Έξαλλος, αθυρόστομος και απαξιωτικός ο Μπάιντεν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις για τον Νετανιάχου: Είναι «μ@@@@ας αυτός ο τύπος»* Διαψεύδει ο Λευκός Οίκος

FILE PHOTO: Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu (R) welcoming US President Joe Biden to Israel, at Ben-Gurion International Airport 18 October 2023. EPA/GPO, Avi Ohion HANDOUT




Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μπορεί να τηλεφώνησε χθες στον πρωθυπουργό του Ισραήλ και επισήμως να ανακοινώθηκε μια ακόμη συνομιλία εντός πλαισίων – δεδομένης της τεταμένης σχέσεις των δυο λόγω της ισραηλινής τακτικής στην Γάζα – αλλά σύμφωνα με το δίκτυο NBC,  ο Αμερικανός πρόεδρος εκφράζοντας κατ’ ιδίαν την αγανάκτησή του για την ανυποχώρητη στάση του Νετανιάχου χρησιμοποιεί αρκούντως προσβλητικούς χαρακτηρισμούς.

Το δίκτυο επικαλείται πέντε πηγές που είναι σε γνώση πρόσφατων ιδιωτικών συνομιλιών του Μπάιντεν – μερικές απ’ αυτές με χορηγούς της προεκλογικής του εκστρατείας – και αναφέρουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θεωρεί τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου ως το κύριο εμπόδιο σε μια διευθέτηση της κρίσης στην Λωρίδα της Γάζας.

Ο Μπάιντεν έχει κατ’ επανάληψη  πει ότι προσπαθεί να πείσει το Ισραήλ να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός, αλλά ο Νετανιάχου «του την πέφτει άσχημα» και είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί, είπαν, κρατώντας την ανωνυμία τους οι άνθρωποι που γνωρίζουν τα σχόλια του Μπάιντεν.

  • «Απλώς νιώθει ότι φτάνει πιά», είπε ένας από τους ανθρώπους περιγράφοντας τα συναισθήματα και τις απόψεις που εξέφρασε ο Μπάιντεν. «Πρέπει να σταματήσει».

Ο Μπάιντεν τις τελευταίες εβδομάδες μίλησε ιδιωτικά για τον Νετανιάχου, έναν ηγέτη που γνωρίζει εδώ και δεκαετίες. Οι περιγραφές του για τις συνομιλίες του αυτές  είναι γεμάτες με περιφρονητικές αναφορές καθώς αναφέρεται στον ισραηλινό πρωθυπουργό λέγοντας «αυτός ο τύπος», ενώ σε  τουλάχιστον τρεις πρόσφατες περιπτώσεις, ο Μπάιντεν αποκάλεσε τον Νετανιάχου «μα@άκα», σύμφωνα με τρία από τα άτομα που γνωρίζουν άμεσα τα σχόλιά του.

Ερωτηθείς για τα κατ’ ιδίαν σχόλια του Μπάιντεν για τον Νετανιάχου, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας είπε  ότι οι δύο ηγέτες διατηρούν σχέσεις σεβασμού. «Ο πρόεδρος ήταν ξεκάθαρος πού διαφωνεί με τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου, αλλά αυτή είναι μια σχέση δεκαετιών που είναι σεβαστή δημόσια και ιδιωτικά», είπε ο εκπρόσωπος.

Από τότε που αγκάλιασε τον Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο Ισραήλ μετά τον θάνατο 1.200 Ισραηλινών στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ο Μπάιντεν απογοητεύεται σταθερά με τον αυξανόμενο αριθμό θυμάτων Παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα και την απροθυμία του  Νετανιάχου να επιδιωχθεί μια μακροπρόθεσμη ειρηνευτική συμφωνία.

Τα λόγια που χρησιμοποιεί κατ’ ιδίαν και τελείως αφιλτράριστα ο Μπάιντεν για τον Νετανιάχου αντικατοπτρίζουν την ενόχληση και την ανησυχία του για το ότι οι ΗΠΑ – παρά τις πολλαπλές επαφές και τις επισκέψεις του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο Ισραήλ – δεν μπορούν να πείσουν το Ισραήλ να αλλάξει τακτική στη Γάζα. Υποδηλώνουν ταυτόχρονα πως η μακροχρόνια καλή σχέση μεταξύ των δυο ηγετών μπορεί να πλησιάζει σε σημείο καμπής.

Την Κυριακή, ο Μπάιντεν είπε στον Νετανιάχου σε τηλεφωνική επικοινωνία ότι πιστεύει ότι «μια στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα δεν πρέπει να προχωρήσει χωρίς ένα αξιόπιστο και εκτελέσιμο σχέδιο» για την προστασία και την υποστήριξη των Παλαιστινίων που βρίσκονται εκεί, ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.

Το μεγαλύτερο μέρος της 45λεπτης συνομιλίας τους επικεντρώθηκε σε μια πολυσυζητημένη αλλά επανειλημμένα αναβαλλόμενη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για την απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται στη Γάζα με αντάλλαγμα την παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο .

Ο Μπάιντεν πήρε έναν ιδιαίτερα πιο έντονο τόνο την Πέμπτη και περιέγραψε τη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα ως «υπερβολική». Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ήταν επίσης κατηγορηματικός την περασμένη εβδομάδα μετά από μια συνάντηση με τον Νετανιάχου στο Ισραήλ. Ο Μπλίνκεν είπε ότι είπε στον Νετανιάχου ότι ο αριθμός των Παλαιστινίων αμάχων που πεθαίνουν καθημερινά εξαιτίας των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ «παραμένει πολύ υψηλός».

  • Ωστόσο, άνθρωποι που γνωρίζουν τα προσωπικά σχόλια του Μπάιντεν είπαν ότι τους είπε πως πιστεύει ότι θα ήταν αντιπαραγωγικό να είναι πολύ σκληρός απέναντι στον Νετανιάχου δημόσια.

Σκέψεις για την μετά-Νετανιάχου εποχή

Οι απογοητεύσεις του Μπάιντεν με τον Νετανιάχου δεν οδήγησαν επίσης σε σημαντική αλλαγή πολιτικής, αλλά η κυβέρνησή του έχει αρχίσει να εξετάζει τέτοιες επιλογές.

Πριν από δύο εβδομάδες, αξιωματούχοι είπαν στο NBC News ότι η κυβέρνηση συζητούσε την καθυστέρηση ή την επιβράδυνση των πωλήσεων όπλων των ΗΠΑ στο Ισραήλ ως μοχλό για να πείσει τον Νετανιάχου να περιορίσει τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα και να κάνει περισσότερα για την προστασία των αμάχων.

  • Σε μια άλλη πιθανή αλλαγή πολιτικής, το NBC ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι αξιωματούχοι της διοίκησης μελετούν επιλογές για την επίσημη αναγνώριση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Ωστόσο, παρόλο που ο Μπάιντεν έχει κλιμακώσει τη ρητορική του, δεν είναι ακόμη έτοιμος να κάνει σημαντικές αλλαγές πολιτικής, δήλωσαν αξιωματούχοι. Αυτός και οι βοηθοί του συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η προσέγγισή του να υποστηρίξει κατηγορηματικά το Ισραήλ είναι η σωστή.

Ορισμένοι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο ζήτησαν να τεθούν όροι για τη βοήθεια των ΗΠΑ προς το Ισραήλ. Άλλοι Δημοκρατικοί, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών βετεράνων που πολέμησαν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, επικαλέστηκαν αυτή την εμπειρία και αμφισβήτησαν τις τακτικές του Ισραήλ , υποστηρίζοντας ότι οι σφοδρός βομβαρδισμός και οι απώλειες αμάχων είναι αντιπαραγωγικές μέθοδοι που απειλούν να δώσουν περισσότερο καύσιμο στους εξτρεμιστές.

Με πληροφορίες από NBC News/The Times of Israel

Δυσάρεστα νέα για τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν: Μεταφέρθηκε στη Mονάδα Eντατικής Θεραπείας αμέσως μετά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: