Διαρκής και σταθερή η παρουσία Ναυτικού και Αεροπορίας στον ζωτικό χώρο ασκήσεων του Αιγαίου: Το επιφανειακό «σιωπητήριο» της Άγκυρας δεν επιτρέπει εφησυχασμό

FILE PHOTO: Το πολεμικό ναυτικό έχει ασκήσεις στον ετήσιο προγραμματισμό, με πολλές εξ αυτών να διεξάγονται στο Αν. Αιγαίο. Πηγή: Πολεμικό ναυτικό.




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL – Αθήνα

Σε επίπεδο συμπεριφοράς, καθημερινών δηλώσεων και ρητορικής, η Τουρκία έχει αλλάξει εδώ κι έναν ακριβώς χρόνο. Δεν άλλαξε όμως σε ό,τι έχει να κάνει με τις θέσεις της, πολλές από τις οποίες η Αθήνα και σε πολιτικό επίπεδο, τις έχει χαρακτηρίσει κατά καιρούς «απαράδεκτες».

Αν ξεχωρίζαμε ορισμένες εξ αυτών είναι το διαρκές casus belli, το τουρκολιβυκό μνημόνιο, η ανάπτυξη του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» και βεβαίως τα περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών στο Αν. Αιγαίο.

Και επειδή η Τουρκία ουδέποτε άφησε στο περιθώριο θέσεις και αξιώσεις, μπορεί μέσα σε αυτές τις 365 ημέρες να διατηρεί ήρεμα τα νερά του Αιγαίου, δεν παύει όμως στον σκληρό γραφειοκρατικό πυρήνα να λειτουργεί ακριβώς όπως και πριν τον φονικό σεισμό.

Ουδέποτε σταμάτησε να εκδίδει παράνομες Navtex & Notam, ουδέποτε έπαψε να αμφισβητεί την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα, μέχρι και αρμοδιότητες της Αθήνας, όπως για παράδειγμα είναι η έρευνα και διάσωση.

Στον αντίποδα η Ελλάδα ούτε είχε, ούτε έχει σκοπό να εγείρει αξιώσεις προς την Τουρκία. Και το μόνο το οποίο κοιτάζει είναι να διατηρεί από την μια πλευρά δίαυλο επικοινωνίας κι από την άλλη να παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο αποτρεπτικό/ αμυντικό δόγμα.

Εκεί ακριβώς εντάσσονται οι ασκήσεις «Τρίαινα» & «Λόγχη» του πολεμικού ναυτικού, όπως κι όλες οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες της πολεμικής αεροπορίας ή του στρατού ξηράς στον ζωτικό χώρο του Αρχιπελάγους.

Και δεν είναι παράλογο ότι κυρίως το αεροναυτικό πεδίο, είναι εκείνο πάνω στο οποίο εστιάζει το ελληνικό επιτελείο, καθώς τα χειροπιαστά συμπεράσματα ακόμη κι από το πρόσφατο παρελθόν, δείχνουν ότι το συγκεκριμένο σημείο είναι αυτό που καθορίζει την «επόμενη μέρα».

Η «Τρίαινα» του Αν. Αιγαίου…

Η «Τρίαινα» αναμένεται- καιρού θέλοντος- ότι θα ξεκινήσει την Τρίτη, με τη συμμετοχή τόσο μονάδων επιφανείας του πολεμικού ναυτικού, όσο και με συνδυασμό μαχητικών αεροσκαφών.

Το γεγονός ότι η διεξαγωγή της είναι στο πεδίο του Αν. Αιγαίου, στο βορειοανατολικό και στα Δωδεκάνησα, είναι αυτό ακριβώς που αποκαλύπτει τον εκνευρισμό των Τούρκων, οι οποίοι δεν σταματούν ν’ αξιώνουν την αποστρατιωτικοποίηση.

Παράλληλα η εμφάνιση των «μπλε φτερών» σε σημεία του εναερίου χώρου, βασικά εκεί που θα κληθούν ανά πάσα στιγμή εφόσον απαιτηθεί να επιχειρήσουν, είναι ένα επιπλέον σημείο «τριβής» με τη γείτονα.

Στην «Τρίαινα» ασκούνται οι μονάδες επιφανείας που βρίσκονται διαρκώς στην θαλάσσια οριογραμμή. Πρόκειται δηλαδή για κανονιοφόρους, πυραυλακάτους ενώ στα σενάρια εμπλέκονται κι άλλα πολεμικά πλοία.

Τα πληρώματα του στόλου σχεδιάζουν ολοένα και πιο σύνθετα σενάρια για τις ασκήσεις, πολλά εξ αυτών τα βασίζονται σε συμπεράσματα από κρίσεις που κλήθηκαν ν’ ανταπεξέλθουν ή ακόμη κι από ξένα πεδία, προσαρμόζοντας πάντα το σενάριο στο Αρχιπέλαγος.

Και αυτοί οι άνθρωποι είναι οι ίδιοι που βρέθηκαν πολλές φορές σε συνθήκες κρίσης, καθώς οι γείτονες προκάλεσαν και αμφισβήτησαν μπροστά τους την ελληνική κυριαρχία.

«Να ατενίζετε με βλέμμα νικητή και ιδιοκτήτη τις ελληνικές θάλασσες, αντλώντας σιγουριά και αυτοπεποίθηση από την κατάλληλη προετοιμασία{…}», είχε πει πρόσφατα ο νέος Αρχηγός του πολεμικού ναυτικού κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, δίνοντας έτσι στους κυβερνήτες των μονάδων του στόλου, το στίγμα της ηγεσίας.



Το μακρύ δόρυ του Πολεμικού Ναυτικού

Η «Λόγχη», μια ακόμη άσκηση που προηγήθηκε, έφερε αντιμέτωπα στο Αιγαίο ελληνικά μαχητικά, ακόμη και τα πιο πρόσφατα αποκτήματα, τα Rafale F3R, με τα πλοία του στόλου.

Άσκηση που θα μπορούσε να πει κανείς ότι επικεντρώθηκε σε αντιαεροπορικά σενάρια από τις μονάδες επιφανείας, οι οποίες κλήθηκαν με όσα μέσα διαθέτουν για την προστασία σημείου αλλά και την δική τους, ν’ ανταπεξέλθουν απέναντι σε ισχυρούς αντιπάλους.

Ο ετήσιος προγραμματισμός των ασκήσεων είναι κατατεθειμένος εδώ και καιρό ακόμη και στην συμμαχία, με ότι αυτό σημαίνει για την πλήρη γνωστοποίηση της εκπαίδευσης. Οι «ξαφνικές» αιτιάσεις και πάσης μορφής διαμαρτυρίες μέσω της γραφειοκρατίας της Άγκυρας, το μόνο που επαναφέρουν στο προσκήνιο, είναι η αλήθεια για τις διεκδικήσεις απέναντι στην Ελλάδα…

 

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ 

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Το Πολεμικό Ναυτικό παραμένει προσδεδεμένο στα ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία παρά τις πιέσεις: Επιτέλους απαιτείται η κατασκευή νέων φρεγατών στην Ελλάδα…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: