Ο αρχιμαφιόζος της ιαπωνικής Yakuza κατηγορείται από τις ΗΠΑ ότι προσπάθησε να πουλήσει πλουτώνιο της Βιρμανίας στο Ιράν: Εκτός από όπλα και ναρκωτικά [videos]

Ο Takeshi Ebisawa είχε ήδη συλληφθεί στο Μανχάταν στη Νέα Υόρκη, τον Απρίλιο του 2022. Photo screen shot via youtube, NBC News




Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν ηγέτη της ιαπωνικής Yakuza, χτες Τετάρτη, για διακίνηση πυρηνικού υλικού που εξάγεται από τη Βιρμανία και ότι προσπάθησε να πουλήσει πλουτώνιο στο Ιράν με σκοπό να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή ατομικών όπλων, σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο 60χρονος Takeshi Ebisawa είχε ήδη συλληφθεί στο Μανχάταν στη Νέα Υόρκη, τον Απρίλιο του 2022 και στη συνέχεια κατηγορήθηκε για διακίνηση ναρκωτικών και όπλων.

«Είναι ανατριχιαστικό να φανταζόμαστε τις συνέπειες εάν αυτές οι προσπάθειες είχαν πετύχει», δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας Μάθιου Όλσεν του Τμήματος Εθνικής Ασφάλειας του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Ο Ebisawa, κατόπιν αιτήματος του αρχηγού μιας βιρμανικής ανταρτικής ομάδας, προσπάθησε να πουλήσει πυρηνικό υλικό σε πράκτορα της αμερικανικής υπηρεσίας κατά των ναρκωτικών (DEA) για να χρηματοδοτήσει την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού.

Ο πράκτορας προσποιήθηκε ότι εργαζόταν για έναν Ιρανό στρατηγό που σκόπευε να χρησιμοποιήσει πυρηνικό υλικό για την ανάπτυξη ατομικών όπλων.

Σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στην Ταϊλάνδη, ένας από τους φίλους του Ebisawa έδειξε στον πράκτορα δύο πλαστικά δοχεία με οξείδιο του ουρανίου («κίτρινο κέικ»), το οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή καυσίμων και πυρηνικών όπλων.

Χάρη στη συνεργασία των αρχών της Ταϊλάνδης, τα δοχεία κατασχέθηκαν και στάλθηκαν σε εργαστήριο των ΗΠΑ, το οποίο επιβεβαίωσε ότι τα δείγματα περιείχαν ουράνιο, πλουτώνιο και θόριο.

Το πλουτώνιο, στην πραγματικότητα, ήταν επαρκούς ποιότητας για την παραγωγή πυρηνικών όπλων, όπως περιγράφεται λεπτομερώς από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Ebisawa αντιμετωπίζει επτά ποινικές διώξεις, πολλές από τις οποίες επισύρουν μέγιστη ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Πηγή: ertnews, RTVE.es

Νέα επίθεση από τους Χούθι: Φωτιά σε πλοίο από πυραυλικό πλήγμα στα ανοιχτά του Άντεν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: