Ενώ αναπτερώθηκαν οι ελπίδες για νέα εκεχειρία στον πόλεμο Ισραήλ και Χαμάς: Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν τη Συρία από ισραηλινή πυραυλική επίθεση, τουλάχιστον 5 νεκροί

epa11131845 Pictures of Israeli hostages are posted on a container, which is part of an installation aimed at replicating the conditions under which Israeli hostages are held by Hamas in underground tunnels in the Gaza Strip, displayed on the place des Nations in front of the European headquarters of the United Nations in Geneva, Switzerland, 06 February 2024. EPA, SALVATORE DI NOLFI




Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στην επαρχία Χομς, στην κεντρική Συρία, είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους δυο άμαχοι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Την ίδια στιγμή αναπτερώθηκαν οι ελπίδες για νέα εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, όπως και για την απελευθέρωση των ομήρων.

Το συριακό υπουργείο Άμυνας έκανε λόγο για «ορισμένο αριθμό» νεκρών και τραυματισμένων αμάχων, χωρίς να δώσει πιο συγκεκριμένο απολογισμό σε αυτό το στάδιο.

«Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων δυο αμάχων, σε ισραηλινά πλήγματα στην πόλη Χομς», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής της ΜΚΟ, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Από την πλευρά του, το συριακό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως «ο ισραηλινός εχθρός διεξήγαγε αεροπορικά πλήγματα από (τον εναέριο χώρο) βόρεια της Τρίπολης (σ.σ. του Λιβάνου), στοχοποιώντας θέσεις στην πόλη Χομς και στα περίχωρά της (…) σκοτώνοντας και τραυματίζοντας ορισμένο αριθμό αμάχων».

Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα που εικονίζουν σωστικά συνεργεία να ψάχνουν στα συντρίμμια κτιρίου που κατέρρευσε και να μεταφέρουν θύμα με φορείο.

Σύμφωνα με τον κ. Άμπντελ Ραχμάν, τουλάχιστον ένα κτίριο κατέρρευσε εντελώς στη Χομς.

Από το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία το 2011, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες βομβαρδισμούς στη Συρία, στη μεγάλη πλειονότητά τους από αέρος, βάζοντας στο στόχαστρο δυνάμεις προσκείμενες στο Ιράν, όπως ιδίως το λιβανικό κίνημα Χεζμπολά, σύμμαχο της Δαμασκού, καθώς και τον συριακό στρατό.

Οι ισραηλινές επιθέσεις πολλαπλασιάστηκαν αφότου ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στο Ισραήλ και στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, σύμμαχο της Χεζμπολά.

Τον περασμένο μήνα, ισραηλινοί βομβαρδισμοί κοντά στη Δαμασκό σκότωσαν οκτώ ανθρώπους, ανάμεσά τους μαχητές προσκείμενους στο Ιράν, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στη Βρετανία και διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία.

Το Ισραήλ σπανίως επιβεβαιώνει δημόσια τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Συρία, όμως έχει διαμηνύσει επανειλημμένα πως δεν θα επιτρέψει το Ιράν, που υποστηρίζει την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, να ενισχύσει την παρουσία του στη γειτονική χώρα.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν βομβαρδισμούς εναντίον οργανώσεων προσκείμενων στην Τεχεράνη στην επικράτεια της Συρίας και του Ιράκ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες άνθρωποι, σε αντίποινα για επίθεση με drone εναντίον βάσης υποστήριξης στην Ιορδανία η οποία στοίχισε τη ζωή σε τρία μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες αεροπορικά πλήγματα στη γειτονικής του χώρα από τότε που ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, πριν από 13 χρόνια, βάζοντας κυρίως στο στόχαστρο δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν και θέσεις του συριακού στρατού.

Κλιμάκωσε τις επιθέσεις μετά την έναρξη του πολέμου με τη Χαμάς, την 7η Οκτωβρίου, καθώς η ένταση κορυφώνεται στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

  • Οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ μελετούν την απάντηση της Χαμάς στο σχέδιο εκεχειρίας στη Γάζα

Το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας μελετούν την απάντηση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στο σχέδιο εκεχειρίας στη Γάζα.

“Η απάντηση της Χαμάς διαβιβάστηκε μέσω του μεσολαβητή του Κατάρ στη Μοσάντ. Οι λεπτομέρειες εξετάζονται με προσοχή από τους αξιωματούχους που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις”, αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Προηγουμένως, ο πρωθυπουργός του Κατάρ επιβεβαίωσε πως έλαβε μια «θετική» απάντηση από τη Χαμάς σχετικά με ένα σχέδιο συμφωνίας, που προβλέπει την απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα μια παύση των εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής οργάνωσης.

«Έχουμε λάβει μια απάντηση της Χαμάς που αφορά το γενικό πλαίσιο της συμφωνίας για τους ομήρους. Αυτή η απάντηση περιλαμβάνει κάποια σχόλια, όμως είναι σε γενικές γραμμές θετική», δήλωσε ο Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν Αλ- Θάνι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που διεξήχθη στη Ντόχα, στο πλευρό του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε σήμερα πως οι ΗΠΑ εξετάζουν την απάντηση της Χαμάς.

Ο Άντονι Μπλίνκεν είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Κατάρ ότι θα συζητήσει την απάντηση της Χαμάς με Ισραηλινούς αξιωματούχους, όταν επισκεφθεί τη χώρα αύριο, Τετάρτη.

«Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, όμως συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι μια συμφωνία είναι πιθανή και πραγματικά αναγκαία», τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Η Χαμάς εξέδωσε μία ανακοίνωση σήμερα όπου έκανε γνωστό πως υπέβαλε την απάντησή της σχετικά με μια προτεινόμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για τη Γάζα. Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται η φύση αυτής της απάντησης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
(Με πληροφορίες από Times of Israel)
Δαμασκός, Syrian Arab Republic
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Ιερουσαλήμ, Israel
ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters-AFP
Κάιρο, Egypt
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Βηρυτός, Lebanon

Η Άγκυρα συνεχίζει τα βρόμικα παιχνίδια στη Λιβύη: Στην Τρίπολη αύριο ο Χακάν Φιντάν, στο «προσεχές» μέλλον ο Πούτιν στην Τουρκία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: