Παγκόσμια ανησυχία για τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς στη Μέση Ανατολή: Για «καταστροφικές συνέπειες» προειδοποιεί το Ιράκ, «θα συνεχίσουμε», λέει ο Μπάιντεν

FILE PHOTO: U.S. Soldiers walk to an observation post at Al Asad Air Base, Iraq. Photo By: Army Sgt. Julio Hernandez




Όλο και πιο ορατό φαντάζει το ενδεχόμενο διασποράς της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, μετά τη χθεσινή «απάντηση» των Αμερικανών  εναντίον επίλεκτων των ιρανικών ένοπλων δυνάμεων και ένοπλων παρατάξεων προσκείμενων στο Ιράν σε τομείς του Ιράκ και της Συρίας, με τον Αμερικανό πρόεδρο να προειδοποιεί πως «θα συνεχιστούν».

Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού του Ιράκ απάντησε το Σάββατο ότι οι αμερικανικές επιδρομές αποτελούν «παραβίαση» της κυριαρχίας του Ιράκ. Ο στρατηγός Yehia Rasool πρόσθεσε μάλιστα ότι τα πλήγματα θα έχουν «καταστροφικές συνέπειες για την ασφάλεια και τη σταθερότητα του Ιράκ και της περιοχής», αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Mαχητές της Ισλαμικής Αντίστασης στο Ιράκ υποστήριξαν πως στοχοθέτησαν την αεροπορική βάση αλ-Χαρίρ που φιλοξενεί αμερικανικές δυνάμεις στο βόρειο Ιράκ, ωστόσο τρεις πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας των ΗΠΑ δήλωσαν στο Reuters ότι καμιά επίθεση δεν πραγματοποιήθηκε.

Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν επιδρομές σε 85 στόχους στη Συρία και το Ιράκ κατά τη διάρκεια της νύχτας ως απάντηση στην επίθεση με drone την περασμένη Κυριακή σε αμερικανική στρατιωτική βάση που σκότωσε τρεις στρατιώτες.

Τη στήριξή τους στις ΗΠΑ έσπευσε να εκφράσει το Σάββατο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης. Σχολιάζοντας τα πλήγματα των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία, αποκάλεσε τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο «σταθερούς συμμάχους».

«Δεν θα σχολιάσουμε τις επιχειρήσεις τους, αλλά υποστηρίζουμε το δικαίωμά τους να απαντούν σε επιθέσεις», αναφέρεται στη δήλωση.

Πιο ισορροπιστική στάση κράτησε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέφ Μπορέλ, ενθαρρύνοντας τις δύο πλευρές να αποφύγουν το να γίνει η κατάσταση εκρηκτική.

Ο Τζο Μπάιντεν παραβρέθηκε νωρίτερα χθες, σε στρατιωτική βάση στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, στον επαναπατρισμό των πτωμάτων τριών μελών των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που σκοτώθηκαν την Κυριακή στην Ιορδανία, σε επίθεση με drone που η Ουάσιγκτον απέδωσε σε μαχητές προσκείμενους στο Ιράν.

Δυο ώρες αφού έκλεισαν οι πόρτες της νεκροφόρας με τα φέρετρα, καλυμμένα με τη σημαία των ΗΠΑ, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις περνούσαν στη δράση.

Η επιχείρηση, που διήρκεσε «περίπου τριάντα λεπτά», ήταν «επιτυχής», ανέφερε ο Λευκός Οίκος, διαβεβαιώνοντας εκ νέου πως δεν θέλει «πόλεμο» με το Ιράν.

Αφότου ξέσπασε τον Οκτώβριο ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Γάζα, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν δεχθεί επίθεση τουλάχιστον 100 φορές στο Ιράκ και τη Συρία, συνήθως με ένα μίγμα από ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη-καμικάζι.

Με πληροφορίες από BBC

Πολεμικός “πυρετός” στη Μέση Ανατολή: Η Αμερική προκαλεί την Τεχεράνη, βομβάρδισε εγκαταστάσεις των “Φρουρών της Επανάστασης” στην Συρία και το Ιράκ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: