Φορολογικά βάρη άνω των 2 δισ. «κρύβει» ο Φεβρουάριος: Τέλος χρόνου για αποπληρωμή φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και τελών κυκλοφορίας

FILE PHOTO: Eργαζόμενοι σε Εφορία. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΟΓΙΑΝΝΗ




Φορολογικά βάρη της περασμένης χρονιάς, άνω των 2 δισ. ευρώ, καλούνται να σηκώσουν έως το τέλος Φεβρουαρίου, εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι.

Στις 29 τρέχοντος μηνός, λήγει η προθεσμία για την καταβολή της 8ης δόσης για το φόρο εισοδήματος 2023 φυσικών και νομικών προσώπων, της 10ης δόσης του περυσινού ΕΝΦΙΑ, των δόσεων ρυθμισμένων χρεών και επιστρεπτέας προκαταβολής, αλλά και των τελών κυκλοφορίας οχημάτων.

Παράλληλα αδειάζει η «κλεψύδρα» για όσους θέλουν να θέσουν τα οχήματα τους σε ακινησία αλλά και για τα ζευγάρια που επιθυμούν να υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση.

Ειδικότερα στους «ανοιχτούς» λογαριασμούς με την εφορία συγκαταλέγονται:

  • Η τελευταία δόση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων 2023 συνολικού ύψους 410 εκατ. ευρώ.
  • Η τελευταία δόση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων 2023 συνολικού ύψους 285 εκατ. ευρώ.
  • Η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ 2023 με το ποσό να φθάνει τα 250 εκατ. ευρώ.
  • Τα τέλη κυκλοφορίας του 2024 που συνολικά αγγίζουν το 1,206 δισ. ευρώ, αν και το μεγαλύτερο ποσό έχει εισπραχθεί.
  • Δόσεις για επιστρεπτέα προκαταβολή και ρυθμίσεων τμηματικής εξόφλησης οφειλών

Επίσης ο χρόνος μετρά αντίστροφα και λήγει στο τέλος του μήνα για:

*Την ψηφιακή κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας: Οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων έχουν τη δυνατότητα να θέσουν τα οχήματά τους σε ακινησία με λίγα κλικ από τον υπολογιστή τους ή ακόμη και από κινητό τους τηλέφωνο

. Όσοι καταθέσουν ψηφιακά τις πινακίδες κυκλοφορίας του αυτοκινήτου τους θα έχουν τη δυνατότητα να τις πάρουν πίσω από τον Απρίλιο καθώς πριν το Πάσχα θα έρθουν τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα.

Οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να θέσουν σε ακινησία το όχημά τους μέχρι το τέλος του μήνα και αποφασίσουν να το θέσουν ξανά σε κυκλοφορία τον Απρίλιο και να το κρατήσουν έως το τέλος του χρόνου θα πρέπει να πληρώσουν τα 9/12 του ετήσιου ποσού, κερδίζοντας έτσι έκπτωση 25% στα ετήσια τέλη κυκλοφορίας.

*Την υποβολή αίτησης για χωριστή δήλωση συζύγων: Οι έγγαμοι φορολογούμενοι, μπορούν να γνωστοποιήσουν την επιλογή τους για υποβολή χωριστής δήλωσης συζύγων Φορολογίας Εισοδήματος φορολογικού έτους 2023 μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2024.

Μετά την προθεσμία αυτή δεν είναι δυνατή η ανάκληση της επιλογής υποβολής χωριστής δήλωσης.

Οι σύζυγοι, πριν επιλέξουν να ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους για την εφορία, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στις χωριστές δηλώσεις συζύγων δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των τεκμηρίων καθενός εκ των συζύγων, καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά.

Επίσης, δεν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης τεκμηρίων με ανάλωση κεφαλαίου, από τα εισοδήματα του άλλου συζύγου.

Πηγή: ertnews, Κ. Τσάβαλος

Νέο ιστορικό υψηλό τον Ιανουάριο στις αιτήσεις για εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: