Εντελώς “σικέ”… Ο ένας μετά τον άλλο οι ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν τον Ολλανδό Ρούτε για Γ.Γ. του ΝΑΤΟ: Για να μην αλλάξει τίποτα;

epa11147841 Dutch Prime Minister Mark Rutte (C) during a visit to the West Bank city of Ramallah. EPA, ALAA BADARNEH




Η ανταπόκριση του Hubert Wetzel από τις Βρυξέλλες, στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, αναφέρεται στη δημόσια τοποθέτηση του Γερμανού Καγκελαρίου, Όλαφ Σολτς (Olaf Scholz), υπέρ της υποψηφιότητας του Ολλανδού Πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε (Mark Rutte), για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Steffen Hebestreit, σε ανάρτησή του την Παρασκευή στην πλατφόρμα Χ έκανε γνωστό ότι «ο Καγκελάριος υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Mark Rutte ως νέου Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ».

Στο μεταξύ, σε παρόμοιες δηλώσεις υποστήριξης της υποψηφιότητας Rutte έχουν προχωρήσει η Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και το Παρίσι, όπως σημειώνει η εφημερίδα, που σχολιάζει ότι η πρόταση της Ρουμανίας για υποψηφιότητα του Προέδρου Klaus Johannis για το αξίωμα, δεν φαίνεται να έχει πολλές πιθανότητες.

Η ανταπόκριση αναφέρεται στην παράταση της θητείας του νυν Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, μέχρι τον Οκτώβριο, καθώς και στα κριτήρια που πληροί ο Rutte, καθώς είναι Ευρωπαίος -και τη θέση αυτή είθισται να καταλαμβάνει Ευρωπαίος αξιωματούχος- είναι Πρωθυπουργός και, επομένως, διαθέτει το απαιτούμενο πολιτικό βάρος και την εμπειρία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας.

Τέλος, είναι αποδεδειγμένα υποστηρικτής των διατλαντικών σχέσεων και ένθερμος υποστηρικτής της Ουκρανίας, με την Ολλανδία, μάλιστα, να συγκαταλέγεται, αναλογικά προς το μέγεθός της, στους σημαντικότερους προμηθευτές οπλικού υλικού.

Συγχρόνως, παρατηρεί ο δημοσιογράφος, ο Ολλανδός Πρωθυπουργός δεν καταφέρεται τόσο ανοιχτά και έντονα κατά της Ρωσίας, όπως άλλοι υποψήφιοι από την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, τα ονόματα των οποίων ακούγονταν τους τελευταίους μήνες στις Βρυξέλλες.

Το μόνο κριτήριο που δεν πληροί είναι ότι δεν είναι γυναίκα, ένα κριτήριο στο οποίο άτυπα είχαν συμφωνήσει τα μέλη του ΝΑΤΟ τον περασμένο Ιούλιο.

Τίτλος: «Οι σημαντικότερες χώρες του ΝΑΤΟ είναι υπέρ του Rutte για νέο Γενικό Γραμματέα»
Υπότιτλος: «Μετά τους αρχηγούς κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας τάσσεται δημοσίως υπέρ του Ολλανδού υποψηφίου και ο Καγκελάριος Scholz. Και έτσι φαίνεται ότι παίρνει τέλος η δύσκολη αναζήτηση για υποψήφιο.»

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, Hubert Wetzel – Most important NATO countries for Rutte as new Secretary General

Άναψε “πράσινo φως” η Αθήνα για την έκδοση στην Τουρκία πολέμιου και πρώην φίλου του Ερντογάν; Οι Γερμανοί ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα υποκλίθηκε στο “νεοσουλτάνο”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: