Black Hawk και AW-139 πρώτα στην στρατιωτική λίστα άμεσης ανάγκης για τις Ένοπλες Δυνάμεις: Ολοκληρώνεται η νέα προτεραιοποίηση με εκπλήξεις…

Τα 35 Black Hawk αναμένεται να ξεκινήσουν να φτάνουν στην Ελλάδα στα τέλη του 2027 και η παραγγελία θα ολοκληρωθεί εντός των πρώτων μηνών του 2028. Πηγή εικόνας: Χ Αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα.




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL, Αθήνα

Η νέα προτεραιοποίηση που γίνεται από το ΓΕΕΘΑ σε αγαστή συνεργασία και ήρεμο κλίμα με τα άλλα επιτελεία, ήδη έχει φέρει ανατροπές και εκπλήξεις με την στρατιωτική ηγεσία να θέτει ως άμεσης ανάγκης προγράμματα, εκείνα με τα οποία οι ένοπλες δυνάμεις θα αναβαθμιστούν επιχειρησιακά το ταχύτερο δυνατό και θα μπορούν να προσφέρουν τόσο στην κύρια αποστολή τους, όσο και στο κοινωνικό σύνολο.

Την στιγμή που αναζητείται η καλύτερη δυνατή λύση για την μετακίνηση της 1ης Ταξιαρχίας της Αεροπορίας Στρατού, από το πλημμυρισμένο Στεφανοβίκειο σε άλλη περιοχή της επικράτειας, στην Αθήνα τρέχουν με ταχύτητα οι διαδικασίες που έχουν να κάνουν με την επόμενη μέρα της ταχείας αεροκίνησης.

  • Τα 35 Black Hawk θα φτάσουν όλα στην Ελλάδα στις αρχές του 2028. Και θα προσγειωθούν είτε στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας είτε στην Χρυσούπολη της Καβάλας. Η λύση αυτή προκρίνεται ως η πιο ιδανική, μια και οι μελέτες από την πλευρά του Στρατού Ξηράς για το Στεφανοβίκειο, έδειξαν ότι μόνο για επιχωματώσεις στην «βυθισμένη» Ταξιαρχία, μπορεί να απαιτείται κονδύλι που ξεπερνά ακόμη και τα 100 εκατομμύρια.

Στις σκέψεις των επιτελείων παραμένει ο διαχωρισμός των μεταφορικών ελικοπτέρων από τα επιθετικά, αλλά και τα μικρότερα, Kiowa Warrior.

  • Πάντως σε ό,τι έχει να κάνει με τα Black Hawk, αυτά σε επίπεδο προτεραιότητας παραμένουν ιδιαίτερα ψηλά στην λίστα που πρόκειται τα επιτελεία να καταθέσουν στην πολιτική ηγεσία. Στρατιωτικές πηγές, όσο και άνθρωποι της κατασκευάστριας εταιρείας που βρίσκονται στην Ελλάδα, λένε ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν με πολύ ικανοποιητικό ρυθμό και ότι πολύ σύντομα θα ολοκληρωθούν, ώστε στα τέλη Μαρτίου να είναι τα πάντα έτοιμα για τις τελικές υπογραφές.

Είναι σαφές ότι εφόσον πρόκειται για διακρατική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα πρέπει το πρόγραμμα ενίσχυσης της Αεροπορίας Στρατού με Black Hawk που επισήμως φτάνει τα 1,1 δισ. να περάσει εκ νέου από το ελληνικό κοινοβούλιο και να επικυρωθεί. Τη συνέχεια θα δώσει το ΚΥΣΕΑ, με το πράσινο φως στην Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και Επενδύσεων για την τελική υπογραφή της Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά εστιάζει στον στόχο η αποπληρωμή των ελικοπτέρων να ξεκινήσει με την άφιξη των ελικοπτέρων στην Ελλάδα, πράγμα που σημαίνει ότι το ποσό αυτό θα εγγραφεί σε μεταγενέστερους προϋπολογισμούς. Το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι από εκείνους τους πελάτες που δεν έχει υποπέσει στον Αμερικανικό «Τειρεσία», επιτρέπει στις ΗΠΑ να αποδεχτούν τις δημοσιονομικές παρούσες συμπληγάδες και να μεταφέρουν τα κονδύλια για τα επόμενα χρόνια.

Άλλωστε και η διακρατική συμφωνία μέσω των FMS (Foreign Military Services) δίνει την δυνατότητα ενός μακροπρόθεσμου πλάνου αποπληρωμής, που αναμένεται να ολοκληρωθεί γύρω στο 2031.

Με την υπογραφή της συμφωνίας αμέσως θα ενεργοποιηθούν όλα όσα απαιτούνται ώστε να ενταχθούν και τα ελληνικά ελικόπτερα στην γραμμή παραγωγής των UH-60 Black Hawk.

Τόσο η Αεροπορία Στρατού, όσο και η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου είχαν εργαστεί αρκετά πάνω στις διαμορφώσεις που θέλουν καθώς και στις μετέπειτα απαιτήσεις που πρόκειται να υπάρξουν.

Και το ελικόπτερο για SAR AW-139 στη λίστα προτεραιότητας

Πάντως στη νέα λίστα προτεραιοτήτων που επεξεργάζονται τα επιτελεία και κυρίως το ΓΕΕΘΑ, ανέβηκε level αμέσως και η επιτακτική προμήθεια των ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης που έχει εισηγηθεί η Πολεμική Αεροπορία.

Σύμφωνα με πληροφορίες παρά την ανάγκη που έχει υπάρξει για νέα ελικόπτερα SAR, τελική εισήγηση από το Γενικό Επιτελείο δεν είχε προχωρήσει στο σημείο ως Νο1 προτεραιότητα.

LHorgan: Το κόστος ανά ώρα πτήσης κυμαίνεται περίπου στα 2000 ευρώ και είναι κατά 1000 ευρώ πιο χαμηλό από οποιοδήποτε άλλο. Μέσα από αυτό μόνο όπως έχει υπολογιστεί από την πολεμική αεροπορία δημιουργείται ένας «κουμπαράς» 180 εκατομμυρίων ευρώ σε βάθος 20ετίας.
Πηγή εικόνας: Leonardo

Αυτό αλλάζει και τα επιλεχθέντα ελικόπτερα από το Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο, AW-139 βρίσκονται κι αυτά δίπλα στα Black Hawk.

  • Η έρευνα/ διάσωση δεν έχει μόνο ανθρωπιστικό χαρακτήρα, αποτελεί μια Εθνική αρμοδιότητα πάνω στην οποία έχουν φανεί οι προθέσεις της γείτονος αλλά και οι ανάγκες που δεν σταματούν.

Μπορεί οι συμφωνίες που συζητήθηκαν με την Άγκυρα και φάνηκαν μέσω της κοινής διακήρυξης να συμπεριλαμβάνουν ορισμένες «θεωρίες» που αφορούν το FIR και την αεροπορική συμπεριφορά κυρίως στον ουρανό του Αρχιπελάγους, ωστόσο η ελληνική πλευρά έχει κατανοήσει εδώ και χρόνια ότι πάγια επιδίωξη της Τουρκίας παραμένει η επιχειρησιακή διχοτόμηση του Αιγαίου.

Και αυτό γίνεται εντέχνως ώστε τα ελληνικά ακριτικά νησιά να εισέλθουν εντός ζωνών όπου οι αρμοδιότητες θα ασκούνται από τις τουρκικές αρχές…

Τα παραπάνω μπορεί να μην αφορούν την κυριαρχία αλλά την αρμοδιότητα, ωστόσο η Άγκυρα διαχρονικά επιχειρεί να τα συμπεριλάβει όλα σε μια «παράγραφο», υποσκάπτοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα και την ελληνική κυριαρχία στο Αρχιπέλαγος.

Η επιλογή των AW-139 από την Ιταλία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους δυο άλλους κλάδους που έχουν επιλέξει να προχωρήσουν τα επόμενα χρόνια με ελικόπτερα Black Hawk & MH-60 Romeo, τη ναυτική έκδοση δηλαδή του ίδιου τύπου.

Το κόστος ανά ώρα πτήσης κυμαίνεται περίπου στα 2000 ευρώ και είναι κατά 1000 ευρώ πιο χαμηλό από οποιοδήποτε άλλο. Μέσα από αυτό μόνο όπως έχει υπολογιστεί από την πολεμική αεροπορία δημιουργείται ένας «κουμπαράς» 180 εκατομμυρίων ευρώ σε βάθος 20ετίας.

Μάλιστα το ιταλικό μοντέλο θεωρείται από τους αεροπόρους ίσως το πιο γρήγορο σε ταχύτητα που ξεπερνά τα 300 χλμ ανά ώρα, διανύοντας αποστάσεις που αγγίζουν τα 1200 χλμ και πετά κάτι παραπάνω από 5 ώρες. Μέσα στα 22 χρόνια που κατασκευάζεται το ελικόπτερο αυτό, έχουν πουληθεί περισσότερα από 1200 σε 92 χώρες.

Οι Ιταλοί φέρεται να έχουν υποσχεθεί μεγαλύτερη διαθεσιμότητα του 80% ενώ όλο τον επίγειο εξοπλισμό υποστήριξης του ελικοπτέρου, θα παραλάβει το Κρατικό Εργοστάσιο Αεροπορίας που θα μπορεί να κάνει όλες τις εργοστασιακές συντηρήσεις, πλην κινητήρα που έχει όριο ζωής τις 7000 ώρες και του στροφείου που ξεπερνά τις 6000 ώρες.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ 

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Αισιοδοξία στην Πολεμική Αεροπορία για τα «δώρα» των F-35, την ώρα που η Τουρκία τρέχει να προλάβει την αναβάθμιση της TuAF και απαιτεί (;) τα δικά της Viper

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: