονδίνου -και μερικές από τις πιο όμορφες γυναίκες της– στα πόδια του.

  • Σήμερα, βρίσκεται σε φυλακή ασφαλείας στο Πουντζάμπι, όπου παραμείνει τουλάχιστον, τα επόμενα 14 χρόνια καταδικασμένος για εγκλήματα όπως διαφθορά, υποκίνηση βίας και διαρροή κρατικών μυστικών. Ωστόσο ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά, τα πάντα.

Αν και δεν μπορεί να είναι υποψήφιος στις γενικές εκλογές του Πακιστάν την επόμενη εβδομάδα, οι υποστηρικτές του 71χρονου υποστηρίζουν ότι οι 170 νομικές υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και εμπλέκεται ο Khan είναι μια προσπάθεια τον πολιτικών του αντιπάλων να τον απομακρύνουν από τα ψηφοδέλτια της ερχόμενης πολιτική αναμέτρησης.

Χωρίς να πτοούνται που ο ηγέτης του βρίσκεται στη φυλακή, τα στελέχη του κόμματος του υιοθέτησαν νέες μεθόδους για να κινητοποιήσουν τους υποστηρικτές του, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης φωνητικής τεχνητής για να εκφωνήσει ομιλίες από σημειώσεις που δόθηκαν στους δικηγόρους του.

  • Σύμφωνα με την Mail που ήρθε σε επαφή με φίλους και τους συνεργάτες του αυτή την εβδομάδα, η διακοπή των πολιτικών ονείρων του Khan θα μπορούσε να είναι η μικρότερη ανησυχία του.

Σε μια χώρα όπου οι πολιτικές δολοφονίες είναι διάχυτες και η θανατική ποινή εξακολουθεί να ισχύει για ορισμένα από τα εγκλήματα για τα οποία έχει κατηγορηθεί, το μέλλον για τον ευσεβή θρησκευόμενο πολιτικό, που επέζησε από τις σφαίρες ενός δολοφόνου πριν λίγους μήνες, είναι τώρα δυσοίωνο.

  • «Φοβόμαστε ότι θα μπορούσε να δολοφονηθεί στη φυλακή», είπε στην Mail ένας από τους στενούς του συνεργάτες, ο Ghulam Bilal Javed. «Δέχτηκε δύο φορές επίθεση στο παρελθόν και αυτή τη φορά μπορούμε να περιμένουμε οτιδήποτε από τους αντιπάλους μας. Ανησυχούμε πολύ για τη ζωή του Imran Khan».

Τις εξελίξεις παρακολουθούν και οι δύο γιοι του Khan, ο Sulaiman και ο Kasim, από τον δεκαετή γάμο του με τη δισεκατομμυριούχο κληρονόμο, δημοσιογράφο και σεναριογράφο Jemima Goldsmith. Αν και χωρισμένοι εδώ και 20 χρόνια, διατηρούν φιλικές σχέσεις μεταξύ τους.

Μια πηγή από τις φυλακές δήλωσε στην Mail ότι στο Khan που κρατείται από την σύλληψή του τον Αύγουστο του περασμένου έτους, του έχει επετράπη να μιλήσει μόνο δύο φορές στο τηλέφωνο στον 27χρονο Σουλεϊμάν και τον 24χρονο Κασίμ.

«Παλιά του μιλούσαν τακτικά, αλλά τώρα τους επιτρέπονται μόνο διακοπτόμενες κλήσεις», δήλωσε στην Mail, φίλος του Khan. «Τον αγαπούν και ανησυχούν για αυτόν, αλλά έχουν μάθει να ζουν έχοντας έναν πατέρα που είναι σε αποστολή. Νομίζω ότι το αποδέχονται και είναι ειρηνικά με αυτό».

Η τελευταία φορά που ο Σουλεϊμάν και ο Κασίμ είδαν τον πατέρα τους ήταν τον Νοέμβριο του 2022, στο κρεβάτι του νοσοκομείου όταν τον πυροβόλησαν δύο φορές στο δεξί πόδι.

Παρά τη φαινομενικά απελπιστική κατάστασή του, ο φίλος του Khan είπε στη Mail αυτή την εβδομάδα ότι έχει «συνήθως στωική» διάθεση. «Μπορεί να βρει ειρήνη στα βιβλία του και στην προσευχή και στον προβληματισμό, στο διάβασμα και στην άσκηση».

Ωστόσο κάποιες πηγές από την φυλακή, λένε ότι λαμβάνει VIP μεταχείριση παρόλο που είναι εγκλωβισμένος στη ζώνη υψίστης ασφαλείας της φυλακής Adiala. Δύο κελιά έχουν ενωθεί και μετατραπεί σε ένα μεγάλο κατάλευκο δωμάτιο με μια βεράντα διαστάσεων 80 x 60 ποδών. Ο Khan μένει μόνος, παρακολουθούμενος από 24ωρες κάμερες κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης.

  • Για λόγους ασφαλείας, τα κελιά που τον περιβάλλουν παραμένουν άδεια. Το δωμάτιο περιλαμβάνει καρέκλα, τραπέζι, κρεβάτι με τέσσερα μαξιλάρια, ανεμιστήρα και ηλεκτρική θερμάστρα. Για ψυχαγωγία υπάρχει τηλεόραση στην οποία μπορεί να παρακολουθήσει μόνο το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι PTV. Επιπροσθέτως, του έχουν δοθεί τέσσερα αντίγραφα του Κορανίου και 25 βιβλία ιστορίας της επιλογής του, ενώ έχει πρόσβαση στην αγγλόφωνη εφημερίδα Dawn.

Κάθε πρωί, ξυπνά νωρίς για προσευχές πριν από την αυγή και διαβάζει το Κοράνι πριν ασκηθεί και φάει ένα πρωινό με ψωμί, αυγό, γιαούρτι και μέλι που του φέρνει ένας κρατούμενος υπηρέτης, ο οποίος του μαγειρεύει, του καθαρίζει και του πλένει τα ρούχα επί πληρωμή. Σίγουρα είναι άνετα, σύμφωνα με τα πρότυπα των φυλακών του Πακιστάν, αλλά όλα αυτά απέχουν πολύ από την πρώην πολυτελή ζωή του Khan.

  • Το 1971 μετέβη για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, και την ίδια χρονιά έκανε το ντεμπούτο του για την εθνική ομάδα κρίκετ του Πακιστάν. Εκπαιδεύτηκε στο Royal Grammar School, Worcester, και συνέχισε στο Keble College της Οξφόρδης, όπου σπούδασε αρχικά γεωγραφία πριν μεταβεί στην πολιτική, τη φιλοσοφία και τα οικονομικά.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ήταν τακτικός στα μυθικά ιδιωτικά κλαμπ μελών του Λονδίνου Tramp και Annabel’s, ιδρύματα που λατρεύονταν τόσο από τους βασιλιάδες όσο και από την αριστοκρατία. Εκτός από μια σταθερή προτίμηση σε «μυστηριώδης ξανθές» υπάρξεις, στις στενές φίλες του περιλαμβανόταν η Goldie Hawn, η Stephanie Beacham, η Susannah Constantine, η Lady Liza Campbell και η Emma Sergeant. «Κανένας άντρας δεν φαίνεται τόσο καταστροφικός όσο ο Imran», είπε κάποτε το μοντέλο Marie Helvin.

Σήμερα βρίσκεται καθηλωμένος πίσω από τα κάγκελα της φυλακής, χωρίς δικαίωμα υποψηφιότητας για πολιτικό αξίωμα και με ακόμη περισσότερες κατηγορίες να εκκρεμούν. Το όραμά του για ένα «νέο Πακιστάν» όπου μοιράζεται ο πλούτος, φαίνεται πλέον μακρινή ανάμνηση.

Πηγή Daily Mail

Παγκόσμια ανησυχία για τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς στη Μέση Ανατολή: Για «καταστροφικές συνέπειες» προειδοποιεί το Ιράκ, «θα συνεχίσουμε», λέει ο Μπάιντεν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: